Borgmester: Nu bliver det sværere for tolke at snyde statskassen

DEBAT: En ny bekendtgørelse skal sætte en stopper for socialt bedrageri i døvemiljøet. Bekendtgørelsen er en vigtig sejr for retsfølelsen, og forhåbentlig vil færre tolke turde snyde statskassen i fremtiden, skriver Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Af Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og integrationsborgmester, København

I efteråret afdækkede Politiken, hvordan der er blevet snydt i døvemiljøet med bevillinger til tolke. Det er en sag, der har mange tabere: retsfølelsen, de lovlydige døve og de offentlige kasser.

Men midt i frustrationen står vi tilbage med én vigtig sejr. Efter et tæt samarbejde mellem beskæftigelsesministeren, døveorganisationerne og kommunerne træder en ny bekendtgørelse i kraft 1. februar.

Den tager fat på det, jeg efterlyste i offentligheden sidste sommer, og som min forvaltning også tidligere har gjort ministeriet opmærksom på behovet for: klare regler, der gør det lettere at sætte en stopper for dem, der åbenlyst misbruger tilskuddet.

Stadig risiko for snyd
Det er ikke, fordi alle problemer er løst med den nye bekendtgørelse.

Der vil stadig være en risiko for snyd, men det er et vigtigt skridt, at kommunerne i højere grad kan gribe tidligere ind, når vi har en begrundet mistanke om svindel med tolkebevillinger.  

Det skal selvfølgelig være muligt at være en del af det arbejdende fællesskab, selvom man mangler hørelsen. Derfor er balancegangen at dæmme op for snyd, samtidig med at det stadig er muligt for de døve at realisere deres karrieremål. 

Afskrækkende effekt
Bagsiden af medaljen er lige nu, at sagsbehandlingstiden for tolkebistand er blevet længere. Men kommunerne har desværre måttet skærpe håndteringen af bevillinger og udbetalinger på grund af mistanken om muligt snyd.

Mit håb er derfor med den nye bekendtgørelse, at der vil være færre, der tør at snyde de offentlige kasser fremadrettet. Det vil være en stor sejr for os alle sammen.

Forrige artikel LEV: Regeringen har aktivt bekæmpet svages rettigheder på socialområdet LEV: Regeringen har aktivt bekæmpet svages rettigheder på socialområdet Næste artikel Socialrådgivere: Fattigdom smadrer forestillingen om lige muligheder Socialrådgivere: Fattigdom smadrer forestillingen om lige muligheder
 • Anmeld

  Kasper Bisgaard Andreasen · Tegnsprogstolk

  Kære Cecilia Lonning-Skovgaard

  Du skriver, det er en sag, der har mange tabere. Vi er helt enige. Dog kunne jeg godt tænke mig, når du nu nævner taberne, at du også inkluderer de lovlydige tolke, for det er trods alt os, der er flest af.

  Og hvor er det synd for døve i provinsen, at de nu bliver ramt af hvad der er foregået i hovedstaden.
  Kunne man ikke have inddraget de folk, der sidder i det jyske, for at høre hvordan de håndterer det? I stedet for nu at trække nye krav ned over hovedet på uskyldige mennesker.