Antallet af parallelsamfund falder igen: Se boligområderne på de nye lister her

Igen i år falder antallet af parallelsamfund og udsatte boligområder, viser den årlige opdatering af den tidligere ghettoliste, der for første gang inkluderer den nye forebyggelseskategori. "Fantastisk positivt," erklærer boligministeren. 

Mjølnerparken på Nørrebro i København er stadig på listen over omdannelsesområder
Mjølnerparken på Nørrebro i København er stadig på listen over omdannelsesområderFoto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Antallet af udsatte boligområder på regeringens lister over såkaldte parallelsamfund og omdannelsesområder fortsætter med at falde.

På den nyeste opdatering af listen, der tidligere gik under navnet ghettolisten, falder både antallet af omdannelsesområder, parallelsamfund og udsatte boligområder sammenlignet med listen for 2020. 

"Det er fjerde år i træk, at antallet af parallelsamfund falder, og vi ser dermed fortsat effekten af parallelsamfundspakken slå igennem," siger boligminister Kaare Dybvad Bek (S) i en pressemeddelelse. 

Sidste år var der 15 boligområder på den daværende ghettoliste.

Det tal falder i år til 12 områder på parallelsamfundslisten, hvor de ti også kategoriseres som omdannelsesområder, efter at de i mindst fem år har været kvalificeret til parallelsamfundslisten.

Læs også

Skal stadig gennemføre planer

Der er tre boligområder, der har forladt listen over omdannelsesområder, der tidligere blev betegnet som hårde ghettoområder.

Det drejer sig om Ringparken og Motalavej i Slagelse Kommune og Solbakken i Odense Kommune. 

De tre områder skal dog fortsat realisere de planer for nedbringelse af antallet af familieboliger, der bliver stillet krav om, når et boligområde har været på parallelsamfundslisten i fem år.

"Det er positivt, at også de mest udsatte boligområder kan rykke sig ud af parallelsamfundslisten. Det er dog helt afgørende, at udviklingsplanerne fortsætter, så kommuner og boligorganisationer får omdannet områderne til blandede bydele en gang for alle," siger boligministeren i pressemeddelelsen. 

Boligområdet Agervang i Holbæk Kommune er ny på parallelsamfundslisten. 

Sådan ender et boligområde på listerne

Et boligområde er et udsat boligområde, hvis det har over 1.000 beboere og samtidig opfylder mindst to af følgende fire kriterier:

  1. Der er over 40 procent af beboernee i alderen 18 til 64 år, der er uden tilknytning til arbejdsmarked eller uddannelse (opgjort som gennemsnittet over de seneste to år).

  2. Der er over tre gange så mange beboere i området, der er dømt for overtrædelse af straffeloven, våbenloven eller lov om euforiserende stoffer som landsgennemsnittet (opgjort som gennemsnit over de seneste to år).

  3. Der er mere end 60 procent flere af områdets beboere i alderen 30 til 59 år end landsgennemsnittet, der kun har en grunduddannelse. 

  4. Den gennemsnitlige bruttoindkomst for skattepligtige beboere i alderen 15 til 64 år i området (eksklusive uddannelsessøgende) er mindre end 55 procent af den gennemsnitlige bruttoindkomst for samme gruppe i regionen.

Hvis der samtidig er over 50 procent indvandrere og efterkommere i boligområdet, vil det blive kategoriseret som et parallelsamfund.

Hvis området har været kategoriseret som parallelsamfund i mindst fem år, vil det komme på listen over omdannelsesområder, hvor der stilles krav om at lave planer for at nedbringe antallet af almene familieboliger. 

Det kan eksempelvis ske gennem nybyggeri af private boliger, omdannelse til ungdoms- eller ældreboliger eller nedrivning. 


Kilde: Bolig- og Indenrigsministeriet

Ghettobegreb er ude

De 12 områder på listerne over parallelsamfund og omdannelsesområder placeres for første gang i år ikke på en ghettoliste.

Et flertal i Folketinget blev nemlig før sommerferien enige om at afskaffe ghettobegrebet i den danske lovgivning.

Det er dog kun terminologien, der er ny. Der gælder således de samme regler i parallelsamfund og omdannelsesområder, som der gjorde i de tidligere ghettoer og hårde ghettoer. 

Samtidig besluttede partierne bag parallelsamfundslovgivningen at oprette en ny liste over såkaldte forebyggelsesområder, hvor der gælder nogle af de samme regler som i de områder, der tidligere var kategoriseret som ghettoer.

Der er udpeget 62 områder til forebyggelseslisten. Det er fire flere, end boligministeren forventede, da han præsenterede sit forslag om at oprette dem. 

Du kan se alle områder på diverse lister her

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

0:000:00