Debat

Handicapråd savner mere dokumention fra KL

Tue Byskov Bøtkjær
Tue Byskov BøtkjærFormand, Det Centrale Handicapråd

DEBAT: Det nyeste beskæftigelsesudspil fra KL indeholder flere gode elementer, men der skal dokumentation på bordet for, at det for alvor kan få en positiv effekt. Det mener Tue Byskov Bøtkjær, formand for Det Centrale Handicapråd.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Tue Byskov Bøtkjær
Formand for Det Centrale Handicapråd

”Ind på arbejdsmarkedet” hedder et nyt udspil fra KL til den fremtidige beskæftigelsespolitik for ledige med en svag tilknytning til arbejdsmarkedet. Mange af personerne i den målgruppe vil være personer med et handicap.

KL lægger op til et opgør med kontrol og regulering i detaljen. I stedet skal kommunerne sættes fri til at lave en helhedsorienteret indsats sammen med borgerne. Udspillet rummer en spændende ide om indslusningsjob, der ligner fleksjob, men er for personer, hvor arbejdsevnen kun er midlertidigt nedsat. Derudover er der blandt andet tanker om mere inkluderende ungdomsuddannelser, SU til unge på STU og nemmere adgang til at få et fleksjob på en arbejdsplads, hvor man i forvejen er ansat.

Dejligt med ideer, men...
Det er dejligt, at der kommer ideer på banen til at udvikle beskæftigelsesindsatsen. Det kan blive meget bedre – ikke mindst i forhold til personer med handicap, hvor udviklingen har været nedslående. Få er vel også uenige i, at der er brug for mere helhed i indsatserne.

Selv om vi ikke styrer i detaljen, skal vi stadig sikre kvaliteten og udvikle indsatsen.

Tue Byskov Bøtkjær
Det Centrale Handicapråd

Jeg synes dog, at der er et ekstra element, der skal med. Selv om vi ikke styrer i detaljen, skal vi stadig sikre kvaliteten og udvikle indsatsen. Det kræver, at vi kan se, hvad der foregår. Indsatserne skal dokumenteres, så vi kan følge op på, hvad der virker, og om de redskaber, der findes, faktisk bliver brugt i forhold til relevante målgrupper. Det må for eksempel være en ambition for den fremtidige beskæftigelsesindsats, at man i jobcentrene bliver bedre til at trække på viden og erfaringer i forhold til, hvordan forskellige handicap bedst håndteres som en del af en helhedsorienteret indsats for den enkelte.

Det kunne være interessant at få kommunernes bud på, hvordan vi bedst dokumenterer indsatsen, så vi på tværs af landet kan lære af erfaringerne og følge op på kvalitet og effekt.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Tue Byskov Bøtkjær

Landsformand, Hjernesagen, adm. direktør, Kuma Holding, Apollo Bar & Kantine, Kafeteria & Atelier September, formand, Fashion Society
cand.scient.adm. (Roskilde Uni. 1995)

0:000:00