Etisk Råd: Reglerne fungerer

FERTILITETSBEHANDLING: Et psykisk sygt par fik hjælp til at få et barn – hvorefter barnet blev tvangsfjernet af kommunen. Fejlen skal ikke findes i reglerne, mener Etisk Råd.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Reglerne fungerer, når de overholdes.

Peder Agger
Formand for Etisk Råd
Fakta

Bekendtgørelse til Lov om kunstig befrugtning:

§ 6 a:
Stk. 1.
Hvis den læge, der er ansvarlig for behandling med kunstig befrugtning, vurderer, at der er åbenbar tvivl om en enlig kvindes eller et pars evne til at drage fornøden omsorg for et barn efter fødslen, skal lægen afvise behandling med kunstig befrugtning.
Stk. 2.
Hvis den læge, der er ansvarlig for behandling med kunstig befrugtning, finder, at der er begrundet tvivl om en enlig kvindes eller et pars evne til at drage omsorg for et barn efter fødslen, skal lægen med den enlige kvindes eller parrets samtykke inddrage anden sagkundskab i vurderingen af forældreegnethed, inden behandling iværksættes. Ved manglende samtykke skal lægen afvise at indlede behandling med kunstig befrugtning.

Fakta

Forældrene i sagen mødte hinanden på et bosted for pyskisk syge.

Moderen er ifølge Nordfyns Kommune diagnosticeret med Tourettes syndrom og ADHD. Hun var i antidepressiv behandling, inden hun blev gravid.

Faderen lider af skizofreni og har tidligere haft et alkohol- og narkomisbrug.

Parret modtog fertilitetsbehandlingen på Odense Universitetshopsital, hvor lægerne vurderede parret som egnede forældre.

Kort efter fødslen indgik Nordfyns Kommune og parret aftale om at familien skulle på døgnophold på et familiecenter for at få støtte i forældrerollen.

Barnet blev tvangsfjernet fem uger efter fødslen, da kommunen ikke vurderede, at forældrede magtede at tage vare på barnet.


Kilde: Nordfyns Kommune

Et psykisk sygt par fra Nordfyns Kommune har modtaget fertilitetsbehandling på Odense Universitetshospital. Barnet blev tvangsfjernet fem uger senere, fordi man vurderede, at forældrene ikke kunne tage vare på barnet.

Etisk Råd mener ikke, at reglerne er utilstrækkelige. Formand for rådet Peder Agger siger til Altinget:

"Jeg mener, at reglerne er gode nok og tilstrækkelige. Fejlen må bunde i forsømmelse af reglerne."

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00