Debat

Astrid Krag om verdensmålene: Vi er nødt til at føre Danmark i en mere retfærdig retning

Huller og systemfejl gør, at vores mest udsatte borgere falder igennem sikkerhedsnettet og ikke får den rette hjælp. Arbejdet med verdensmålene er ikke færdigt, før alle får den hjælp, som de har brug for, skriver social- og ældreminister Astrid Krag (S).

Den nok største uretfærdighed i vores samfund er, at nogle børn vokser op uden den samme omsorg og muligheder som andre børn, skriver ministeren.  
Den nok største uretfærdighed i vores samfund er, at nogle børn vokser op uden den samme omsorg og muligheder som andre børn, skriver ministeren.  Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Astrid Krag
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Man siger, at et samfund skal kendes på, hvordan det behandler sine mest sårbare medmennesker.

Vi er lykkedes med at skabe ét af verdens allertryggeste, mest velstående og lige samfund i Danmark, og det skal vi være stolte af.

Men vi er ikke i mål. Selvom vi som samfund aldrig har været rigere, er antallet af hjemløse herhjemme steget i det seneste årti. Mennesker med handicap får ikke altid den nødvendige støtte. For mange børn og unge bliver udsat for omsorgssvigt og vokser op under svære kår uden de samme muligheder som deres klassekammerater.

Det kan vi ikke være bekendt i et rigt velfærdssamfund som vores. Da vi dannede regering, skrev vi sammen med vores støttepartier et forståelsespapir for regeringens arbejde.

Ingen må lades i stikken
Det er ingen tilfældighed, at forståelsespapiret kom til at hedde 'Retfærdig retning for Danmark'. Og igennem papiret, der sætter retning for vores arbejde, finder man grundtanken bag det tværgående verdensmålsprincip "Leave no one behind". 

Det er i vores fælles velfærdsinstitutioner som vuggestuer og skoler, at vi tidligt kan være med til at bryde den sociale arv

Astrid Krag (S)
Social- og ældreminister

Efter årtier med borgerlig dominans vil vi sætte en ny og mere retfærdig retning for Danmark, hvor alle får del i udviklingen, og ingen lades i stikken.

Vi er ikke i mål, før alle er i mål. Først og fremmest vil vi styrke vores velfærdssamfund, som er garant for, at vi alle kan få hjælp og støtte, uanset hvor i samfundet vi fødes, og undervejs, når vi slår os på livet.

Det er i vores fælles velfærdsinstitutioner som vuggestuer og skoler, at vi tidligt kan være med til at bryde den sociale arv. Der er huller og systemfejl, som gør, at vores mest udsatte falder igennem sikkerhedsnettet og ikke får den rette hjælp. De systemfejl er vi ved at rette op på.

Udsatte borgere skal inddrages
Sidste år handlede statsminister Mette Frederiksens (S) nytårstale om de udsatte børn, og i januar i år fremlagde vi udspillet 'Børnene først'.

Fordi den nok største uretfærdighed i vores samfund er, at nogle børn vokser op uden den samme omsorg og muligheder som andre børn. Derfor vil vi hjælpe de udsatte børn tidligere end i dag og give dem flere rettigheder.

En vigtig del af arbejdet med verdensmålene og princippet om ”leave no one behind” er at give en stemme til dem, der normalt ikke får meget taletid

Astrid Krag (S)
Social- og ældreminister

Vi vil nedbringe antallet af hjemløse og forbedre hjælpen til dem. Det handler både om flere billige boliger og bedre og mere målrettede sociale indsatser. Vi vil sikre, at mennesker med handicap kan få den hjælp, som de behøver, for at deltage i fællesskabet og realisere deres drømme.

En vigtig del af arbejdet med verdensmålene og princippet om "leave no one behind" er at give en stemme til dem, der normalt ikke får meget taletid. "Nothing about us – without us" – som credoet klogt har heddet gennem en årrække.

Det budskab har vi arbejdet efter fra dag ét. Når vi udvikler politiske svar, øger det kun kvaliteten af de løsninger, at vi inddrager dem, som politikken i bund og grund handler om. Som ved, hvor samfundet, systemet, fællesskabet ikke slog til, fordi de har oplevet det på egen krop.

Vi vil have alle med
Mit første møde i udarbejdelsen af 'Børnene først' var således med De Anbragtes Vilkår, og sidenhen har jeg besøgt anbragte børn og børnehjem rundt om i landet, haft dem med på topmøder og i arbejdet med udspillet.

I forbindelse med 'Børnene først' skal der desuden tilknyttes et børnepanel til Børnerådets arbejde, som skal rådgive om problemstillinger, som er relevante for børn. Rådet for Socialt Udsatte har fået et landspanel, der sikrer, at de lokale udsatte stemmer når helt ind i regeringskontorerne.

Og rådet har jeg bedt lave et nyt kommissorium, der netop sikrer øget inddragelse og styrkelse af de udsatte selv. Med det dobbelte formål at udstyre også de mest udsatte med en handlekraft og samtidig kvalificere de beslutninger, vi træffer fra politisk hold.

10. juni fremlagde vi i regeringen vores handlingsplan for verdensmålene. Det gør vi, fordi vi ikke bare vil fremad. Vi vil have alle med, og det kræver, at vi fører Danmark i en mere retfærdig retning.

Vi er ikke i mål, før alle er i mål.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00