EL: Fjern brugerbetaling på tolke-bistand

TOLKE: Enhedslisten har det som en af sine topprioriteter at få fjernet den stærkt omdiskuterede brugerbetaling på tolke-bistand i sundhedsvæsnet. Det ønske er nu endnu mere realistisk, efter Socialdemokraterne har ændret holdning til spørgsmålet.
Foto: colourbox
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Afskaf brugerbetalingen på tolke-bistand i sundhedsvæsnet. Sådan lyder et af de højt prioriterede krav fra Enhedslisten til de forestående finanslovsforhandlinger med den nye S-R-SF-regering.

I juni trådte der nemlig nye regler i kraft. De betyder, at personer, som har boet længere end syv år i Danmark, skal betale et gebyr, hvis de har brug for tolk hos lægen eller på sygehuset.

Danske Regioner, Patientforeninger og Lægeforeningen advarede forinden kraftigt regeringen mod at indføre reglerne.

Især Lægeforeningen og Danske Patienter frygter for patienternes sikkerhed. De forudser også, at den sociale ulighed vil stige som følge af reglerne.

Det er jo kommet frem, at Region Midtjylland kun har sendt regninger af sted for i alt 13.000 kroner. Dermed så tyder de første erfaringer på, at det giver alt for meget bureaukrati i forhold til indtægterne.

Sophie Hæstorp Andersen
Sundhedsordfører, (S)

EL: Det er højt på vores liste
På Christiansborg var især Radikale, SF og Enhedslisten stærkt kritiske over for gebyret, op til at reglerne trådte i kraft.

Med regeringsskiftet håber Enhedslisten, at de nye regler kan blive skrottet.

"Det er klart en regel, vi mener skal afskaffes hurtigst muligt, når blandt andet lægerne kraftigt har advaret mod denne form for brugerbetaling," siger Per Clausen, der er partiets gruppeformand.

Han anser det for realistisk, at reglerne allerede med denne finanslov kan blive afskaffet, også selv om den nye regering ikke har skrevet noget om det i regeringsgrundlaget.

"Vi vil jo have en række ting gennemført, der ikke står i regeringsgrundlaget. Vi kommer jo ikke igennem med alle vores ønsker, men jeg kan sige så meget, at det er højt prioriteret blandt vores ønsker på sundhedsområdet," siger Per Clausen.

S: Dårlige erfaringer med gebyr
Socialdemokraterne stemte i sin tid for det lovforslag, som muliggjorde gebyret, og før valget ville partiet ikke love at fjerne gebyret efter et valg.

Sundhedsordfører Sophie Hæstorp Andersen (S) sagde dengang, at man først ville se, om gebyret nu vitterligt også var så problematisk, som kritikerne forudså.

Men nu har partiet ændret holdning til fordel for en fjernelse af gebyret.

"Det er jo kommet frem, at Region Midtjylland kun har sendt regninger af sted for i alt 13.000 kroner. Dermed så tyder de første erfaringer på, at det giver alt for meget bureaukrati i forhold til indtægterne," siger Sophie Hæstorp Andersen.

R og SF: Der er pengemangel, men...
Hos Radikale er der ligesom inden valget stor vilje til at få ændret reglerne. Partiets sundhedsordfører, Camilla Hersom, tør ikke love det, fordi regeringens løfte om at afskaffe de såkaldte fattigdomsydelser vil sluge en stor del af de penge, som regeringen har til nye initiativer.

"Vi skal så prioritere hårdt blandt de penge, der er tilbage. Her kan jeg så næsten ikke forestille mig, at man ikke vil prioritere dette. Og jeg vil gøre alt, hvad jeg kan, for at det kommer til at ske," siger Camilla Hersom.

Hun understreger, at hun udtaler sig som Radikales sundhedsordfører og dermed ikke direkte på regeringens vegne.

SF fastholder også sin modstand mod gebyret. Men partiets sundhed- og finansordfører tør dog heller ikke love, at gebyret bliver fjernet ved finanslovsforhandlingerne.

"En fjernelse af tolke-bistanden er vigtig. Men der er et hul i statens budget på mindst 85 milliarder kroner, så vi kan ikke garantere, at der vil være råd til at afskaffe gebyret," siger Jonas Dahl, der ikke vil sige, hvor højt tiltaget er på partiets prioritetsliste.

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Per Clausen

Spidskandidat for Enhedslisten til EU-parlamentsvalget, byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00