Debat

FødevareBanken og Kirkens Korshær: Velgørenhed må ikke erstatte velfærd

DEBAT: Velgørende organisationer presses til det yderste for at hjælpe flere og flere udsatte under coronakrisen. Situationen er uholdbar, og i et velfærdssamfund som Danmark bør det heller ikke være deres ansvar, mener FødevareBanken og Kirkens Korshær.

Organisationer som FødevareBanken og Kirkens Korshær hjælper gerne til og bidrager med viden, men vil ikke stå med ansvaret, pointerer Karen-Inger Thorsen og Helle Christiansen.
Organisationer som FødevareBanken og Kirkens Korshær hjælper gerne til og bidrager med viden, men vil ikke stå med ansvaret, pointerer Karen-Inger Thorsen og Helle Christiansen.Foto: FødevareBanken og Kirkens Korshær
Peter Bjørnbak Hansen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Karen-Inger Thorsen og Helle Christiansen
Direktør, FødevareBanken og chef, Kirkens Korshær

I efterhånden et par måneder har FødevareBanken kørt rundt med sine kølebiler i et mere eller mindre lukket Danmark. Lidt over halvdelen af vores normale modtagere – herberger, bosteder, sociale cafeer, varmestuer og væresteder for hjemløse og andre udsatte grupper – holder nødåbent, så man kan komme og hente sig et dagligt måltid mad. Kirkens Korshær er en af de organisationer, der holder døren på klem på den måde i 29 byer i Danmark. Her er, hvad vi ser lige nu derude blandt samfundets mest udsatte mennesker.

For det første kan vi observere, at en krise som den, vi befinder os i nu, slår hårdest på dem, der i forvejen ligger ned. De få kilder til indkomst, som for eksempel hjemløse har, tørrer mere eller mindre ud, og af de relativt få døre, der altid plejer at stå åbne for gadens folk, lukker cirka halvdelen.

Heldigvis har vi et stærkt civilsamfund, der træder til, og heldigvis holder stadig halvdelen af de normale tilbud en form for nødåbent.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

For det andet kan vi konstatere, at flere mennesker spørger efter hjælp – mennesker i en del af befolkningen, vi normalt hverken hører fra eller opfatter som en del af gruppen af udsatte. Folk henvender sig til os, ikke mindst på sociale medier, og spørger, om vi kan hjælpe.

Vi får nu henvendelser fra borgere, der i slutningen af måneden skal vælge mellem enten at købe mad eller medicin. De lokale steder, hvor man ellers plejer at kunne få gratis (eller i hvert fald meget billig) mad, er lukket delvist ned. På trods af nedlukningen af indendørs ophold på Kirkens Korshærs varmestuer har vi fra bagdøren udleveret madvarer fra FødevareBanken til de mest trængende. Det rygtes hurtigt, at FødevareBanken og varmestuerne stadig kører, og så ruller henvendelserne ind.

Når vi ser tal, der antyder at 10 gange så mange danskere kunne have brug for gratis mad, må vi råbe vagt i gevær.

Karen-Inger Thorsen og Helle Christiansen
Direktør, FødevareBanken og chef, Kirkens Korshær

Uhørt antal udsatte
Omtrent 100.000 husstande i danske befolkning har en usikker adgang til fødevarer. For at dække det behov skulle FødevareBanken tidoble sine aktiviteter. Men det ønsker vi faktisk ikke. Vores mission er at forvandle madspild til måltider for de mest udsatte i vores samfund. For de mennesker, der falder gennem velfærdens sikkerhedsnet.

Når vi ser tal, der antyder at 10 gange så mange danskere kunne have brug for gratis mad, må vi råbe vagt i gevær.

Kirkens Korshær kæmper for at skabe bedre strukturelle vilkår for de mest udsatte borgere i Danmark. Med afsæt i FN’s Verdensmål for en bæredygtig udvikling kæmper vi for at afskaffe fattigdom og sult i Danmark. I et velfærdssamfund som det danske er det uhørt, at 100.000 husstande er så udsatte, at de jævnligt er udfordret i at få mad på bordet. Et problem i den skala bør ikke kun løses af civilsamfundet.

Vi kan ovenikøbet risikere, at gruppen af mennesker på kanten til en periode med usikker privatøkonomi vil vokse som konsekvens af coronakrisen. Hvis det bliver sådan i den nærmeste fremtid, at gruppen med usikker adgang til fødevarer vokser med et par procentpoint til for eksempel 10 procent af befolkningen, så taler vi om 580.000 mennesker (Danmarks Statistik, befolkningstal, 1. kvartal 2020).

Det er simpelthen for mange at overlade til velgørenhed i et af verdens rigeste og bedste velfærdssystemer.

Læs også

Det ekstraordinære må ikke blive normalt
De 100.000 danske husstande med usikker adgang til fødevarer er et tal, der kommer fra undersøgelsen Food in Turbulent Times (Københavns Universitet, CBS og PlanMiljø, 2018). Tallet er fra 2015, og derfor bør man som noget af det første indhente nye tal, så politikere og andre beslutningstagere kan handle på et fuldt opdateret grundlag.

Som sagt kan vi nemt risikere, at tallet stiger som følge af den højere ledighed efter coronakrisen. Undersøgelsen vil være nem at gennemføre, fordi den kan kobles til andre løbende nationale undersøgelser, der alligevel laves.

Vi har de seneste uger set reportager om tusindvis af privatpersoner, der holder i kø ved fødevarebanker i USA. Så langt ud er vi ikke nået i Danmark - endnu. Men vi ser en snert af det omkring jul og nytår, hvor der er kø ved maduddelingerne hos en række frivillige initiativer.

Vi skal ikke nå derhen, hvor det bliver hverdag. Og vi skal ikke bilde os ind, at man kan komme så dybe problemer til livs i de få dage mellem jul og nytår. Det er i alle de mange dage mellem nytår og jul, der er brug for handling. Set fra vores side i civilsamfundsorganisationerne står det klart, at indsatsen i velfærdssystemet trænger til et eftersyn. Vi står parat med frivillige hænder, indsigt i problemstillingerne og konstruktive løsningsforslag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Christiansen

Fhv. chef, Kirkens Korshær
cand.theol. (1984)

0:000:00