Etniske ældre føler sig udenfor

NYHED: Livet i Danmark er præget af ensomhed og længsel efter hjemlandet for mange etniske ældre, på trods af at de gerne vil deltage og udfylde en rolle.
Direktøren i EGV, Christine E. Swane, mener at billedet af etniske ældre og deres livssituation mangler nuancer.
Direktøren i EGV, Christine E. Swane, mener at billedet af etniske ældre og deres livssituation mangler nuancer.Foto: EGV
Rikke Schielder Jørgensen
Fakta
Fonden EGV

EGV er en forskningsorienteret, humanitær fond og har eksisteret siden 1910. Gennem forskning, udviklingsarbejde og ved at yde direkte økonomisk og social hjælp til enkeltpersoner søger EGV at forbedre vilkårene for dårligt stillede gamle mennesker i Danmark.

Aktiviteterne finansieres af formuens afkast samt arv og gaver.

Hovedaktiviteter

  • at støtte forskning i ensomhed, social isolation og marginalisering blandt gamle mennesker
  • at støttesociale formål og udviklingsarbejdetil forbedring af forholdene for dårligt stillede gamle mennesker
  • at yde direkte støtte til ferier og højskoleophold samt uddele mindre legatportioner til økonomisk dårligt stillede gamle mennesker

Kilde: EGV
Der fokuseres alt for ofte på problemerne og konflikterne i forhold til ældre med anden etnisk baggrund end dansk i stedet for at se potentialerne og lysten til at bidrage. Det mener direktøren for Ensomme Gamles Værn, EGV, Christine E. Swane.

Hun peger på den helt overordnede misforståelse blandt mange, når de skal beskrive og forstå etniske ældre. Nemlig den, at de er en homogen gruppe, og at de ikke ønsker at indgå i det danske samfund.

"De ældre kommer med mange forskellige nationaliteter og kulturelle baggrunde. Og af vidt forskellige årsager. Derudover er det også forskelligt hvor lang tid, de har været i Danmark, og hvilket liv de har levet her. Nogle kommer som flygtninge og andre har været på arbejdsmarkedet siden 1970´erne."

"Derfor er behovene tilsvarende vidt forskellige. Fælles for dem er dog, at de ikke føler, at de har en meningsfuld rolle at spille i det danske samfund. De har ingen rollemodeller, og skal derfor 'opfinde' deres egen individuelle plads og funktion i Danmark. En følge af denne transformationsproces er for mange, at de føler sig ensomme på trods af, at de har mennesker omkring sig."

Dokumentation
Overskrifterne for seminaret på Christiansborg
  • ressourcer og forskellighed
  • livet i Danmark; dialog blandt ældre bosniere, pakistanere og tyrkere
  • ældre iranere og palæstinenseres hverdag i Danmark
  • at styrke båndene i familien

0:000:00