Debat

Alle børn har ret til læring

DEBAT: Alle børn har ret til at lære og udvikle sig - handicap eller ej. Inklusion er den rigtige vision, men ingen må svigtes "i inklusionens navn", lyder det fra Tue Byskov Bøtkjær, formand for Det Centrale Handicapråd, i anledning af Børnenes Grundlovsdag.
Tue Byskov Bøtkjær, formand for Det Centrale Handicapråd, skriver debatindlæg i anledning af Børnenes Grundlovsdag 4. juni.
Tue Byskov Bøtkjær, formand for Det Centrale Handicapråd, skriver debatindlæg i anledning af Børnenes Grundlovsdag 4. juni. Foto: Pressefoto
Anne Justesen

Chef for medie- og forretningsanalyse
Direktionssekretær

Tilknyttet Altinget siden august 2012.
Cand.mag. i medievidenskab, Aarhus Universitet 2014.
Twitter: @JustesenAnne

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Tue Byskov Bøtkjær
Formand for Det Centrale Handicapråd

I dag fejrer vi Børnenes Grundlovsdag. Det har vi gjort siden 1996, hvor organisationer på børneområdet besluttede at markere børns rettigheder. Ligesom vi fejrer de rettigheder, grundloven har givet os voksne, fejrer vi i dag børns rettigheder - i år med fokus på retten til læring. Også børnene kan fejre deres grundlovsdag i det fri ved arrangementer rundt i landet, hvor de leger og lærer i fællesskab.

Børns ret til at lære noget har sjældent været mere aktuel. Når vi voksne diskuterer læring i fremtiden, svigter vi børnene, hvis de ikke mærker effekterne. Samtidig er debatten fuld af idéer og planer for fremtidens folkeskole. Én af de planer handler om inklusion af børn med handicap. Og inklusionen får de bedste forudsætninger, hvis vi tager børns ret til læring alvorligt.

Inklusion er den rigtige vision
Alle børn har ret til at lære og udvikle sig - handicap eller ej. Retten til at lære noget fagligt. Og retten til at lære noget socialt. Det handler både om få viden om samfundet og kompetence til at uddanne sig viderehen og forme sit eget liv. Men også at lære, hvordan man begår sig blandt børn med vilkår og ressourcer, som er forskellige fra ens egne. Og at finde en plads i fællesskabet med de forskellige vilkår og ressourcer, man nu engang har.

Det kræver, at vi voksne tager ansvaret på os. Og det ansvar er stort. Vi skal skabe de rette rammer og støtte hvert enkelt barn ud fra barnets vilkår og ressourcer. Det er her, rettighedsperspektivet kommer ind. For retten gælder alle børn. Inklusion er den rigtige vision. Men under den vision skal vi stadig realisere alle børns ret. Handicap eller ej - ingen må svigtes "i inklusionens navn". Derfor er Det Centrale Handicapråd gået sammen med foreningen Skole og Forældre om indsatsen "Forældre fremmer fællesskabet", som skal fremme vellykket inklusion i dialog på hver enkelt skole.

Når vi voksne diskuterer læring i fremtiden, svigter vi børnene, hvis de ikke mærker effekterne. Samtidig er debatten fuld af idéer og planer for fremtidens folkeskole. Én af de planer handler om inklusion af børn med handicap. Og inklusionen får de bedste forudsætninger, hvis vi tager børns ret til læring alvorligt.

Tue Byskov Bøtkjær
Formand for Det Centrale Handicapråd

Vi skal tænke os grundtigt om
En mere inkluderende skole er i alle børns interesse. Den læring, der følger med, i takt med at skolen bliver mere inkluderende, er guld værd. For den viser børnene den mangfoldighed, som omgiver os som samfund.

Hvis vi tænker os grundigt om og inkluderer med omtanke, kan vi få den faglige og sociale læring til at gå hånd i hånd, så alle børn får noget ud af det. Det viser forskningen. Og hvad mere er: Når vi gør folkeskolen mere inkluderende, giver vi flere børn en plads i fællesskabet. Derfor er en mere inkluderende skole vejen frem for mig. Også til et mere mangfoldigt og rummeligt samfund på sigt.

Den vision er en grundlovsdag værdig.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tue Byskov Bøtkjær

Landsformand, Hjernesagen, adm. direktør, Kuma Holding, Apollo Bar & Kantine, Kafeteria & Atelier September, formand, Fashion Society
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1995)

0:000:00