Debat

Aktører: Kære Astrid Krag, det er systematisk svigt at ignorere handicapområdet

Rigsrevisionens rapport om handicapområdet taler et tydeligt sprog om manglende kvalitet og tilsyn. At ignorere de skræmmende konklusioner vil være det samme som at godkende et systemisk svigt, skriver kontaktgruppen for #enmillionstemmer og Muskelsvindfonden i et åbent brev.  

Ministeriet har ladt stå til for længe, skriver #enmillionstemmer og Muskelsvindfonden i et åbent brev til Astrid Krag (S). 
Ministeriet har ladt stå til for længe, skriver #enmillionstemmer og Muskelsvindfonden i et åbent brev til Astrid Krag (S). Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kære Astrid Krag

I 2019 kom du til magten som landets nye social- og ældreminister.

Lige siden har du sagt, at mennesker med handicap skal have den rigtige hjælp første gang. Lige siden har du sagt, at du og din regering har givet et historisk økonomisk løft. Lige siden har du haft gang i en evaluering af det specialiserede socialområde.

Lige muligheder for alle er DNA’et i et velfærdssamfund og en retsstat. Men lige muligheder er også det, børn og voksne med handicap og deres familier har kæmpet for alt for længe. Og netop nu har du og regeringen mulighed for at sikre velfærd og retssikkerhed på handicapområdet. 

Indlæggets afsendere
  • Monica Lylloff, medlem af kontaktgruppen, #enmillionstemmer
  • Margit Jonsson, medlem af kontaktgruppen, #enmillionstemmer
  • Nina Reffstrup, medlem af kontaktgruppen, #enmillionstemmer
  • Peter Schlæger, medlem af kontaktgruppen, #enmillionstemmer
  • Sara Rose Newell, medlem af kontaktgruppen, #enmillionstemmer
  • Simon Toftgaard Jespersen, formand, Muskelsvindfonden
  • Thomas Krog, politisk chef, Muskelsvindfonden

For alle involverede på handicapområdet står behovet for forandring lysende klart på i hvert fald to områder.

Først og fremmest skal strukturen ændres, så det sikres, at afgørelser bliver truffet på baggrund af specialiseret og kvalificeret sagsbehandling.

Derudover skal de økonomiske incitamenter ændres, så afgørelser bliver truffet på baggrund af borgernes reelle behov frem for økonomiske kalkulationer og fokus på den kommunale bundlinje.

Siden august 2020 har hele handicapbevægelsen ventet på den evaluering af handicapområdet, som du har igangsat. Det, der nu er sluppet ud om rapporten, konkluderer det absolut modsatte.

Evalueringen viser, at kommunerne gør det så godt, at der kun er behov for mindre justeringer. Den viser derudover, at kommunerne ikke lægger vægt på økonomi i deres afgørelser. Og endvidere viser den, at afspecialiseringen er en myte, da der er en generel høj kvalitet i de sociale tilbud.

Rapporten minder mest af alt om et forsøg på at lægge et meget tungt låg på handicapområdets protester, og konklusionerne er af flere handicaporganisationer ligefrem blevet kaldt “utroværdig, tendentiøs og forudfattet.” 

Statsrevisorernes kritik kan ikke ignoreres

I marts 2022 har Rigsrevisionen og Statsrevisorerne med deres beretning stadfæstet, at børn og voksne med handicap lever i retløshed.

Rapporten minder mest af alt om et forsøg på at lægge et meget tungt låg på handicapområdets protester, og konklusionerne er af flere handicaporganisationer ligefrem blevet kaldt “utroværdig, tendentiøs og forudfattet.” 

#enmillionstemmer og Muskelsvindfonden, se faktaboks

De overordnede konklusioner i beretningen er, at der er lovbrud i en tredjedel af de påklagede sager fra 2013-2021. Der er så ringe data, at det ikke er muligt at kontrollere de sager, der ikke er påklaget. 

Området lider under manglende kvalitet, manglende tilbud, økonomiske incitamenter og manglende tilsyn. Hertil kommer, at kommunerne ikke overholder gældende lov, og at Social- og Ældreministeriet har ladet stå til. Sidst, men ikke mindst, fremgår det, at der er noget galt med strukturen.

At ignorere de skræmmende og klare konklusioner vil være det samme som at godkende et systemisk og politisk svigt af alle danskere med handicap. For det er den virkelighed, vi står i, og som vi kommer til at give videre til de næste generationer. 

Rigsrevisionens beretning er en syngende lussing til Social- og Ældreministeriet og alle 98 kommuner. Beretningen saver benene af samtlige regeringer siden 2007, også din.  

Start velfærdsrevolutionen

Som du ved, står det i flere konventioner, at mennesker med handicap har ret til samme muligheder som alle andre. Men sådan er virkeligheden ikke. 

Du siger, at det ikke skal være en kamp at få hjælp. Men det er det.

Kommunerne har siden 2007 haft det ærefulde ansvar at bevilge den hjælp, der er behov for, når man har et handicap. Ansvaret er blevet misligholdt.

Mennesker med handicap er stadig den dag i dag i alt for høj grad ekskluderet fra samfundet og er frataget mulighederne for at kunne bruge deres evner, ressourcer og styrker.

At ignorere de skræmmende og klare konklusioner vil være det samme som at godkende et systemisk og politisk svigt 

#enmillionstemmer og Muskelsvindfonden, se faktaboks

Alt for ofte fratages mennesker med handicap helt basal livskvalitet. Det gælder socialt, i familieroller, i forbindelse med arbejde og uddannelse.

Som social- og ældreminister har du et medansvar for alle de mennesker i Danmark, der er afhængige af hjælp. 

Vi, underskriverne af dette åbne brev,​ har derfor denne bøn:

Lyt til dine egne. Lyt til statsrevisorerne og brug Rigsrevisionens beretning som platformen for de ændringer, der så åbenlyst er brug for.

Torsdag den 5. maj skal du i samråd om Rigsrevisionens beretning. Du har muligheden for at blive husket som den social- og ældreminister, der revolutionerede landet til "et samfund med lige muligheder for alle”.

I anledning af samrådet vil der torsdag den 5. maj blive demonstreret på Bertel Thorvaldsens Plads under parolen “Start velfærdsrevolutionen.” Her vil du kunne møde en meget stor del af handicapbevægelsen.

Det eneste, der virker, er handling i form af en omfattende reform af hele handicapområdet.

Det er dit valg.

Med venlig hilsen

#enmillionstemmer & Muskelsvindfonden

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

0:000:00