Her er den nye regering: Ellemann skal være forsvarsminister – Løkke er udenrigsminister

Mette Frederiksen har nu offentliggjort listen over, hvem der skal være ministre i den nye SVM-regering. S får 11 ministre, Venstre får syv og Moderaterne får fem. S beholder Finansministeriet.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Katrine Falk LønstrupMalte Bruhn

Der er nu sat navne på de 23 ministre, der skal udgøre den nye SVM-regering.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, fortsætter som statsminister, mens Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, bliver forsvarsminister og vicestatsminister, og Moderaternes politiske leder, Lars Løkke Rasmussen. får Udenrigsministeriet. De tre partiledere skal sammen udgøre en ny regeringsledelse, der får ansvaret for at lede regeringen og sikre, at regeringsgrundlaget bliver gennemført.

I alt får Socialdemokratiet 11 ministerposter, Venstre får syv, og endelig går fem poster til Moderaterne. Socialdemokratiet og Nicolai Wammen beholder Finansministeriet.

Da den nye regering trådte ud foran den grønne port på Amalienborg, var det med Mette Frederiksen i spidsen.

"Vi glæder os til at tjene jer danskere og det her fantastiske, vidunderlige land," sagde hun og fortsatte:

"Vi repræsenterer danskerne, som danskerne er flest. Og derfor ser vi også forskellige ud."

Det nye ministerhold
  • Statsminister Mette Frederiksen
  • Vicestatsminister og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen
  • Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen
  • Finansminister Nicolai Wammen
  • Økonomiminister Troels Lund Poulsen
  • Indenrigs- og sundhedsminister Sophie Løhde
  • Justitsminister Peter Hummelgaard
  • Kulturminister Jakob Engel-Schmidt
  • Erhvervsminister Morten Bødskov
  • Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik Dan Jørgensen
  • Miljøminister Magnus Heunicke
  • Social- og boligminister Pernille Rosenkrantz-Theil
  • Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen
  • Børne- og undervisningsminister Mattias Tesfaye
  • Udlændinge- og integrationsminister Kaare Dybvad Bek
  • Skatteminister Jeppe Bruus
  • Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Jacob Jensen
  • Kirkeminister, minister for landdistrikter og minister for nordisk samarbejde Louise Schack Elholm
  • Transportminister Thomas Danielsen
  • Uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund
  • Digitaliseringsminister og minister for ligestilling Marie Bjerre
  • Ældreminister Mette Kierkgaard
  • Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard 

Mette Frederiksens ministerhold tæller otte kvinder og 15 mænd. Dermed er kønsbalancen stort set uændret i forhold til S-regeringen, der bestod af 14 mænd og seks kvinder.

15 har ministererfaring fra tidligere, mens seks er mere uprøvede navne. Og så er der, som Lars Løkke Rasmussen allerede varslerede onsdag, to ministre, som er hevet ind udefra. Der drejer sig om Lars Aagaard, der er tidligere direktør i Dansk Energi, og Christina Egelund, der er tidligere folketingsmedlem for Liberal Alliance. De er begge medlem af Moderaterne.

Mens Lars Aagaard overtager Dan Jørgensens plads i Klimaministeriet, skal Christina Egelund være uddannelses- og forskningsminister. 

Som ældreminister har Lars Løkke Rasmussen udpeget den nyvalgte Mette Kierkgaard. Hun har en fortid som familiechef i Viborg Kommune. Og så skal Jakob Engel-Schmidt være kulturminister.

Læs også

Det interne socialdemokratiske hierarki

I det interne socialdemokratiske hierarki er det bemærkelsesværdigt, at Peter Hummelgaard, der tidligere har resideret i Beskæftigelsesministeriet, skal være ny justitsminister. På den måde følger han den samme ministervej, som hans chef Mette Frederiksen har taget. 

Til gengæld rykker den tidligere justitsminister Matias Tesfaye over i Undervisningsministeriet, hvor han formentlig skal stå for en styrkelse erhvervsuddannelserne, som han i en årrække har interesseret sig for. 

Det betyder, at Pernille Rosenkrantz-Theil bliver ny social- og boligminister, mens Ane Halsboe-Jørgensen, der har en fortid som kulturminister, bliver ny beskæftigelsesminister. 

Der er også nyt job til Morten Bødskov. Han rykker fra Forsvarsministeriet til Erhvervsministeriet, hvor Simon Kollerup nu er fortid.

Der er også nyt job til Magnus Heunicke, der må overlade Sundhedsministeriet til Sophie Løhde. Han skal være miljøminister i stedet for Lea Wermelin. Dan Jørgensen, der afgiver Klimaministeriet, rykker i stedet over i Udenrigsministeriet, hvor han skal være minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik.

Nicolai Wammen fortsætter i Finansministeriet, og Kaare Dybvad Bek arbejder videre i Udlændinge- og Integrationsministeriet. Også Jeppe Bruus får lov til at blive i Skatteministeriet, der dermed slipper for endnu ministerrokade.

Der er ni socialdemokrater fra S-regeringen, som der ikke er blevet plads til en den nye SVM-regering. Der drejer sig om Jeppe Kofod, Astrid Krag, Rasmus Prehn, Trine Bramsen, Flemming Møller Mortensen, Jesper Petersen, Christian Rabjerg Madsen, Lea Wermelin og Simon Kollerup.

Der er ingen nye socialdemokrater på ministerholdet, og dermed kan det ikke afvises, at profiler som Ida Auken, Rasmus Stoklund og Leif Lahn føler sig en smule skuffede her til formiddag.

Læs også

Flere nye Venstre-ministre

Blandt de vigtigste Venstre-ministre finder man Sophie Løhde og Troels Lund Poulsen, der skal være henholdsvis sundheds- og indenrigsminister og økonomiminister. 

Lidt længere nede i hierarkiet finder man Jacob Jensen, der skal minister for fødevarer, landbrug og fiskeri og Thomas Danielsen, der er ny transportminister. 

Louise Schack Elholm skal være minister for landdistrikter, kirker og nordisk samarbejde og Marie Bjerre skal være digitaliseringsminister og minister for ligestilling.

Hos Venstre er det værd at bemærke, at der ikke var noget at komme efter for de tidligere ministre Lars Christian Lilleholdt og Hans Christian Schmidt. Morten Dahlin, Jan E. Jørgensen, Mads Fuglede, Preben Bang Henriksen, Michael Aastrup og Anni Matthiesen fik heller ingen opringninger fra Ellemann.

Se hele ministerholdet her. Genindlæs siden, hvis grafikken ikke bliver vist.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00