Debat

Forebyggelse sikrer arbejdsstyrke i 2020

DEBAT: Hvis S og SF vinder det kommende folketingsvalg, vil de prioritere forebyggelse. Det siger SF's sundhedsordfører, som understreger, at forebyggelse er økonomisk omtanke.
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.
Af Karl H. Bornhøft (SF)
Sundhedsordfører 

Prioritering og økonomisk omtanke er nøglebegreber, hvis vi skal sikre den danske velfærd.

445.000 personer er i dag sat uden for arbejdsstyrken på grund af dårligt helbred eller sygdom. Hertil skal lægges de 127.000 danskere, der i dag er på efterløn. Omfanget af de to tal peger alene på, at der er noget galt med regeringens prioritering.

Antallet af efterlønsmodtagere har længe været på vej ned. Desværre går det hastigt i den forkerte retning for antallet af personer med helbredsproblemer på passiv forsørgelse.

På den baggrund kan det virke underligt, at regeringen er så fokuseret på efterløn. Hvorfor hører man dem aldrig snakke forebyggelse?

Prioritering handler om at turde tænke langsigtet. I SF ved vi, at arbejdskraft og sunde mennesker er en nødvendighed for, at økonomien kan hænge sammen.

Karl Bornhøft (SF)
Sundhedsordfører

Årsagen må endnu en gang findes i, at regeringen kun har kortsigtede løsninger for øje, hvad enten det handler om sundhed, uddannelse eller arbejdsmarked. Hvad de ikke vil indse er, at de blot skubber regningen frem til næste generation.

SF vil satse på forebyggelse
I SF ser vi et kæmpe økonomisk potentiale i at undgå, at flere kommer på helbredsbetinget forsørgelse. Ikke alene sikrer bedre forebyggelse flere gode leveår og bedre livskvalitet.

Vi opnår også en række besparelser på sundhedsudgifterne, der betyder, at sundhedsvæsnet får flere ressourcer til at imødegå det stigende behov fra andre hårdt trængte grupper - eksempelvis kræft og hjertesygdomme. Endelig har forebyggelse en positiv virkning på arbejdsgivernes udgifter til løn under sygdom samt en positiv virkning på arbejdsudbuddet.

I ti lange år har vi haft en regering, der har syltet forebyggelsesområdet. En S-SF-regering vil som det første igangsætte en helhjertet politisk indsats for at knække kurven af danskere med helbredsproblemer.

Vi vil sætte nationale mål for folkesundheden ti år frem i tiden. Vi vil etablere et center for sundhed og forebyggelse, og forebyggelsesindsatsen skal udvikles systematisk.

Vi vil arbejde for bedre sundhed i arbejdstiden, mere idræt i skolen og billigere sund mad. I Fair Løsning har vi afsat 2 mia. kroner til forebyggelse. Pengene finder vi ved at hæve afgifterne for cigaretter, mættet fedt og andre usunde fødevarer.

Prioritering er nødvendigt
Prioritering handler om at turde tænke langsigtet. I SF ved vi, at arbejdskraft og sunde mennesker er en nødvendighed for, at økonomien kan hænge sammen.

Og vi kan faktisk redde tusindvis af mennesker om året og samtidig spare milliarder, hvis blot vi gør en effektiv indsats for at forebygge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karl Bornhøft

Fhv. MF, amtsråds- og byrådsmedlem (SF)
kok (Kokkeskolen i Aalborg 1966)

0:000:00