Debat

3F: Meget pessimistisk kontanthjælpsloft

DEBAT: Regeringens planlagte kontanthjælpsloft vil få meget store sociale konsekvenser. Det mener Ellen K. Lykkegård, gruppeformand og socialpolitisk ansvarlig i 3F.


Konsekvenserne af kontanthjælpsloftet bliver alvorlige for de ramte medborgere og for dele af det danske
arbejdsmarked, som rammes af en ny form for social dumping. Det mener Ellen K. Lykkegård, gruppeformand og socialpolitisk ansvarlig i 3F.
Konsekvenserne af kontanthjælpsloftet bliver alvorlige for de ramte medborgere og for dele af det danske arbejdsmarked, som rammes af en ny form for social dumping. Det mener Ellen K. Lykkegård, gruppeformand og socialpolitisk ansvarlig i 3F.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Ellen K. Lykkegård
Gruppeformand og socialpolitisk ansvarlig i 3F

Sminken er nærmest pinligt synlig, når de borgerlige skal levere begrundelser for at skære i de sociale ydelser for samfundets svageste: Et ”moderne” kontanthjælpsloft, der skal ”motivere” og give ”incitamenter” og ”reformere” området – for ”det skal kunne betale sig at arbejde.”

Der er reelt tale om vildledende markedsføring, og erfaringerne dokumenter, at lavere satser i det sociale sikkerhedsnet smitter af på og trækker mindstelønningerne nedad. Det bekræfter bl.a. Cepos og de økonomiske vismænd, hvorom man jo ikke med rette kan bruge karakteristikken ”røde lejesvende”.

Da Venstre endelig efter folketingsvalget begyndte at åbne for posen og afsløre indholdet af deres mystiske kontanthjælpsloft, væltede urimelighederne frem som svampe i en fugtig skovbund om efteråret.

Venstre vil bl.a. stille et krav om, at borgere skal levere 225 timers årlig arbejdsindsats for at have ret til kontanthjælp, oveni at Venstre vil fratage borgere på kontanthjælp ret til at holde ferie.

Skammeligt og uværdigt
I 3F har vi ikke grund til optimisme, hvad angår kommunernes mulighed for at dispensere for kravet om 225 timers arbejde, når det gælder personer med meget begrænset arbejdsevne. Dén dispensationsmulighed vil næppe blive administreret med øje for borgernes bedste, men med blikket rettet stift på den kommunale bundlinje.

Der er reelt tale om vildledende markedsføring.

Ellen K. Lykkegård
Gruppeformand og socialpolitisk ansvarlig i 3F

Man kan med god ret hævde, at Lars Løkke Rasmussens melding for et par år siden om, at vi skal ”have sulten tilbage” har fået meget konkrete udtryk, når man direkte truer nogle af samfundets svageste på deres forsørgelses- og eksistensgrundlag.

Efter krisen har vi mistet op imod 200.000 arbejdspladser i Danmark og efter Venstres dagpengereform med Dansk Folkeparti i 2010 har 60.000 af de langtidsledige mistet retten til dagpenge. De, som nu er på kontanthjælp, har ikke brug for pisk, men for hjælp, eksempelvis tilbud om efteruddannelse.

En konksekvens af det barske forslag om nye kontanthjælpsregler – der næppe er utilsigtet – er, at vi får en stor gruppe desperate medborgere, som er socialt udsatte og vil påtage sig et job på meget lempfældige vilkår for at undgå yderligere fattiggørelse og social nedtur.

Konsekvenserne bliver alvorlige for de ramte medborgere og for dele af det danske arbejdsmarked, som rammes af en ny form for social dumping. Men endnu værre er tankerne om konsekvenserne for de mange børn, som vokser op i hjem præget af økonomisk knaphed og social nedtur. Blandt andet skal mor og/eller far ikke have ret til ferie – endsige råd til at holde en ferie med børnene. De opvækstvilkår vil præge børnene og deres udviklingsmuligheder i mange år, måske i resten af deres tilværelse.

Det er skammeligt og uværdigt for det danske velfærdssamfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ellen Lykkegård

Fhv. gruppeformand, 3F (Den Offentlige Gruppe)
realeksamen (Lem Centralskole)

0:000:00