Enhedslisten vil stramme sociale krav til kommuner

MILLIONPULJE: De almene boligers organisation er utilfreds med kommunernes prioritering af midler fra regeringens sociale udligningspulje. Enhedslisten vil forlange strammere tøjler ved evaluering i maj.
Foto: colourbox.com
Mads Bang

Det er utilfredsstillende, at pengene ikke bliver brugt til formålet. Vi forestillede os ikke, at man bare puttede dem i kommunekassen.

Lars Dohn
Boligordfører, Enhedslisten

Regeringen blev for snart et år siden enige med Enhedslisten om at oprette en pulje på 400 millioner kroner til socialt udsatte i forbindelse med justeringen af den kommunale udligningsordning.

Puljen skulle uddeles til kommuner med sociale problemer i "visse dele af kommunen", og de almene boligselskabers landsorganisations blad Boligen har gjort regnskabet op i de kommuner, der har fået støtte.

Og kun i et fåtal af kommunerne kan man anvise konkrete projekter, som har fået gavn af støtten. Langt hovedparten af puljemidlerne, 283 millioner kroner, er røget direkte ned i kommunernes kasser og går altså ikke specifikt til sociale formål.

Dokumentation

Fra aftale om justering af den kommunale udligningsordning, maj 2012

Ny social særtilskudspulje
Der oprettes en pulje til løsning af de sociale problemer, der er store i bestemte områder i landet, typisk i de større byer. Puljen fastlægges til 400 mio. kr. årligt og finansieres af en del af den såkaldte § 19-pulje (svarende til 0,03 pct. af beskatningsgrundlaget i hovedstadsområdet) samt fra bloktilskuddet.

Puljen skal bruges til tilskud til kommuner, som i visse dele af kommunen har en overrepræsentation af borgere med sociale problemer, herunder borgere uden bolig, med psykisk sygdom, problemer med misbrug mv., lav indkomst, høj arbejdsløshed, mange på førtidspension e.l. og/eller kriminalitetsproblemer. Puljen kan søges af alle landets kommuner, hvor der forekommer denne type problemer i større omfang.

Der kan gives midler fra puljen i et flerårigt perspektiv.

 


0:000:00