Debat

Botilbud-direktører: Sundhedsreform skal skabe sammenhæng i psykiatrien

DEBAT: En sundhedsreform skal gøre op med kassetænkningen i psykiatrien, idet der er gevinster at hente for samfundet og patienterne. Det kræver et opgør med regionerne, og at regeringen skaber rammer til samarbejde, skriver to direktører for botilbud.

Antallet af patienter i psykiatrien vokser eksplosivt, og det skal en sundhedsreform gøre op med, skriver direktørerne for to botilbud.
Antallet af patienter i psykiatrien vokser eksplosivt, og det skal en sundhedsreform gøre op med, skriver direktørerne for to botilbud.Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kit Kjærsgaard og Grete Mikkelsen
Hhv. direktør for Skovhus Privathospital og direktør og forstander for Granhøjen

Vi kan få nok så mange reformer og for den sags skyld ressourcer i sundhedsvæsenet og psykiatrien.

Men får vi ikke ændret på de helt grundlæggende strukturer i psykiatrien, får vi ikke taget livtag med både stigningen i antallet af patienter og den manglende effekt af behandling og social indsats.

Psykiatrien rækker i både forebyggelse og behandling ud over sundhedsvæsenets rammer, og derfor er koblingen mellem behandling, social indsats, beskæftigelse, bolig og samarbejdet med pårørende helt afgørende.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler. Du kan kommentere indlægget i bunden. Vi opfordrer til en konstruktiv og ordentlig tone i debatten. Debatindlæg kan sendes til: [email protected]

Den sociale indsats skal bakke behandlingen op og omvendt. Lige nu oplever vi nærmere, at de modarbejder hinanden, fordi indsatsen er delt ud på ikke bare regioner og kommuner, men også flere kasser inden for de sektorer.

Systemerne har fordel af at skubbe problemerne fra kasse til kasse. Det er dyrt, og det betyder, at vi ikke får forebyggelse, og behandlingen får ikke succes.

Regionerne udskriver borgere, der ikke er færdigbehandlede, og skubber ansvar og problem videre til bosteder.

Kit Kjærsgaard og Grete Mikkelsen
Direktører for to botilbud

Derfor vokser antallet af patienter i psykiatrien eksplosivt. Det skal en sundhedsreform gøre op med, hvis den skal sikre, at vi får vendt udviklingen i psykiatrien.

Botilbud og kommuner skal samarbejde
For ti år siden følte vi hos Granhøjens botilbud os nødsaget til at stifte vores eget psykiatriske privathospital, hvis vi skulle skabe et system, som hang sammen, samtidig med at det gav beboerne og kommunerne en bæredygtig behandling. Det blev til Skovhus Privathospital.

Vi tænkte behandlingen, bolig og beskæftigelse sammen og sagde til kommunerne, som er vores kunder, at nu tager vi hele ansvaret.

Bliver en beboer i et af Granhøjens botilbud psykisk dårlig, så kan vi med det samme få beboeren indlagt eller akut behandlet på Skovhus Privathospital.

Vi kan samarbejde med hospitalets psykiatere dag og nat, og vi kan tilrettelægge beboernes behandling, så det passer med deres bolig og beskæftigelse.

Det kan vi, fordi vi samarbejder ud fra ét fælles mål, nemlig at beboeren får en varig forbedring. Det er det samlede produkt, vi leverer til kommunerne.

Modsætningen til det produkt er de mange og ofte modsætningsfyldte produkter, som regioner og kommuner lige nu leverer.

Regionerne udskriver borgere, der ikke er færdigbehandlede, og skubber ansvar og problem videre til bosteder, politi og retsvæsen. Og bostederne leverer en socialpædagogisk indsats, som ikke hænger sammen med psykiatriens behandling.

Det bliver dyrt, og det skaber kun en stigning i antallet af patienter og beboere, der skal pakkes ind i dyre enkeltmandstilbud.

Skab et marked
En sundhedsreform skal samle ansvaret og antallet af kasser. Det gør vi kun, hvis vi skaber et samlet incitament til samarbejde. Vi skal derfor have indført en tilgang til psykiatrien, der fokuserer på helhed og bæredygtighed.

Granhøjen og Skovhus Privathospital har vist en model, der virker. Hvis man lægger ansvaret for både bolig, behandling og beskæftigelse samme sted, så tror vi – belært af erfaringen – at samarbejdet følger med til både borgerens og samfundsøkonomiens bedste.

Selv om regionerne bliver nedlagt, vil indsatsen stadig være delt på flere kasser, og man kan være usikker på, om det fører til mere samarbejde mellem sektorerne.

Derfor skal sundhedsreformen også skabe et marked for sammenhængende indsatser på social- og sundhedsområdet og bruge markedets dynamikker frem for den offentlige kassetænkning.

Der er både rigtig god samfundsøkonomi, men frem for er alt mindre kassetænkning, og der er et bedre sammenhæng at hente, hvis regeringen tør forsøge sig med en markedsløsning frem for kun at fokusere på det offentlige som problemløseren.

Vi har ikke råd til at vente. Hverken for samfundsøkonomiens, psykiatriens eller patienternes skyld.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00