Almene boliger klar til at huse flere hjemløse

HJEMLØS: Regeringens mål om færre hjemløse skal blandt andet nås ved, at hjemløse får almene boliger. BL er klar til at løfte opgaven, men ønsker indsats fra kommunerne og flere skæve boliger.
Foto: colourbox.com
Mads Bang
Fakta

Regeringen og KL har aftalt at arbejde for at udbrede metoder baseret på Housing First-princippet, som har vist gode resultater i Hjemløsestrategien. Det indgår i aftalen om kommunernes økonomi for 2014.



Kilde: "Alle skal med", regeringens sociale 2020-mål

I løbet af de næste syv år skal omkring 1.800 hjemløse have tag over hovedet. Det er regeringens mål i den sociale 2020-plan, som blev fremlagt for nylig. Et af de få konkrete initiativer i planen er udbredelse af det såkaldte "Housing first"-princip.

Det vil betyde, at de almene boligafdelinger skal tage imod hjemløse fra gaden, som også kan være psykisk syge og misbrugere.

"Housing first" betyder, at de hjemløse får en bolig uden først at have været igennem bo-træning eller have fået behandlet eventuelt misbrug eller psykiatriske lidelser. I stedet begynder den sociale indsats, når den hjemløse har fået tag over hovedet.

Dokumentation
Dokumentation fra "Hjemløshed i Danmark 2013", national kortlægning fra SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd

Evalueringen af Hjemløsestrategien viser, at disse metoder også i Danmark er meget effektive til at hjælpe borgere ud af en hjemløshedssituation. Cirka ni ud af ti borgere, der har fået en af disse tre indsatser sammen med en boligløsning, har således været i stand til at fastholde boligen gennem observationsperioden (Rambøll & SFI, 2013).

En vigtig erfaring fra Hjemløsestrategien er endvidere, at en almindelig bolig (typisk en almen lejebolig) for hovedparten af de hjemløse er den mest optimale indsats, og at bostøtten (i form af CTI, ICM eller ACT) muliggør, at flere hjemløse borgere, end det hidtil har været antaget, kan bo i egen almindelig bolig.

Der er dog også en gruppe, for hvem det ikke lykkes at bo i en almindelig bolig, og som i stedet har brug for forskellige former for botilbud, støttede bomiljøer eller alternative boligløsninger som de "skæve huse".

En erfaring har endvidere været, at det for de fleste borgeres vedkommende ikke på forhånd er muligt at udpege, hvem der ikke vil kunne bo i egen bolig, og at Housing First (egen bolig med bostøtte) derfor bør være det primære tilbud til hovedparten af de borgere, der befinder sig i en hjemløshedssituation, og som ud over en bolig har behov for social støtte.

 


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00