Handicapformand: Statsministeren stiller meget store krav til de svageste borgere

DEBAT: Når de svageste skal være stærke, må ringen, samfundet slår om dem, være endnu stærkere. Handicapområdet venter på en strategi for, hvordan hjælpere, pårørende og frivillige kan bidrage til genåbningen efter coronakrisen, skriver direktøren i LOBPA.

Af Finn Jeppesen Løvenholdt Kemp
Formand for Handicapbranchen Danmark og konstitueret direktør i LOBPA

Først og fremmest: Tak for et fint budskab fra statsminister Mette Frederiksen (S) til Danmarks svageste på pressemødet den 29. marts om, at "nu beder vi de svageste om at være de stærkeste."

For de såkaldt svageste borgere i Danmark er også stærke. Vi har alle skjulte ressourcer i os og er noget særligt hver især. Og det skal vi anerkende.

For os på handicapområdet var det godt at mærke statsministerens opmærksomhed på de svageste.

Men alligevel melder forbeholdene sig. For det er et meget stort krav at bede de svageste borgere, der for de flestes vedkommende er i risikogruppen og kan risikere livet ved smitte med corona, om at være stærke i denne tid.

Frygter frasigelse af hjælp
Inden længe er den største del af landets befolkning på vej tilbage ud i det pulserende liv, mens de svageste – dem, smitten vil ramme hårdest og måske med dødelig udgang – vil sidde tilbage.

"At hænge i og holde ud" vil for dem betyde, at de må se i øjnene, at smitterisikoen stiger i takt med, at Danmark gradvist åbnes igen. Vi har jo ikke set toppen af epidemien endnu.

Skulle man svare statsministeren med en stemme fra de svageste, kunne man sige: "Når I, der er ressourcestærke, er tilbage på jeres arbejde, er til familiekomsammen og går på café, så sidder jeg her – bange, isoleret og afhængig af hjælp - og skal være stærk".

Det er store krav. Og ingen ved hvor længe de svageste skal hænge i og holde ud. "De kommer til at vente nogen tid endnu," lød budskabet fra statsministeren.

Åbning indgyder skræk i risikogruppen
Er det på ubestemt tid? Vi andre har jo fået en foreløbig deadline nu. Statsministeren indgyder håb i resten af samfundet.

Men hun må vide, at en gradvis åbning af samfundet omvendt indgyder skræk i risikogruppen, der nok i alt omfatter omkring en million danskere.

I Handicapbranchen Danmark oplever vi i stigende grad borgere med handicap, der frasiger sig hjælpen fra deres handicaphjælpere af frygt for smitte.

For man kan ikke holde afstand, når man har et indgribende handicap eller er kronisk syg og har brug for hjælp det meste af døgnet.

Husk de svage i strategi for genåbning
Når man beder de svageste om at være stærke her under corona-krisen, så må den ring, som vi fra samfundets side slår om dem, være endnu stærkere.

Hjælperne – de professionelle, de pårørende og de frivillige – må rustes til at værne om risikogruppen.

Der må være anvisninger til, hvordan de svageste kan lukke den livsnødvendige hjælp ind i hjemmet uden samtidig at få smitten med inden for dørene. Og det må stå klart, hvordan hjælperne kan undgå at bære smitten videre til risikogruppen.

Når vi langsomt åbner Danmark op igen, må vi være på forkant med en langtidsholdbar hjælpepakke, der kan hjælpe de svageste med at være stærke. I Handicapbranchen Danmark venter vi på strategien.

Forrige artikel DLF: Glem ikke de udsatte børn under coronakrisen DLF: Glem ikke de udsatte børn under coronakrisen Næste artikel Ligeværd: Stop for LAB-forløb får konsekvenser for udsatte Ligeværd: Stop for LAB-forløb får konsekvenser for udsatte