”Det specialiserede område er fortsat for dyrt”

INTERVIEW: Ved at trække specialiserede tilbud hjem kan kommuner levere bedre og billigere service, lyder det fra formand for Kommunaldirektørerne Bjarne Pedersen, der også ønsker en gennemgribende afbureaukratisering af det statslige tilsyn.
Kasper Frandsen

Meget dyre enkeltmandsprojekter og specialinstitutioner skal holdes op imod, om man får nok for pengene. Hvis man kan få stort set det samme for færre penge - hvorfor så ikke vælge det?

Bjarne Pedersen
Formand for Kommunaldirektørforeningen
Fakta
 

Bjarne Pedersens ønskeliste for det kommunale område til politikerne:

1) En gennemgribende reform af det statslige tilsyn af kommunerne - "Der skal lægges mere vægt på resultat og meget mindre på proces."

2) Reelle politiske forslag om afbureaukratisering - "Alle taler om det. Ingen gør noget ved det."

3) En aftale mellem Folketinget og kommunerne om folkeskolen med rammer for en længere tid - "Så man systematisk kunne arbejde med folkeskolen uden konstant at frugte nye love for folkeskolen."

Kommunerne er i fuld gang med at skære budgetterne for 2013 til.

Udfordringerne er mange: Udligningsreformen, økonomisk krise og en stram økonomiaftale med regeringen påvirker kommunernes økonomiske råderum markant.  

Den udvikling er katalysator for en "kolossal omstilling" af den kommunale velfærd og opgaveløsning, mener Bjarne Pedersen, der er formand for Kommunaldirektørforeningen og kommunaldirektør i Rudersdal Kommune.

Altinget | Kommunal har sat ham i stævne til en snak om, hvad der er kommunernes største økonomiske udfordringer midt i store omvæltninger i kommunernes - og ikke mindst borgernes - hverdag:

"Der forventes ingen vækst i kommunerne før 2020, mens sammensætningen i befolkningen ændrer sig markant de kommende ti år. Derfor kæmper en lang række kommuner med nulsumsløsninger. F.eks. får København 1.000 nye borgere hver måned, og når det offentliges udgifter ikke må stige, skal en række hverdagsproblemer løses for borgerne. Men den enkelte borger forstår ofte ikke, hvorfor deres barn ikke kan blive passet," siger Bjarne Pedersen og fortsætter:

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00