Børn venter fortsat mere end fem måneder på afklaring i sager om forældremyndighed. Og i fremtiden skal de vente endnu længere

Ventetiderne på undersøgelser, der bruges som et led i at afklare konfliktfyldte skilsmissesager i Familieretshuset, forventes at stige i fremtiden. Det skyldes blandt andet flere højkonfliktsager, vurderer eksperter. Socialministeriet vil nu undersøge ventetiderne nærmere.

<div><div><span>“Det er dybt problematisk, når man som familie skal vente så lang tid på at få hjælp. De har brug for nogle klare rammer for samværet med deres børn, så de kan komme videre med deres liv, og at konflikten kan nedtrappes,” siger </span>Ditte Brøndum, næstformand hos Dansk Socialrådgiverforening.&nbsp;</div></div><br><br><br>
“Det er dybt problematisk, når man som familie skal vente så lang tid på at få hjælp. De har brug for nogle klare rammer for samværet med deres børn, så de kan komme videre med deres liv, og at konflikten kan nedtrappes,” siger Ditte Brøndum, næstformand hos Dansk Socialrådgiverforening. 



Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Simon LesselVu Nguyen

Børn i konfliktfyldte skilsmissesager må fremover vente endnu længere tid på afklaring i sager om forældremyndighed, deleordninger og samvær med deres mor og far.

Potentielt med negative konsekvenser for forholdet til deres forældre til følge. 

Ventetiderne på de såkaldte børnesagkyndige undersøgelser, der bruges til at afklare komplicerede skilsmissesager, forventes at stige fremadrettet på hele det familieretlige og sociale område. 

Det viser et svar fra Familieretshuset sendt til Folketingets Ombudsmand, som Altinget har fået aktindsigt i.  

Det vækker bekymring hos Børns Vilkår. 

“Når det handler om højkonfliktsagerne, risikerer vi at få nogle børn, der er under et langvarigt pres, bliver socialt isoleret og kan risikere at komme til at lide af depression og andre symptomer på psykisk mistrivsel i en længere periode,” siger direktør Rasmus Kjeldahl. 

Ventetiderne på undersøgelserne lød i 2021 på gennemsnitligt 5,4 måneder. Og den tendens er fortsat ind i 2022, hvor ventetiden ved en opgørelse i juni fortsat lå på samme niveau, viser tallene fra Familieretshuset. 

I Familieretshuset sidder der blandt andet socialrådgivere, som er med til at træffe beslutningen om, hvornår der skal sættes en børnesagkyndig undersøgelse i gang.  

Derfor vækker ventetiderne også bekymring hos Dansk Socialrådgiverforening. Undersøgelserne spiller en vigtig rolle i afklaringen af konfliktfyldte skilsmissesager.  

“Det er dybt problematisk, når man som familie skal vente så lang tid på at få hjælp. De har brug for nogle klare rammer for samværet med deres børn, så de kan komme videre med deres liv, og at konflikten kan nedtrappes,” siger næstformand Ditte Brøndum. 

Forventer stigende ventetider 

Det er ikke første gang, at Folketingets Ombudsmand har undersøgt ventetiderne i Familieretshuset, der har kæmpet med lange ventetider og store sagsbunker i flere år. 

Familieretshuset overtog i april 2019 ansvaret fra Statsforvaltningen, der blev nedlagt. Sidste år konkluderede Ombudsmanden, at sagsbehandlingstiderne i Familieretshuset var ”alt for lange” i sager om overvåget samvær efter dom og midlertidigt samvær.

Enhver langvarig ventetid vil uundgåeligt få konsekvenser for barnet og dets relation til forældrene.

Eva Naur Jensen
Lektor i socialret ved Aarhus Universitet

Denne gang er det “flere konkrete klager” over ventetiden på børnesagkyndige undersøgelser, der har fået Ombudsmanden til at afkræve nye svar fra Familieretshuset. 

Familieretshuset har ikke ønsket at stille op til interview om ventetiderne med henvisning til "den aktuelle politiske situation”.  

Men de forklarer blandt andet de stigende ventetider med, at psykologerne når at færdiggøre færre undersøgelser end forventet samt en generel mangel på psykologer. 

“Fremadrettet er det derfor forventeligt, at ventetiderne vil være stigende for udarbejdelse af undersøgelser og erklæringer på hele det familieretlige og sociale område,” skriver de. 

Skader relation mellem barn og forældre 

Den børnesagkyndige undersøgelse sættes i værk, når der skal afklares sager om forældremyndighed. Typisk i højkonfliktsager.  

Formålet med undersøgelsen er blandt andet at få barnets perspektiv på, hvordan barnet vil trives med den ene eller anden forælder, eller hvordan en deleordning kan skrues sammen, forklarer Eva Naur Jensen, der er lektor i socialret ved Aarhus Universitet. 

Hun påpeger, at der kan være tre problemer med lange ventetider. 

Læs også

Det ene kan være, at forældrenes konflikt forværres under ventetiden. Det andet problem kan være, at en af forældrene får svært at fastholde kontakten til barnet, hvis vedkommende afskærmer den anden forælder fra at have kontakt med barnet.  

”Det forringer naturligvis relationen mellem barnet og den anden forælder. Det vil betyde, at forholdet til den ene forælder forringes i forhold til den anden forælder, jo længere tid der går. Det anses ikke for at være sundt for barnet, at man senere skal tvinge det ind i en relation til en forælder, der er blevet fremmedgjort for barnet,” siger hun. 

Det tredje problem er, at ventetiden giver risiko for, at barnet kommer til at bruge lang tid sammen med den forælder, som det boede hos, da sagen gik i gang, men som det senere vurderes at have en ”usund relation” til, forklarer hun. 

”Enhver langvarig ventetid vil uundgåeligt få konsekvenser for barnet og dets relation til forældrene.” 

Flere højkonfliktsager 

Familieretshuset begrunder også ventetiderne med et stigende behov for at udarbejde de børnesagkyndige undersøgelser.  

Eva Naur Jensen fremhæver, at der generelt ses en stigning i højkonfliktsager. Det kan have en indflydelse på antallet af undersøgelser, der er behov for at lave i Familieretshuset. 

”Der synes at være en tendens til, at forældre i stigende omfang slås langvarigt om relationen til deres børn. Des flere højkonfliktsager, der opstår, desto flere undersøgelser skal der naturligvis gennemføres,” siger hun.  

Den pointe bakker professor i familieret ved Københavns Universitet, Ingrid Lund-Andersen, op om.

”Der foreligger et paradoks. En central begrundelse for at indføre denne reform var at sikre barnet en bedre retsstilling og situation. Derfor er det lidt absurd, at ventetiderne på børnesagkyndige undersøgelser stiger yderligere. I mellemtiden er barnets situation usikker.”

Lille interesse og flere sagsanlæg 

Ventetiderne skyldes ifølge Familieretshuset selv også en række udfordringer, der relaterer sig til de eksterne psykologer, der skal udføre undersøgelserne.  

Familieretshuset konstaterer blandt andet, at psykologerne færdiggør færre sager end forventet. Forventningen var, at psykologerne kunne nå at færdiggøre tre børnesagkyndige undersøgelser om året per psykolog, men i gennemsnit når de kun at færdiggøre 1,8 undersøgelser. 

Det er dybt problematisk, når man som familie skal vente så lang tid på at få hjælp.

Ditte Brøndum
Næstformand, Dansk Socialrådgiverforening

Samtidig oplever Familieretshuset, at der er ”en lille interesse” fra psykologerne for at påtage sig opgaven, og at psykologerne bliver mødt af flere klager og sagsanlæg fra borgerne.

Den oplevelse genkender man i Dansk Socialrådgiverforening. 

”Jeg hører også, at psykologerne trækker sig fra opgaverne, fordi de bliver mødt af klager og angreb på deres psykologfaglighed,” siger Ditte Brøndum. 

Det kan Lise Andersen bekræfte som formand for Børnesagkyndig Selskab under Dansk Psykologforening. 

“Problemet er, at nogle gange får de eksterne psykologer deciderede trusler. Og derfor er der mange, som fravælger arbejdsområdet, fordi det er for belastende at være i,” siger hun og uddyber: 

“Det gør, at en del vælger at trække sig og bruge tid på noget andet. Mange vælger at holde en pause, hvis de har haft en sag, hvor der har været voldsomt meget af forældrenes frustration rettet mod dem.”

Social- og Ældreministeriet har på baggrund af sagen besluttet at sætte gang i en undersøgelse for at finde frem til mulige løsninger på ventetiderne. 

FAKTA

Om Familieretshuset

I marts 2018 indgik VLAK-regeringen en bred politisk aftale om reform af det familieretlige system.

Formålet var at skabe et mere smidigt, konfliktdæmpende og enkelt system med styrket fokus på barnets tarv.

Familieretshuset blev oprettet 1. april 2019 og overtog ansvaret fra Statsforvaltningen, som nu er nedlagt.

Om ventetider på børnesagkyndige undersøgelser

Den gennemsnitlige ventetid på en børnesagkyndig undersøgelse er opgjort til 5,4 måneder på tværs af landet. Opgørelsen er lavet fra september 2021 til og med juni 2022. Ventetiden var den samme i 2021.

Selvom ventetiderne varierer, alt efter hvilke af Familieretshusets lokationer der kigges på, så er der ingen kortere ventetider sammenlignet med 2021.

Fremadrettet forventer Familieretshuset, at ventetiderne vil være stigende ”for udarbejdelse af undersøgelser og erklæringer på hele det familieretlige og sociale område,” lyder det i et svar til Ombudsmanden.


Kilde: Aktindsigter i Familieretshusets svar til Ombudsmanden

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Kjeldahl

Direktør, Børns Vilkår
cand.agro. (Københavns Uni. 1990), ph.d. i økonomi (London 1995)

Eva Naur

Lektor, Juridisk Institut, Aarhus Universitet
ph.d. (2013 Aarhus Uni.), cand. jur. (Aarhus Uni. 2001)

Ditte Brøndum

Næstformand, Dansk Socialrådgiverforening
Socialrådgiver

0:000:00