Debat

Århus Kommune: Moderne ledelse er vejen frem

DEBAT: Hans Halvorsen (S), Århus Kommune opfordrer socialministeren til at lægge pisken på hylden og møde kommunerne i en positiv ånd. Ifølge ham kan socialministeren ikke afvise økonomi som årsag til udfordringer på socialområdet.
Foto: www.fremtidensdanmark.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Hans Halvorsen (S)
Rådmand for Sociale Forhold og Beskæftigelse, Århus Kommune

I Århus Kommune har vi omkring 3500 dygtige og engagerede medarbejdere i socialforvaltningen. Hver dag går de på arbejde for at hjælpe socialt udsatte børn og unge, handicappede og psykisk syge til en bedre tilværelse. Men ifølge vores nye socialminister er de ikke deres opgave voksen. Benedikte Kiær (K) peger på de store udfordringer, som vi står overfor på det specialiserede socialområde, og mener at finde årsagen hertil i manglende faglighed (Altinget 19. august). Undskyld mig, men er der ingen grænser for arrogancen?

Desværre er ministerens urimelige udfald mod de kommunalt ansatte symptomatisk for det generelle syn, som regeringen og Dansk Folkeparti anlægger på kommunerne. Hvad enten vi taler om beskæftigelsesindsats, ydelsesbevillinger eller anbringelser uden for hjemmet er holdningen, at kommunernes indsats er for ringe, og svaret er rutinemæssigt: Mere kontrol, straf og kulegravning!

Men det er en helt forkert vej at gå. I Århus Kommune tror vi på, at vi får mest ud af vores medarbejdere, hvis de mødes med tillid og får frihed under ansvar. Det kaldes moderne ledelse. Og jeg vil stærkt opfordre socialministeren og hendes regeringskolleger til også at slå ind på den moderne ledelsesvej i forhold til kommunerne, så vi kan mødes i troen på, at vi naturligvis vil gøre vores bedste for at løse de fælles udfordringer.

Store udfordringer 
For der er nok at tage fat på - ikke mindst i forhold til økonomien. Stadig flere trækker på vores sociale tilbud, og forventningerne fra borgere og landspolitikere til den kommunale service når hele tiden nye højder. Samtidig dikterer regeringen nulvækst, hvilket betyder, at vi skal fordele de samme servicekroner ud på flere, så der bliver mindre hjælp til den enkelte. I Århus Kommune skal vi spare 362 mio. kr. årligt de kommende år. Det kommer til at gøre ondt på de svageste, og ansvaret ligger hos regeringen.

Derfor er det ikke korrekt, når socialministeren afviser den stramme økonomi som årsag til udfordringerne. Intet er gratis i denne verden, så naturligvis spiller økonomien en rolle. Og det er ikke anstændigt, at regeringen klandrer kommunerne for mangler i indsatsen, når regeringen ikke vil betale for den service, der efterspørges.

Derimod er jeg enig med Benedikte Kiær, når hun ønsker faglig udvikling på socialområdet. Jeg kan betro ministeren, at vi har løbende fokus på, hvordan vi kan forbedre og effektivisere den sociale indsats i Århus Kommune. Blandt andet har vi i samarbejde med de faglige organisationer styrket myndighedsarbejdet og dermed sandsynligheden for, at vi finder det rette, varige tilbud i første hug. Det skylder vi vores brugere, og det er økonomisk sund fornuft, fordi vi kan undgå dyre enkeltprojekter og skift mellem foranstaltningstyper. Vi deler gerne ud af vores erfaringer med socialfagligt udviklingsarbejde. Derfor skal der lyde en klar opfordring til socialministeren om at lægge pisken på hylden og i stedet møde kommunerne i en positiv ånd. Det giver de bedste resultater.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Hans Halvorsen

Formand, Jydsk Væddeløbsbane, fhv. rådmand og byrådsmedlem (S), Aarhus
Maskinarbejder

0:000:00