Fond smækker døren i for soloryttere: Farvel og tak til projektmageriet

NUDGING: Bikubenfonden vil gøre op med projekttænkning på socialområdet. I stedet vil fonden med et program til 30 millioner kroner inspirere aktørerne til at arbejde sammen på kryds og tværs om at finde de bedst mulige løsninger for udsatte unge.

"Vi har været for projektorienterede. Og det synes vi ikke, vi har været succesfulde nok med," siger direktør i Bikubenfonden Søren Kaare-Andersen. 
"Vi har været for projektorienterede. Og det synes vi ikke, vi har været succesfulde nok med," siger direktør i Bikubenfonden Søren Kaare-Andersen. Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Carsten Terp Beck-Nilsson

Sidder du og brygger på et projekt, som du tænker, at din forening skal udføre, så lad være med at gå til Bikubenfonden. For her er døren smækket i for solister med sociale projekter.

Til gengæld ruller fonden den røde løber ud for umage makkerpar og skæve konstellationer, som kommer med viljen til at arbejde sammen om at gøre en reel forskel for unge på kanten af samfundet.

"Vi tager ikke møder med folk, der kommer med et projekt i hånden. Vi taler med dem, der kommer med en problemstilling, som de ikke nødvendigvis selv skal løse, men som de er parate til at lede efter en løsning på sammen med andre parter," siger Bikubenfondens direktør Søren Kaare-Andersen.

Opgøret med projektmageriet bliver udmøntet krystalklart i et nyt call, hvor fonden inviterer kommuner, forskningsinstitutioner, civilsamfundsorganisationer og private til at samarbejde om at finde løsninger for unge på kanten af samfundet. Soloryttere er der derimod ikke plads til.

Vi tager ikke udgangspunkt i, at vi skal gøre noget for den ene eller den anden ngo. Det er ikke organisationen, der er den vigtige. Det er problemløsningen.

Søren Kaare-Andersen
Direktør, Bikubenfonden

"Vi tager ikke udgangspunkt i, at vi skal gøre noget for den ene eller den anden ngo. Det er ikke organisationen, der er den vigtige. Det er problemløsningen. Det er at gøre noget for en masse udsatte unge mennesker, som står med nogle udfordringer," siger Søren Kaare-Andersen.

Vi har ikke skabt varige forbedringer
Det er ikke helt nye toner fra Bikubenfonden. Opgøret med projekterne indgår i fondens strategi fra 2016 og bunder i overvejelser om, hvordan fonden får størst mulig effekt i forhold til at løse problemer. Og det er ikke gennem at støtte enkeltstående projekter, understreger Søren Kaare-Andersen.

"Vi har været for projektorienterede. Og det synes vi ikke, vi har været succesfulde nok med. Vi har fået positive evalueringer, men har vi skabt fundamentale forandringer og varige forbedringer? Nej, det synes vi ikke, vi har," siger han.

Feltet er drevet af projekttænkning
Med det nye call forsøger Bikubenfonden helt bevidst at ændre det mindset, der præger aktørerne på socialområdet.

"Hele vores felt er drevet af projekttænkning. Og når de kommer ind ad døren, har de en personalegruppe i baghovedet, der skal have sin løn næste måned og næste måned igen. Det forstår vi godt. Men det er måske ikke der, vi får nytænkningen eller pladsen til, at en helt anden organisation skal levere kerneydelsen," siger Søren Kaare-Andersen.

Samarbejde i stedet for konkurrence
Med 30 millioner kroner som gulerod håber Bikubenfonden at kunne inspirere til samarbejder på kryds og tværs om at finde de bedst mulige løsninger for de unge.

"I stedet for, at vi hver især står med et ansvar, ønsker vi at signalere, at vi står med et fælles ansvar, som vi kan holde hinanden op på. Altså en samarbejdsmodel i stedet for en konkurrencemodel," siger Søren Kaare-Andersen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Kaare-Andersen

Adm. direktør, Bikubenfonden
cand.polit. (Københavns Uni. 1983)

0:000:00