DF vil fjerne alle regler i jobcentre: "Millionbesparelse vil være en fordel for alle”

Fjern alle krav om samtaler og beløn de kommuner, som får de ledige i job, lyder det fra Dansk Folkepartis nye beskæftigelsesordfører René Christensen forud for forhandlingerne om jobcenterbesparelser for 750 millioner. Færre ansatte i jobcentrene vil ikke gå ud over de ledige, hvis de tilbageværende medarbejdere slipper for bureaukrati, lyder det.

Forligspartierne bag Arne-pensionen skal finde 750 millioner kroner hos jobcentrene. Ifølge Dansk Folkeparti skal regeringen tage skridtet fuldt ud og fjerne alle krav og give kommunerne et stærkere incitament til at få ledige hurtigt i job. Her ses partierne ved præsentationen af aftalen om tidlig pension i 2020. 
Forligspartierne bag Arne-pensionen skal finde 750 millioner kroner hos jobcentrene. Ifølge Dansk Folkeparti skal regeringen tage skridtet fuldt ud og fjerne alle krav og give kommunerne et stærkere incitament til at få ledige hurtigt i job. Her ses partierne ved præsentationen af aftalen om tidlig pension i 2020. Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix Vigtigt
Rikke Brøndum

Det er ikke tit, at politikerne på Christiansborg foreslår milliondyre besparelser som løsning på den offentlige sektors udfordringer.

Men når det gælder jobcentrene, er det den rigtige kur, lyder meldingen fra Dansk Folkepartis nye beskæftigelsesordfører Rene Christensen forud for forhandlingerne om besparelser på 750 millioner kroner på området for at betale for Arne-pensionen.

Partiet er med i forliget bag ordningen, og forligspartierne mangler fortsat at finde pengene til aftalen, der derfor indtil videre lever på lånte penge.

”Der er stadig alt for mange unødige regler i jobcentrene, som kommunerne har fokus på i stedet for at få de ledige i job. For år tilbage indførte vi, at kommunerne fik højere refusion fra staten i den første periode, man er ledig, der så gradvist bliver nedtrappet. Det er et skridt på vejen til at øge kommunernes incitamentet til at få folk hurtigt i gang. Men der er stadig alt for mange faste formkrav til samtaler og aktivering, som betyder at nogle af medarbejdere bruger al deres tid på at sætte krydser i et skema,” siger René Christensen.

For partiet er det derfor ikke et problem, at jobcentrene må skille sig af med medarbejdere som følge af besparelsen.

”Ikke hvis man fjerner det bureaukrati, som de i dag bruger for meget tid på.”

Hvordan vil I sikre, at kommunerne ikke overlader de svageste ledige til sig selv og parkerer dem på kontanthjælp i stedet for at aktivere dem?

”Der skal selvfølgelig være en garanti for, at man ikke bare bliver parkeret på en ydelse. Men hvis vi indretter reglerne, så kommunerne mærker det direkte på kassebeholdningen, tror jeg, at vi vil vi se en mere effektiv indsats til gavn for de ledige,” siger René Christensen og nævner som eksempel, at jobcentrene har svært ved at bevilge tilbud om alkoholbehandling, som hører under sociallovgivningen.

”Derfor siger vi, at vi skal sætte kommunerne fri, så de kan investere pengene dér, hvor de kommer til ledige til gavn og ikke bruge dem på bureaukrati.”

Læs også

Forslag fra fagbevægelsen kan komme i spil

Regeringen har ifølge ordføreren ikke indkaldt til forhandlinger endnu, men det har ikke skortet på forslag til, hvordan de 750 millioner kan findes.

Fagbevægelsen har flere gange det seneste år peget på, at man skal flytte dagpengemodtagerne helt ud af jobcentrene og lade a-kasserne få opgaven i de første seks måneder. Det er kommunerne omvendt stor modstander af.   

Dansk Folkeparti har ikke noget imod et tættere samarbejde mellem a-kasserne og kommunerne.

”Vi forventer faktisk, at de er gode til at samarbejde. Men flytter man rundt på opgaverne skal det selvfølgelig være fordi, det giver mening,” siger han.

Forligsregler kan blokere for nye regler før et valg

I alt skal jobcentrene aflevere en milliard til Arne-pensionen, og sidste år fandt forligspartierne 350 millioner kroner ved at fjerne kravet om, at unge under 30 år skal have det første aktiveringstilbud inden for en måned.

Men lovgivningen om samtaler og aktive tilbud er forligsbelagt med Venstre, Konservative. Og de vil stemme imod, da de ikke vil bruge pengene på Arne-pensionen.

Derfor vil nye regler formentlig først kunne træde i kraft efter et valg. Pengene skal dog anvises inden, lyder det fra Rene Christensen.

”Ellers vil aftalen stå ufinansieret tilbage, og det går selvfølgelig ikke,” siger han.

Foreløbig har regeringen valgt at bruge en såkaldt mellem-finansiering på sidste års finanslov til at betale for ordningen. Samtidig har den netop fremsat lovforslaget om en ny særskat på bankerne, der skal finansiere resten af ordningen med to milliarder årligt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00