Eksperter: Sådan blev kurven knækket for hjemløse unge

INDSATS: Antallet af unge hjemløse er for første gang siden 2009 faldet. Kommunerne har sat hårdt ind i kampen mod hjemløse unge med især initiativet Housing First, der ser ud til at virke, mener eksperter. Men der mangler boliger.

<div>Unge hjemløse og utilpassede holder til i værestedet Gaderummet på Nørrebro.</div>
Unge hjemløse og utilpassede holder til i værestedet Gaderummet på Nørrebro.
Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt
Fakta
Hjemløshed blandt unge:

  • Andelen af hjemløse er steget fra 150 til 263 for hver 100.000 unge mellem 2009 og 2017. Det betyder, at hver tredje danske hjemløse er mellem 18 og 29 år.
  • Danmark er det land i Norden med flest unge hjemløse.
  • Tal viser, at det er mere end dobbelt så sandsynligt, at en ung dansker mellem 18 og 29 år er hjemløs, end at en dansker i en tilfældig aldersgruppe er hjemløs.
  • 48 procent af unge hjemløse bor hos venner eller familie.
  • Syv procent af alle unge hjemløse bor på gaden.
Kilde: Kraka, Hjemløsebarometeret - dansk hjemløshed i nordisk perspektiv.

Mindst otte ud af ti unge hjemløse, der er blevet hjulpet med at finde en bolig af kommunen, vender aldrig tilbage til gaden.

Derfor kalder en række eksperter den såkaldte Housing First-ordning for en stor succes og en stor del af årsagen til, at der efter mere end ti år med et stigende antal unge hjemløse er sket et fald på 20 procent siden 2017.

1.278 hjemløse i alderen 18-24 år var hjemløse i 2017 mod 1.023 i 2019, viser den seneste hjemløsetælling, som Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, VIVE, har lavet.

0:000:00