Gennembrud i Bruxelles for omfattende handicapregler

TILGÆNGELIGHED: EU bliver mere handicapvenligt, efter et nyt tilgængelighedsdirektiv faldt på plads torsdag. Danske Handicaporganisationer glæder sig, men erhvervslivet frygter, at det kan blive dyrt.

Det skal være nemmere at komme rundt for folk med handicaps, men det skal også være nemmere at handle på nettet og tjekke ind i lufthavnen.
Det skal være nemmere at komme rundt for folk med handicaps, men det skal også være nemmere at handle på nettet og tjekke ind i lufthavnen.Foto: Sarah Christine Nørgaard/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: Det tog tre år og langstrakte forhandlinger. Men torsdag lykkedes det endelig EU-lovgivere at blive enige om nye regler, der skal gøre livet lettere for folk med nedsat funktionsevne, når de skal bevæge sig i trafikken, handle på nettet eller hæve penge i pengeautomater.

De nye regler forpligter firmaer og myndigheder til at tænke tilgængelighed ind i deres produkter og tjenester fra smartphones og computere til indtjekningsmaskinerne i lufthavnen.

Venstres medlem af Europa-Parlamentet, Morten Løkkegaard, har repræsenteret de folkevalgte i forhandlingerne. Han er stolt og lettet over, at det lykkedes at finde et kompromis med EU’s ministre, hvor blandt andre Danmark har holdt igen af frygt for, at de nye regler bliver for byrdefulde.

Dokumentation

Det har de besluttet
Det nye direktiv stiller krav om, at en række produkter og tjenester gøres mere tilgængelige. Det gælder blandt andet:

Billet- og tjek ind-maskiner

Hæveautomater

Computere og styresystemer

Smartphones, tablets og TV-udstyr

Banktjenester

E-bøger

E-handel

Fly, bus, jernbane- og vandtransport


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00