Debat

Boligselskab: Mere synergi mellem bolig- og socialområdet skal afskaffe hjemløsheden

Når den nye boligminister, Christian Rabjerg Madsen, giver sig i kast med at få bygget boligaftalens mange nye almene boliger, er det vigtigt, at han ikke overser muligheden for at afskaffe hjemløshed i samarbejde med boligselskaberne og kommunen, skriver Jean Thierry, formand for boligselskabet FSB.

Billige boliger skal kombineres med passende social støtte, hvis hjemløshed skal afskaffes fuldstændigt, skriver Jean Thierry.
Billige boliger skal kombineres med passende social støtte, hvis hjemløshed skal afskaffes fuldstændigt, skriver Jean Thierry.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Jean Thierry
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære Christian Rabjerg Madsen. Velkommen som ny boligminister. Vi glæder os meget til samarbejdet.

Der er nok at tage fat på. Det allervigtigste er naturligvis, at boligaftalens mange tusinde nye almene boliger bliver bygget, blandt andet i København. For der er brug for dem, for eksempel til at koble boligområdet med socialområdet, når det gælder hjemløse.

Forestil dig, at du ikke aner, hvor du skal sove i nat. Skal det være i en port, på en bænk eller i et herberg – hvis der er plads. At stå i den situation er fuldstændig uacceptabelt i et velfærdssamfund som det, vi har i Danmark. Og så er antallet af hjemløse endda stigende.

Præcis derfor er det så vigtigt med den del af boligaftalen, der handler om at sikre bolig til de mennesker, der er mest socialt udsatte i Danmark. Den har netop været i høring og er så vigtig, fordi den kobler boligområdet og socialområdet.

Bidrag til velfærdssamfundet

4.050 af de 22.000 almene boliger, som Folketinget vil have etableret, skal være billige boliger, så hjemløse kan få tag over hovedet. Men de skal være meget billige – det siger sig selv. Og hvordan bliver de så det? Det kan ske på to måder.

Al erfaring viser, at det er mere end svært at komme videre i sit liv med arbejde eller andet, hvis energien går til at overveje, hvordan man bedst holder kulden væk i nat.

Jean Thierry, formand, boligselskabet fsb

Ifølge boligaftalen skal der afsættes 150 millioner kroner til midlertidigt at nedsætte huslejen i op til 1.800 eksisterende almene boliger, så huslejen lander på 3.500 kroner om måneden.

For det andet skal der afsættes 900 millioner kroner frem mod 2027 til et engangstilskud, som permanent nedsætter huslejen til 3.500 kroner om måneden for op til 2.250 nybyggede almene boliger.

Alle disse penge kommer fra den del af vores husleje, som vi, der bor alment, betaler til Landsbyggefonden. Dermed er den indsats en del af det bidrag, som vi almene beboere giver til velfærdssamfundet.

Kommunernes ansvar

Al erfaring viser, at det er mere end svært at komme videre i sit liv med arbejde eller andet, hvis energien går til at overveje, hvordan man bedst holder kulden væk i nat. Det kræver et fast fundament, og det er netop det, et hjem er. Det siger næsten sig selv.

Og vi i de almene boligorganisationer har god erfaring med at sikre boliger til mennesker, der har eller har haft det ekstra svært. Almene boliger er for alle og selvfølgelig også for dem, der er hjemløse. Eller sagt med andre ord – som almen aktør tager vi et ansvar for at være en del af løsningen.

Planen er, at det er kommunerne, der skal anvise boligerne, og at det skal være efter "Housing First"-modellen. Den går ud på at kombinere en billig bolig med en passende social bostøtte.

Det kræver naturligvis ikke kun en koordineret indsats mellem den almene boligorganisation og kommunen, men også massiv kommunal støtte og opfølgning, hvis det skal lykkes.

Tænk, hvis vi kunne afskaffe hjemløsheden. Det kan vi faktisk – sammen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jean Thierry

Medlem af Borgerrepræsentationen (EL), København, medlem af repræsentantskabet, BL – Danmarks Almene Boliger
cand.polit.

Christian Rabjerg Madsen

MF (S), politisk ordfører, fhv. indenrigs- og boligminister
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2012)

0:000:00