Debat

AOF: Politikernes løfter til ordblinde klinger hult efter flere års nedskæringer

Der er politisk enighed om at skabe bedre vilkår for ordblinde, men paradoksalt nok er området siden 2016 blevet beskåret med 38 procent, skriver John Meinert Jacobsen og René Nielsen. 

ARKIVFOTO. I 2019 lancerede regeringen en plan til at styrke ordblindeundervisningen i folkeskolen, men det hjælper ikke de voksne ordblinde, skriver John Meinert Jacobsen og René Nielsen.
ARKIVFOTO. I 2019 lancerede regeringen en plan til at styrke ordblindeundervisningen i folkeskolen, men det hjælper ikke de voksne ordblinde, skriver John Meinert Jacobsen og René Nielsen.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

”For nogle er vejen slet ikke jævn”. Med de ord lukkede vores dronning året 2021 ned og inviterede til et fælles fokus i 2022: Hun talte om de danskere, der hver dag lever med et handicap. Og om at de fortjener forståelse og respekt.

Som nogle måske husker, nævnte dronningen både de handicap, vi kan se med det blotte øje – men hun fremhævede også de usynlige. 

Ordblindhed hører til i den sidste gruppe. Vi kan ikke se det. Men det skaber bump på vejen for rigtig mange danskere hver dag. Bump, som vi som samfund først og fremmest har et ansvar for at anerkende – for derefter at gøre dem mindst mulige. Sandheden er at vi ikke formår at løfte opgaven. 

For langt de fleste af vores voksne årgange gælder det desværre både, at vi ikke har screenet dem for ordblindhed. Og at dalene finansiering er skyld i, at undervisningstilbuddene halter. Det går den forkerte vej.

For langt de fleste af vores voksne årgange gælder det desværre både, at vi ikke har screenet dem for ordblindhed

John Meinert Jacobsen og René Nielsen
Hhv. direktør og formand for AOF Danmark

Ord skal følges op af handling

Ordblinde danskere skal hjælpes. Sådan synger det politiske kor samstemmigt og med jævne mellemrum i løbet af året. Sandheden er, at tilskuddet til den såkaldte ordblindeundervisning er blevet beskåret med 38 procent siden 2016.

I AOF Danmark advarede vi i 2016 om, at nedskæringerne ville få negative konsekvenser for de ordblinde, og vores forudsigelser holdt desværre stik. Nedskæringerne har skadet undervisningen og har udfordret det opsøgende arbejde, der skal tiltrække kursister til ordblindeundervisningen.

Ret skal være ret: Da vores folketingspolitikere gik på juleferie, havde de netop vedtaget en finanslov for 2022, der gav håb – ordblindeundervisning var igen at finde på finansloven. Men i skrivende stund har vi ingen anelse om, hvordan pengene skal fordeles og udmøntes.

Det er paradoksalt, for her ved indgangen til 2022 har vi en gylden chance: At bruge højkonjunkturen til at give folk med sparsom tilknytning til arbejdsmarkedet et skub i den rigtige retning. Sparsom tilknytning skal ændres til fast fodfæste. Højkonjunkturen betyder, at arbejdsgiverne skriger på arbejdskraft. Lad os udnytte det til at få flere med ordblindhed ind og samtidig sikre et klart fokus på opkvalificering i læse- og skrivefærdigheder.

Manglende screeninger 

Den dalene finansiering af undervisningstilbud til personer med ordblindhed afspejles i tilslutningen. I 2013 deltog 11.300 personer i ordblindeundervisningen, mens deltagerantallet i 2019 var faldet med 36 procent til omkring 7.400 personer.

Og nej, det handler ikke om, at vi med et snuptag har færre ordblinde. Men kan vi ikke lave det opsøgende arbejde, får vi ikke etableret kontakten til dem, ordblindetilbuddene er til for. Det er et stort problem. For undervisning hjælper.

Sandheden er, at tilskuddet til den såkaldte ordblindeundervisning er blevet beskåret med 38 procent siden 2016

John Meinert Jacobsen og René Nielsen
Hhv. direktør og formand for AOF Danmark

Det var sikkert også derfor, at regeringen i 2019 lancerede en plan til at styrke ordblindeundervisningen i blandt andet folkeskolen. Det er et godt initiativ – men det hjælper ikke de voksne, der har forladt folkeskolen. For nyligt viste en undersøgelse fra Børne- og Undervisningsministeriet, at blot én procent af de 30-64-årige er blevet screenet for ordblindhed, og blandt de 20-29-årige er blot cirka fem procent blevet screenet.

Tallene er bekymrende lave. For vi ved, at screeningerne finder mange personer med ordblindhed. Og screeningen er den afgørende forudsætning for overhovedet at få hjælp.

Politisk vilje kan gøre en forskel 

I AOF Danmark har vi blandt andet foreslået, at der indføres undervisning for ordblinde over 25 år, at man muliggør online tests for ordblindhed, og at man anerkender ordblindhed som et varigt handicap, så den ordblinde borger får ret til undervisning, så længe der er behov, og så længe det medfører fremskridt.

Der er meget at gøre for de danskere med ordblindhed, som ikke blev grebet, da de gik i folkeskole. Dem skylder vi – med dronningens ord – at vise forståelse og respekt ved at tage deres handicap alvorligt og tilbyde den rette hjælp. 

Lad os gøre dronningens ord til mere end blot bevingede ord på årets sidste dag. Lad os omsætte det til praksis og konkrete forbedringer i 2022 for en gruppe af danskere, vi har svigtet – og vi svigter desværre stadig. Sådan behøver det ikke at være. Med politisk vilje kan vi gøre en stor forskel for dem, der hver dag lever med ordblindhed – og dermed også for samfundet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

John Meinert Jacobsen

Direktør, AOF Danmark
cand.scient. Economics and Geography (KU, 2000), Master of Management Development (CBS, 2004)

0:000:00