Debat

Aktører: Regelforenkling må aldrig gå ud over fagligheden

DEBAT: Vi skal ikke afbureaukratisere og forsøge at vinde tid ved at gå på kompromis med fagligheden og patientsikkerheden, skriver Alzheimerforeningen, Dansk Sygeplejeråd, FOA og Ældre Sagen i et fælles indspark.

Der er en direkte sammenhæng mellem en god udredning og god journalføring, skriver en række aktører.
Der er en direkte sammenhæng mellem en god udredning og god journalføring, skriver en række aktører.Foto: Jacob Schou Nielsen/Ritzau Scanpix
Amalie Bjerre Christensen

Amalie er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole. Hun har tidligere været tilknyttet Altinget som journalistpraktikant og senere som redaktionsassistent.

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Birgitte Vølund, Grete Christensen, Torben Klitmøller Hollmann og Michael Teit Nielsen
Hhv. formand Alzheimerforeningen, formand Dansk Sygeplejeråd, sektorformand FOA og vicedirektør Ældre Sagen

Det er positivt, at der er kommet fokus på unødvendig dokumentation med regeringens forslag til at afbureaukratisere.

Men målet om at effektivisere ved at skære dokumentation og regler væk fra sundheds- og ældreområdet må aldrig komme til at stå over hensynet til borgernes sundhed og sikkerhed og medarbejdernes faglighed.

Vi må ikke gå på kompromis
Sundhedsfaglige redskaber og dokumentation er nogle af grundstenene i et sundhedsvæsen med høj kvalitet og sammenhæng i behandlingen.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Vi skal ikke afbureaukratisere og forsøge at vinde tid ved at gå på kompromis med fagligheden og patientsikkerheden.

Det danske sundhedsvæsen anno 2018 er kendetegnet ved kortvarige indlæggelser på sygehuset samt længerevarende behandling og specialiseret pleje i borgerens eget hjem, herunder plejehjem. Borgerens eget hjem og især plejehjem og akutpladser er i hastig udvikling til at blive en helt central behandlingsarena i det danske sundhedsvæsen.

Journalføring er et redskab til at sikre kontinuitet og ensartethed i den pleje, der gives til borgeren. 

Birgitte Vølund, Grete Christensen, Torben Klitmøller Hollmann og Michael Teit Nielsen
Hhv. formand Alzheimerforeningen, formand Dansk Sygeplejeråd, sektorformand FOA og vicedirektør Ældre Sagen

De borgere, som de kommunale medarbejdere hver dag møder, er ofte multisyge og er i ustabile, komplekse behandlingsforløb. Mange borgeres tilstand kan forandre sig inden for det næste døgn.

Det kan være ældre medicinske patienter eller mennesker med demens, som ikke bare skal have skiftet en forbinding på et sår, men som har flere samtidige sygdomme. Det er her afgørende, at medarbejderne har blik for helheden og sikrer en god dialog med borgeren og dennes pårørende.

God journalføring sikrer tryghed
Det er derfor afgørende, at for eksempel social- og sundhedsassistenter og sygeplejersker har de rette kompetencer, de rette rammer og de rette redskaber til at yde deres sundhedsfaglige indsatser.

Når en social- og sundhedsassistent eller sygeplejerske møder en patient for første gang, er det afgørende, at der laves en sygeplejefaglig udredning.

Medarbejderen har måske ikke modtaget de rette informationer om borgeren fra sygehuset – eller også er der sket ændringer i borgerens sygdom, hvor det har været nødvendigt at tilkalde sygeplejersken.

Den sundhedsprofessionelle skal hele borgeren rundt og kortlægge borgerens samlede behov, egne ressourcer og funktionsevne.

Den sygeplejefaglige udredning er rygraden i den sundhedsfaglige indsats, og journalføring er et redskab til at sikre kontinuitet og ensartethed i den pleje, der gives til borgeren.

Samtidig ved vi, at der er en direkte sammenhæng mellem en god udredning og god journalføring i forhold til at sikre borgerens patientsikkerhed og oplevelse af tryghed i behandlingen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birgitte Vølund

Formand, Alzheimerforeningen, indehaver, kursus - og konsulentvirksomheden Birgitte Vølund
sygeplejerske (Århus Amtssygehus 1977), virksomhedskommunikation, (SDU 1999), master i gerontologi (Syddansk Uni. 2006)

Grete Christensen

Fhv. formand, Dansk Sygeplejeråd
sygeplejerske (Holbæk Sygeplejeskole 1981)

Michael Teit Nielsen

Vicedirektør, Ældre Sagen, ekstern lektor, Økonomisk Institut, Københavns Universitet
ph.D. i økonomi (Københavns Uni. 1989)

0:000:00