Evaluering stopper ikke psykiateres kritik af politisk prestigeprojekt

HEADSPACE: En evaluering af rådgivningstilbuddet Headspace er stort set ubrugelig ifølge ekspert, men Sundhedsministeriet er tilfreds. Psykiatere undrer sig over, at politikerne vil kaste flere penge efter et tilbud uden dokumenteret effekt. 

Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) er stifter af Det Sociale Netværk, som står bag Headspace.
Tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) er stifter af Det Sociale Netværk, som står bag Headspace.Foto: Keld Nauntoft/Ritzau Scanpix
Signe Løntoft

Den fortæller, at brugerne overvejende er glade. Om det så er 4.541 kroner værd per forløb, står hen i det uvisse.

Jakob Kjellberg
Professor i sundhedsøkonomi

En ny rapport skulle evaluere rådgivningstilbuddet Headspace, som partierne bag satspuljeforliget sidste år tildelte 57,5 millioner kroner. Evalueringen blev færdig i juli, men giver ikke politikerne noget bedre grundlag for at vurdere tilbuddet.

Det mener sundhedsøkonom Jakob Kjellberg, der har 15 års erfaring i at gennemføre evalueringer i sundhedsvæsenet:

"Den fortæller ikke noget om effekten. Og man kan godt stille spørgsmålstegn ved, om man i det hele taget bliver klogere," siger Kjellberg.

Dokumentation

Headspace

Headspace er en del af foreningen Det Sociale Netværk, som er stiftet af tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) i 2009. Organisationen tilbyder frivillig rådgivning til psykisk sårbare unge, blandt andet på 18 Headspace-centre, som er fordelt over hele landet.

Foruden de 57,5 millioner kroner, som rådgivningstilbuddet kan se frem til at modtage i satspuljemidler fra 2019 til 2022, finansieres Headspace af støtte fra en række fonde og af kommunerne, som typisk giver tilskud til husleje og drift og stiller medarbejdere til rådighed.

Evalueringen af Headspace er bestilt af Sundheds- og Ældreministeriet efter aftale med satspuljepartierne. Læs hele evalueringen her.


0:000:00