Diabetes blandt indvandrere skal bekæmpes

Et nyt tiltag skal gøre op med uvidenhed og fordomme, når det handler om indvandrere og sundhedsvæsnet.
Maria Dalby
Fakta
Diabetes blandt personer med indvandrerbaggrund i Danmark
Det skønnes, at 100.000 – 150.000 personer i Danmark har erkendt type 2 diabetes, svarende til en prævalens på godt 2-3 procent. Hertil skal skønsmæssigt lægges ca. 100.000 – 150.000 personer med udiagnosticeret diabetes. To undersøgelser i Danmark viser, at visse indvandrergrupper har en markant højere forekomst af type 2 diabetes sammenlignet med ikke-indvandrere

  • Københavns Amt
  • Indvandrere fra Pakistan (40- 60 år): 21 %
    Ikke indvandrere (40-60 år): 3 %

  • Århus Amt (17):
  • Indvandrere fra Tyrkiet > 40år : 19.8 %
    Indvandrere fra Libanon > 40 år: 18.9 %
    Ikke indvandrere > 40 år: 3,6 %

    Foreløbige resultater fra 8 amter i Danmark, hvor man på basis af registerdata har set på antallet af sygehuskontakter under diagnosen type 2 diabetes viser, at indvandrere fra Tyrkiet, Pakistan,


    Kilde: Sundhedsstyrelsen

    En trestrenget indsats er nødvendig for at komme problemerne mellem kultur, sprog og oplysning til livs. Sådan lyder det fra projektleder Regitze Siggaard fra Sundhedsstyrelsen, der i dag lancerer en kampagne mod diabetes 2 målrettet indvandrere.

    ”Vi har sat projektet i gang, fordi både sygeplejersker og indvandreforeninger oplevede det som et stort problem. Der skal gøres en bedre indsats på området, som har været forsømt,” siger Regitze Siggaard.

    Problemerne opstår, når patienterne har en anden opfattelse af, hvordan et hospital er organiseret. Eksempelvis når der ikke dukker en tolk op, eller patienten ikke fortæller, hvilke symptomer de har. Noget de fleste danskere har styr på, men som for enkelte indvandrere kan være svært at forstå.

    Altinget logoSocial
    Vil du læse artiklen?
    Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
    Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
    0:000:00