Debat

Familieadvokater: Send de komplekse skilsmissesager direkte i retten

Sagsbehandlingstiderne i Familieretshuset er uacceptabelt lange. Især har lang ventetid med en uafklaret familiesituation store menneskelige omkostninger for børn og forældre i de mest konfliktfyldte sager, skriver bestyrelsesformand i Danske Familieadvokater Helle Brandt.

Vi anbefaler, at vi får en proces, hvor de meget komplekse sager fremover sendes direkte over i retten efter en kort visitation, skriver Helle Brandt.
Vi anbefaler, at vi får en proces, hvor de meget komplekse sager fremover sendes direkte over i retten efter en kort visitation, skriver Helle Brandt.Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Statsrevisorerne udtaler nu kritik af, at skilsmisser trækker i unødvendigt langdrag på grund af alt for lange sagsbehandlingstider. Og i Danske Familieadvokater er vi helt enige: Sagsbehandlingstiderne er uacceptabelt lange.

Især har lang ventetid med en uafklaret familiesituation store menneskelige omkostninger for børn og forældre i de mest konfliktfyldte sager.

Læs også

Flere ressourcer er prøvet, men det er desværre ikke løsningen på de lange sagsbehandlingstider. Flere økonomiske midler har nemlig ikke løst problemerne i Familieretshusene. Det konkluderer statsrevisorerne også.

Vi har i stedet brug for at kigge på de tunge processer, som trækker sagsbehandlingen i langdrag.

Direkte i retten
Som familieadvokater oplever vi, at tunge processer medfører, at alt for mange børn må leve alt for længe med traumatiske oplevelser hjemme i familien, mens forældrenes komplekse skilsmissesag, med børn involveret (§7-sager), sagsbehandles i Familieretshuset.

Ingen kan være tjent med, at forberedelsen til at sende sagen til retten – behandlingstiden i Familieretshuset – kan være op til halvandet år. En ventetid, som ikke giver mening, når disse sager kun kan afgøres i retten.

Sagsbehandlingstiderne er uacceptabelt lange.

Helle Brandt
Formand for Danske Familieadvokater

Statsrevisorerne vurderer også, at der er 50 procent ’død tid’ – altså tid, hvor der ikke sker noget. Det er helt uacceptabelt, når livet hjemme hos familierne er gået helt i hårknude.

Vi anbefaler, at vi i stedet får en proces, hvor de meget komplekse sager fremover sendes direkte over i retten efter en kort visitation. Familieretterne oplever ganske vist også stor travlhed, og det tager tid at få planlagt et møde, sådan som det fungerer i dag.

Men sådan behøver det ikke være i fremtiden, hvis der straks planlægges et møde i retten til de svære sager. Retten har nemlig markant kortere sagsbehandlingstid i skilsmissesager om børn. Det vil resultere i, at sagerne kan afgøres langt hurtigere.

Og det skylder vi ganske enkelt børnene, som ofte ikke ved, hvor de skal bo i fremtiden, hvem de skal gå i skole med, og om de kan gå til sport med kammeraterne.

Lad retten skabe ro
Det er familier og børn, der er i en yderst sårbar situation.

De har brug for at få ro på, og det kræver afklaring i retten, som har stor faglighed og er vant til at træffe varige løsninger og afgørelser. Der er stor tillid til retssystemet, så afgørelserne bliver overholdt.

Der er stor tillid til retssystemet, så afgørelserne bliver overholdt.

Helle Brandt
Formand for Danske Familieadvokater

Vi oplever problemerne hver eneste dag, og statsrevisorerne påpeger de samme problemer. Lad os nu få ændret på tingene tilstand i stedet for at sætte flere lapper på processer, som har bevist, at de ikke fungerer.

Vores ærinde er ikke at udskamme Familieretshusene. De skal løse de lettere og mindre konfliktfyldte sager, mens retten skal løse de tunge og meget komplekse sager med mange risikofaktorer som misbrug og vold.

Vi er klar til at bidrage konstruktivt til løsninger til fordel for børnene. Vi bidrager gerne med faglig sparring og dialog for at ændre situationen.

Det kan være lovændringer, der skal på bordet, eller et sundhedstjek i forbindelse med de forskellige processer. Eller en kombination af disse. Lean rækker i hvert fald ikke.

Vi kan ganske enkelt ikke være bekendt, at børnene hele tiden skal betale den højeste pris for konflikter mellem far og mor.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Brandt

Formand for bestyrelsen, Danske Familieadvokater

0:000:00