Debat

DF: Det er skuffende, at ingen partier bakker op om tjenestenumre

Medarbejdere i psykiatrien oplever chikane og trusler uden for deres eget hjem. Vi skal sikre offentligt ansattes sikkerhed og tryghed ved at udstyre dem med et anonymt tjenestenummer, skriver Liselott Blixt (DF). 

Man kan sagtens sikre patientens rettigheder, samtidig med at læger, sygeplejersker eller jordemødre kun bruger fornavn på jobbet, skriver Liselott Blixt. 
Man kan sagtens sikre patientens rettigheder, samtidig med at læger, sygeplejersker eller jordemødre kun bruger fornavn på jobbet, skriver Liselott Blixt. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For et stykke tid siden fik jeg besøg af to medarbejdere fra psykiatrien.

Temadebat

Skal vi indføre tjenestenumre på socialområdet?
Vold og trusler mod ansatte på socialområdet har fået debatten om tjenestenumre til at blusse op.

Dansk Folkeparti foreslog i januar at indføre tjenestenumrene, som skulle skærme medarbejderne i psykiatrien ved at skjule deres fulde navne i patientjournaler og på navneskilte. Det afviste et flertal i Folketinget, som ville afvente resultaterne af den reviderede journalføringsbekendtgørelse, som træder i kraft 1. juli 2021 og som vil give ansatte i psykiatrien mulighed for at registrere sig i journalerne med deres initialer frem for deres fulde navn. 

Altinget giver i en temadebat ordet til interessenter, socialmedarbejdere og politikere, som vil debattere, hvorvidt de ser et behov for at indføre tjenestenumre.

Her er deltagerne:

  • Dorthe Boe Danbjørg, næstformand, Dansk Sygeplejeråd 
  • Emil Kjeldsmark Lemvig, medarbejder i psykiatrien og medstifter af #Tjenestenummernu 
  • Jane Heitmann (V), psykiatriordfører og medlem af Folketinget
  • Knud Kristensen, formand, Sind – Landsforeningen for psykisk sundhed
  • Lisa Greve Korsbæk, medarbejder i psykiatrien og fællestillidsrepræsentant i Region Hovedstadens Psykiatri
  • Liselott Blixt (DF), psykiatriordfører og medlem af Folketinget
  • Torben Klitmøller Hollmann, formand, social- og sundhedssektoren, FOA 
  • Trine Torp (SF), social- og psykiatriordfører og medlem af Folketinget. 

Om temadebatter:
I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Deres henvendelse drejede sig om, at de ønskede at være fri for at figurere med fulde navn i patientens journal samt logsystem. Jeg fik en stor stak bidrag fra mange andre medarbejdere, alle med skildringer om, hvordan de var blevet udsat for chikane, hvordan de var blevet truet uden for deres eget hus – nogle gange med billeder af børnene. For nogens vedkommende havde det medført arbejdsskift og for andre en PTSD-diagnose, som de herefter måtte leve med. 

Deres fortælling gjorde indtryk, og jeg var ikke sen til at foreslå, at jeg lavede en forespørgsel i Folketinget, for jeg regnede da med, at det måtte andre end jeg vel bakke op om. 

For en ting er, at vi skal sikre patientens rettigheder, men det, mener jeg, sagtens man kan, hvis man kun bruger et fornavn. Man vil jo stadig have et tjenestenummer, som man kan slå op, hvis vedkommendes identitet skal frem, og man kan stadig få et møde med Per eller Søs uden at have behov for at kende deres efternavne. 

Så jeg mener, at retssikkerheden er og kan bevares alligevel. Men det skuffede mig, at der faktisk ikke var nogen partier, der bakkede op. De kom alle med en svada om, at det da var dybt bekymrende, og noget burde gøres, men er det ikke blot politikersnak om en syltekrukke? 

Vi skal sikre medarbejdere mod chikane 

Det er nu, at journalføringsbekendtgørelsen bliver ændret, og det er nu kun i journalen, at man kan indføre en anonym kode. Så langt så godt.

Men vi mener i Dansk folkeparti, at det også skal gælde i logsystemet, for det er kun et par klik på computeren, så har man navnet. Og med et par klik mere kan man også finde den enkeltes facebookprofil, adresse, telefonnummer med mere. 

Vi skal sikre, at vores medarbejdere kan gå trygt på arbejde, og derfor skal vi se på den udvikling, der har været med vold og chikane, og se på, hvordan den kan ændres.  

Vi mener også, at det skal gælde i andre dele af sundhedsvæsenet, specielt når vi ser sagen fra september 2019, hvor en 58-årig læge blev dræbt. Den mistænkte havde printet sin journalside ud og opsøgte lægen og dræbte hende. Han havde flere sundhedspersoner på listen. Et trist og meningsløst mord på en medarbejder, der blot passede sit arbejde. 

Så nu håber vi blot, at borgerforslaget om, at offentlige medarbejder skal kunne få et tjenestenummer i stedet, får nok underskrifter til, at vi kan behandle det i salen. 

Men allerbedst ville være, at regeringen sikrede det allerede nu. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Liselott Blixt

1. viceborgmester, Greve Kommune
buntmager (Lollands Buntmageri, 1986), social- og sundhedsassistent (Social- og Sundhedsskolen i Greve, 2002)

0:000:00