Handicapråd: Sundhedsreform gør mennesker med handicap utrygge

DEBAT: I sundhedsreformen er mennesker med psykisk eller fysisk handicap ikke tænkt med. Det er ikke godt nok. Vi taler om nogle af de mest sårbare mennesker, som har fortjent en plan for, hvordan deres område skal løftes, mener Det Centrale Handicapråd.

Af Liselotte Hyveled
Formand, Det Centrale Handicapråd

"Hvorfor glemmer de os igen?"

Det er det spørgsmål, som jeg har fået flest gange fra mennesker med handicap og deres pårørende i den forgangene uge.

Det er svært at komme med et godt svar på, for det ligner simpelthen, at regeringen faktisk havde glemt mennesker med handicap i deres sundhedsudspil.

I hvert fald har de først nu, efter at reformen er fremlagt, fundet ud af, at de 64 specialiserede tilbud til mennesker med handicap skal kulegraves.

Nu skal man finde ud af, præcis hvilken specialiseret behandling som de tilbyder.

Konkret betyder det, at fremtiden for de specialiserede tilbud er sparket til hjørne. Og det er brugerne af tilbuddene dermed også.

Frygter drastisk fald i kvalitet
Mennesker med psykiske eller fysiske handicap er efterladt i uvished.

På bosteder for mennesker med hjerneskade, psykiske udfordringer og andre handicap er beboerne bekymrede for fremtiden.

Skal de flyttes? Skal de have nye hjælpere og behandlere? Kan de i det hele taget forvente, at den hjælp, som de får i dag, også vil være der på den anden side af sommerferien?

Jeg er selvfølgelig tilfreds med, at regeringen reagerede på den kritik, som jeg og mange andre kom med, da man fremlagde sundhedsreformen i januar.

Vi er mange, der frygter, at ekspertise og kvalitet vil falde drastisk, hvis de højspecialiserede tilbud skal decentraliseres og i fremtiden skal være repræsenteret i hver af landets 98 kommuner.

Opgaver løses bedst centralt
Når opgaverne er svære og komplekse, kræves en høj grad af specialisering. Det kan man ikke forvente findes i alle kommuner.

Derfor løses komplekse opgaver bedst centralt. Ikke lokalt.

Jeg håber derfor, at regeringens kortlægning af fagligheden i de specialiserede socialtilbud vil føre til en fornuftig plan for, hvordan man sikrer, at der fortsat er særlige tilbud til mennesker med særlige handicap.

Men jeg håber ikke, at vi igen skal være vidner til, at mennesker med handicap glemmes i sundhedspolitikken.

For hvis ambitionen med reformen er at skabe tryghed, som det er blevet sagt igen og igen, så er det vigtigt for mig at understrege, at mennesker med handicap i disse dage er efterladt med det stik modsatte.

Forrige artikel Dekan: Flere studerende inden for ernæring og sundhed gavner samfundet Dekan: Flere studerende inden for ernæring og sundhed gavner samfundet Næste artikel Muskelsvindsramt: Jeg frygter fremtidens beslutninger på sundhedsområdet Muskelsvindsramt: Jeg frygter fremtidens beslutninger på sundhedsområdet