Flertal af borgmestrene imod starthjælp

NYHED: Amnestys kampagne for at afskaffe starthjælp modtages positivt i mange kommuner. To ud af tre kontaktede borgmestre bakker op.
Henrik Theil
Fakta

Om kampagnen: Starthjælp - når staten diskriminerer

Amnestys kampagne retter sig mod starthjælp og introduktionsydelse under et, hvor man beder landets borgmestre skrive under på en erklæring om at afskaffe ydelserne. 

Alle modtagere af introduktionsydelse er af anden etnisk baggrund, mens det gælder 80 pct. af modtagerne af starthjælp, jf. en undersøgelse fra CASA. Ialt drejer det sig for begge ydelser om ialt 3908 helårspersoner i 2006, hvoraf de 249 havde dansk oprindelse.

Starthjælp og introduktionsydelse udgør mellem 45-80 pct. af kontanthjælpen, afhængig af familieforhold og modtagerens alder.

Lovteksterne er neutrale, men regeringens mål, jf. folketingsdebatten om loven, er at tvinge indvandrere og flygtninge i arbejde i stedet for for at leve af offentlige ydelser.

Da ydelserne er mindre end andre offentlige ydelser, og de næsten alene rammer udlændinge, mener Amnesty, at starthjælp og introduktionsydelse er udtryk for diskrimination og i strid med menneskerettighederne.

Kampagnen begyndte 23. november 2007 og forventes afsluttet inden sommeren 2008.


Kilde: Amnesty International

Godt en tredjedel af Danmarks 98 borgmestre har haft besøg af Amnesty International, der opfordrer dem til at skrive under på en erklæring om, at starthjælpen er diskriminerende og bør afskaffes.

"Vi har kontaktet 35 borgmestre og fået 26 underskrifter - også nogle fra Venstre-borgmestre - så det har været en meget positiv oplevelse. Efter julen nu er overstået, tager vi snart fat i resten af borgmestrene. Vi har ikke sat en dato for afslutningen på kampagnen, men den kommer, når vi har talt med alle kommunerne," siger kampagneleder Gunvor Wiibroe hos Amnesty International.

Baggrunden for kampagnen er, at selv om loven om starthjælp er neutralt formuleret og omfatter alle, så rammer den ifølge Amnesty næsten alene (94 pct.) personer af anden etnisk oprindelse end dansk. Derfor er den i praksis diskriminerende og bør afskaffes eller ændres.

0:000:00