Debat

Direktør: Handicappede udelukkes af det danske arbejdsmarked

DEBAT: Det virker, som om nogle virksomheder går i en stor bue uden om handicappede, når der skal ansættes, men i virkeligheden er de en stor gevinst, skriver Søren Gøtterup-Tang, der er administrerende direktør i Crowdio.

Der er kun jobs til halvdelen af de handicappede, der vil arbejde. Det er et problem, skriver Søren Gøtterup-Tang.
Der er kun jobs til halvdelen af de handicappede, der vil arbejde. Det er et problem, skriver Søren Gøtterup-Tang.Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Birgitte Søe
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Søren Gøtterup-Tang
Administrerende direktør i Crowdio

Fra tid til anden får man fornemmelsen af, at virksomheders holdning til mennesker med handicap er lidt ligesom borgernes holdning til vindmøller: De er rigtige gode, men vi vil ikke have dem i vores egen andedam.

I disse år hungrer arbejdsmarkedet efter hænder, mens mere end hundrede tusinde mennesker med handicap bliver holdt udenfor.

Fordomme om kompetencer, fleksibilitet, omstillingsparathed og effektivitet betyder, at ledere – både i det offentlige og det private – fravælger mennesker på autismespektret og kørestolsbrugeren til fordel for kandidater uden handicap.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Eller endnu værre så besætter de slet ikke stillingen.

Berøringsangst og forskelsbehandling
Ifølge undersøgelsen Fjern Barriererne, der blev udarbejdet af Dansk Handicap Forbund sidste år, er kun 171.000 med bevægelseshandicap i job ud af i alt 300.000.

Fordomme om kompetencer, fleksibilitet, omstillingsparathed og effektivitet betyder at ledere – både i det offentlige og det private – fravælger autisten og kørestolsbrugeren til fordel for kandidater uden handicap.

Søren Gøtterup-Tang
Administrerende direktør i Crowdio

Dermed er beskæftigelsesprocenten markant lavere end for resten af befolkningen, og tusindvis af arbejdsmarkedsparate holdes udenfor, alt imens virksomhederne mister ordrer, fordi de tilsyneladende ikke kan finde den fornødne arbejdskraft.

Kan vi virkelig være bekendte, at det kun er lidt mere end halvdelen af personer med handicap, der er i beskæftigelse?

Det synes jeg ikke.

Den berøringsangst, forskelsbehandling, eller hvad vi nu skal kalde det, er simpelthen ikke acceptabel i et velstående samfund som det danske.

Det er jo ikke alene skidt for dem, der lever med et handicap, at de bliver holdt udenfor – det er også skidt for arbejdsgiverne og for samfundsøkonomien.

Overskud til muligheder frem for begrænsninger
I Crowdio vil vi ikke lade intellektuel kapacitet gå til spilde og har derfor indgået et samarbejde med Københavns Kommune, der bistår os med at kvalificere og udvælge relevante kandidater.

Vi startede i august og har nu fem ansatte, som Københavns kommune har anvist. 

I Crowdio udgør disse ansatte en meget værdsat og værdifuld arbejdskraft. Vores overbevisning er, at mange flere virksomheder i Danmark bør tage et ansvar.

Med en rekordhøj beskæftigelse og en solid vækst i ryggen må vi alle have overskuddet til det og se muligheder frem for begrænsninger.

Ligesom de fleste andre her i samfundet har mennesker med handicap jo et brændende ønske om at gå på arbejde, være en del af en arbejdsplads og bidrage til samfundet.

Det skal vi da hjælpe dem med.

Flere inspirerende virksomheder har allerede bevist, at det kan lade sig gøre at vende handicap til en fordel.

I Specialisterne løser mennesker med autisme opgaver i IT-branchen, mens TV-Glad er verdens første tv-station for og med mennesker med funktionsnedsættelse.

Byd indenfor i andedammen
Positivt er det i øvrigt, at regeringen har afsat 128 millioner kroner fra satspuljen til at hjælpe flere mennesker med handicap i job eller uddannelse frem mod 2025.

Pengene skal blandt andet bruges til at sprede viden om handicap og til at udvikle et kompetencekort, som længe har været efterlyst.

Kompetencekortet skal give mulige arbejdsgivere indsigt i, hvad en jobansøger kan på trods af handicap, samt hvilke hjælpemidler der kan kompensere for handicappet.

Muligheden for at ansatte mennesker med handicap har aldrig været bedre, end den er nu. Derfor opfordrer jeg til, at man rækker armene ud og byder mennesker med handicap velkommen inden for i andedammen.

De fleste store virksomheder viser flotte CSR-rapporter og skriver om diversitet, men når det kommer til handling, kan alle vist gøre det bedre.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00