Boligforhold, helbred og sprogbarrierer gør etniske minoriteter mere udsatte over for covid-19

ULIGHED: Tætbeboede boliger og manglende information har formentlig været afgørende for spredningen af corona blandt etniske minoriteter, viser ny undersøgelse fra Institut for Menneskerettigheder. Man bør forberede et beredskab til næste omgang allerede nu, mener de.

Langt flere ikkevestlige indvandrere og efterkommere i etageboliger sammenlignet med etniske danskere, og det giver større risiko for smittefare på grund af mindre plads i boligen (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Langt flere ikkevestlige indvandrere og efterkommere i etageboliger sammenlignet med etniske danskere, og det giver større risiko for smittefare på grund af mindre plads i boligen (Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix)
Maria Neergaard Lorentsen

Man kan sige, at folk måske nok kunne have lært sig dansk før krisen. Men der er en række argumenter, der trumfer, og det er jo også i samfundets interesse, at man begrænser en befolkningsgruppes smittespredning.

​Line Vikkelsø Slot
Chefkonsulent, Institut for Menneskerettigheder

Corona rammer skævt, når man ser på etnisk oprindelse.

Knap hver femte covid-19-ramt i Danmark er af ikkevestlig oprindelse, viser tal fra Statens Serum Institut. Men den samme gruppe udgør kun 9 procent af befolkningen og er derfor overrepræsenteret i coronastatistikken.

"​Man har kunnet konstatere, at etniske minoriteter fra ikkevestlige lande er hårdere ramt af smitte end etniske danskere. Og det har vi forsøgt at finde en række forklaringer på​,” siger ​Line Vikkelsø Slot, chefkonsulent for Institut for Menneskerettigheder.

Dokumentation

Undersøgelsen:

  • Undersøgelsen er opdelt i to: Første del er baseret på kvantitativ data omkring eksempelvis borgernes boligforhold og smittefare i forskellige erhverv.
  • Anden del er en kvalitativ undersøgelse med interviews med 16 nøglepersoner, f.eks. fagpersoner, folk der arbejder med udsatte etniske minoriteter samt etniske minoriteter.

Resultater:

  • Coronapandemien har ramt skævt således, at en større andel af etniske minoriteter med oprindelse i ikkevestlige lande er blevet syge i Danmark.
  • Det skyldes blandt andet boligforholdene da etniske minoriteter gennemsnitligt bor på færre kvadratmeter, det overordnede helbred samt mangel på kommunikation omkring covid-19 på de pågældende sprog.

Hele undersøgelsen kan læses her.


0:000:00