Johanne Dalgaard: Socialforvaltningen er blevet et nidkært efterretningsvæsen

KOMMENTAR: I Laura Lindahls bizarre mutation af liberalismen er folk som Kim Madsen altid selv skyld i deres egen situation. Enten fordi de lyver om deres arbejdskapacitet, eller fordi de ikke har en privat forsikring, eller fordi de har valgt at tage fysisk hårdt arbejde, skriver Johanne T. Dalgaard.

For lidt over en måned siden erklærede Liberal Alliances Laura Lindahl i DR’s Debatten, at kontanthjælpsmodtageren Kim Madsen ikke virkede så syg, som han påstod at være, når nu han stadig havde kræfter til sin aktivisme i protestbevægelsen Jobcentrets Ofre. Det vakte i første omgang rasende reaktioner blandt Madsens medkombattanter og på venstrefløjen generelt. Men i den borgerlige lejr valgte Berlingske Tidende til gengæld at følge Lindahls udsagn op med at kaste et kritisk blik på Madsens person og aktivitetsniveau.

Sagen rammer selvfølgelig lige ned i en ideologisk urkløft mellem liberalisme og socialisme – kan et individs succes eller fiasko i livet som udgangspunkt altid tilskrives individets egne frie handlinger og valg – eller er individet som udgangspunkt underlagt sociale, økonomiske og kulturelle strukturer, der determinerer, hvordan det klarer sig i samfundet?  

Det grundspørgsmål skændes vi hele tiden om i alle mulige sammenhænge. Men når diskussionen udmønter sig i en konkret granskning af et konkrete individ, bliver det ualmindeligt uskønt at være vidne til. Her står pludselig en folketingspolitiker for åben skærm og bedriver uautoriseret sagsbehandling på en borger i Københavns Kommune, oven i købet med insinuationen af, at borgeren er både uhæderlig og doven.

Implikationen af Laura Lindahls bemærkning og Berlingskes stærkt tendentiøse opfølgning på den er, at syge mennesker ikke kan være politisk aktive. Den er også, at vores velfærdssystem skal indrettes således, at først når den aller-, allersidste kraft (”arbejdsevne”) er presset ud af et menneske, skal det menneske forvente, at samfundet vil forsørge det.

Det synspunkt er kun rationelt at have, hvis man føler sig umådeligt sikker på, aldrig selv at skulle stifte bekendtskab med systemet. Man må, tænker jeg, leve med en fuldstændig urokkelig overbevisning om, at man aldrig selv kan få brug for hjælp, for at kunne opretholde det synspunkt.

Det er desuden et synspunkt, der kun er moralsk forsvarligt, hvis man er fundamentalistisk i sin tro på individets egen ultimative ansvarlighed for sin livssituation. Folk som Kim Madsen vil i denne bizarre mutation af liberalismen altid selv være skyld i deres situation, enten fordi de i virkeligheden lyver om deres kapacitet for arbejde, eller fordi de ikke har købt sig en privat forsikring, eller fordi de har valgt at tage fysisk hårdt arbejde, som alle ved, slider kroppen ned.

På samme måde som Laura Lindahl naturligvis selv er ansvarlig for sin egen succes i kraft af sine fabelagtigt gode og rigtige valg om at vokse op i Køge* som datter af en læge og en lærer og siden tage en akademisk grad på CBS.

Når man abonnerer på dette verdensbillede, er der ikke grænser for, hvad man kan tillade sig at forlange af folk, der ikke evner at forsørge sig selv. Det er dette verdensbillede, der har ført til omkalfatringen af social- og beskæftigelsesforvaltningen i dette land til en grotesk afart af et efterretningsvæsen.

I 2018 gennemtrawler danske myndigheder således raskvæk borgernes Facebook-profiler og tager imod underretninger fra offentligheden i en nidkær jagt på påskud for at fjerne deres levegrundlag, ligesom de ydmyger folk ved at tvinge dem til at arbejde i komplet unyttige ”nyttejobs” og ”virksomhedspraktikker”.

Det må i grunden være enormt tilfredsstillende for folk med Laura Lindahls sindelag at bevidne, hvordan alle disse mennesker, der er langt mindre fortræffelige end dem selv, nu også virkelig bliver behandlet derefter. Men, som man vil være bevidst om, hvis man som jeg engang imellem kommer for skade at læse debatindlæg skrevet af ungdomspolitikere, så kan der måske stadig være noget, der nager den liberale retfærdighedssans, hvad angår folk, der af en eller anden grund er på offentlig forsørgelse: de har stadig stemmeret.

At ville fratage borgere på offentlig forsørgelse retten til at stemme har ikke umiddelbart været nogen vindersag de gange, det er blevet bragt op af folk fra VU og KU over de sidste 15-20 år. Tilbage i 2004 måtte daværende medlem af VU's politiske udvalg og forretningsudvalg Lotte Noer sågar trække sig fra sin post efter at have fremsat forslaget. Men måske er tiden ved at være moden i et samfund, hvis måde at forholde sig til forekomsten af tiggere og hjemløse er at kriminalisere dem og forbyde dem at opholde sig der, hvor de føler sig hjemme.

*(Der er rettet i teksten 8/11, kl. 15.10 - Tidligere fremgik det af teksten, at Laura Lindahl er opvokset på Frederiksberg, det er ikke korrekt. Lindahl er opvokset i Køge, red).

-------

Johanne Thorup Dalgaard (f. 1987) er klummeskribent på Altinget. Hun er uddannet cand.scient.pol. fra Københavns Universitet. Hun arbejder som embedsmand på uddannelses- og forskningsområdet og som freelanceskribent med fokus på kulturelle og politiske emner. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Harun Demirtas: Sundhedsplejersken er nøglen til at få børn i institution Harun Demirtas: Sundhedsplejersken er nøglen til at få børn i institution Næste artikel Lisbeth Knudsen: Unges mistrivsel kræver samme fokus som kræftpakkerne Lisbeth Knudsen: Unges mistrivsel kræver samme fokus som kræftpakkerne
 • Anmeld

  Lena Dahl Møller

  Private forsikringer bliver modregnet i kontanthjælpen!

  Tak Johanne Thorup Dalgaard!
  Vigtige synspunkter at få frem!

  Der skal kun 22 ugers sygdom til, at enhver kan ende i samme situation som Kim Madsen - på kontanthjælp.

  Unyttige nyttejobs - nemlig!

  Vil dog lige kommentere, at private forsikringer ikke er meget bevendt, når man er på kontanthjælp, for der bliver private forsikringer - kontante engangsudbetalinger som rateudbetalinger - nemlig modregnet inden der kan udbetales kontanthjælp.

  Med andre ord så skal man altså først 'spise' sine private forsikringer op, før man kan få kontanthjælp. Så heller ikke dem med de private forsikringer er helle i vores system.

 • Anmeld

  Lise Flensborg

  Benhård, forkælet unge

  Maaaaaange tak Johanne for din artikel!!
  Laura Lindahl er øre-tæve-ind-bydende og helt ufølsom, når det gælder mennesker der ikke er så priviligerede som hun.
  Det er ikke personer som Laura vi har brug for i det danske samfund.

 • Anmeld

  Bente Petersen · Direktør Detox Consult IVS

  GODT INDLÆG

  Dem der har den indstilling at folk jo bare kan tage sig sammen... kan nok ikke blive overbevist om noget andet indtil de selv får en dukkert... så det må man jo håbe de får så de kan lære lidt om livet ....

  Grunden til at nogle kommuner ''kigger folk efter i sømmene'' før de får social hjælp er nok at de prøver at spare penge på de forkerte steder... og at mennesker ikke er fejlfri og har deres egne problemer, som de afreagere på andre... etc etc... intet system er perfekt...

  Et system hvor en socialarbejde embedskvinde kan stjæle 111 millioner kroner uden at blive opdaget i årevis... hvor SKAT ikke opkræver milliarder, fra firmaer der skulle betale .... hvor f.eks Odense kommune bygger en letbane til mange, rigtigt mange, millioner med et argument om at universitets folk har brug for det, men så skærer ned på mangt og meget ..... eller en vognmand ansætter filippinere til 15 kroner i timen ... eller Danske Bank hvidvasker milliarder ... i sådan et system er det altid den mindre bemidlede der betaler gildet... eller kommer i klemme...

  Så hvad gør vi ved det... vi korrigere systemet og de mennesker der gjorde noget galt...

  For de allerfleste af os ved jo godt havd der er rigtigt og havd der er forkert.

 • Anmeld

  Peter Hansen · Menneske

  STASI-Tyskland har, trods alt, lært Danmark noget konstruktivt.

  Kære Johanne T. Dalgaard

  Tak, for en præcis beskrivelse af en del af sandheden, som bekendt har 3 sider. Din, min og den rigtige sandhed.

  Du nævner:

  Citat."I 2018 gennemtrawler danske myndigheder således raskvæk borgernes Facebook-profiler og tager imod underretninger fra offentligheden i en nidkær jagt på påskud for at fjerne deres levegrundlag” Citat slut

  Det er en hård udmelding, som de færreste, ofte raske familier, muligvis vil have vanskeligt ved at erkende sandheden i. Vi lever trods alt ikke i det gamle STASI-Tyskland, hvor man overvågede hinanden.

  Så er din påstand, sandheden?

  Hermed til din, og raske familiers orientering.

  Anonym anmeldelse: Angiv din nabo.

  På et tidspunkt blev borgerne opfordret til at anmelde socialt bedrageri anonymt, hvis man havde mistanke til sine omgivelser. Let, smertefrit, gratis, anonymt og med opfordring til, at vedhæfte fotodokumentation, af de medborgere man havde mistanket til. Denne ulovlige opfordring fik jeg personligt fjernet og begrundelsen var et eksternt konsulentfirma, som havde misforstået “et eller andet” og ikke forstod

  Borgeren kunne læse følgende.: "Vedhæft evt. billeder eller andet, der kan dokumentere din mistanke om snyd”

  Straffelovens § 264a: 3

  § 264 a. Den, som uberettiget fotograferer personer, der befinder sig på et ikke frit tilgængeligt sted, straffes med bøde eller fængsel indtil 6 måneder. Det samme gælder den, der ved hjælp af kikkert eller andet apparat uberettiget iagttager sådanne personer.

  Dokumentation: http://www.k10.dk/showthread.php?t=25393

  Kommunernes overvågning af borgerne, lovlige og ulovlige metoder.:

  https://www.information.dk/indland/2011/03/falske-facebook-profiler-bruges-fange-bedragere

  CITAT" Nu vil jeg ikke udlevere de andre kommuner, men jeg ved, hvilke kommuner der benytter de falske profiler, og det drejer sig vel nok om en 20 stykker. Men det er jo bare dem, jeg har kendskab til,« siger Hanne Bahnsen. Hun håber, at metoden får officielt grønt lys, for metoden er meget effektiv, forklarer hun.

  »Moralsk kan man selvfølgelig sige, at det er forkert at give sig ud for at være en anden. Men jeg vil gerne slå fast, at det er borgeren selv, der accepterer vores venne-anmodning. Og det er et supergodt redskab,« siger Hanne Bahnsen."CITAT slut.

  Dokumentation: http://www.k10.dk/showthread.php?t=34695

  Endnu engang tak Johanne T. Dalgaard for din interesse for dette noget bizarre emne, som de færreste forstår alvoren i.

  Med ønsket om en god og fredfyldt weekend til alle.

  Med venlig hilsen

  Bilag.

  Mon raske familier kan forestille sig at kommunen kan tvinge en patient til lumbale operationer for diskusprolaps, elektrochok, psykofarmaka og tabe sig under tvang?

  Dokumentation: http://www.k10.dk/showthread.php?s=982c6f22df956c59903dcf9a97c20939&t=27836 • Anmeld

  Søren Nielsen

  Privat Kim

  Kim Madsen er aktivist i sin fritid.
  Man har også fritid, når man er syg.

 • Anmeld

  Bjarne Jensen · Pensionist

  Enhver kæmper for sit!

  Laura Lindahl kæmper for ikke at få sin ideologi om, at enhver er sin egen lykkes smed, sønderrevet af det der for Kim Madsen er den desperate kamp for overlevelse med selvrespekt, ganske som mange tusinde danskere oplever det siden finansverdenens elite har sat dagsordenen, godt hjulpet på vej af næsten samtlige “folkevalgte” politikere..
  Spørgsmålet er vel hvad det demokratiske flertal ønsker og om dette flertal kan forestille sig det som om denne artikel beskriver, at næsten alle kan blive ofre for liberalismen, måske netop ikke fordi nyhedsmedier som Berlingske Tidende går liberalisternes ærinde.
  Liberalisterne har endda stækket Danmarks Radio så de medarbejdere der oplever sparekniven nok skal passe på hvad de videreformidler.
  Det er uhyggeligt at se “ismernes” virkemidler anvendt i det der kaldes et oplyst samfund.
  Tak for en fin artikel!

 • Anmeld

  ole · povlsen

  Dr. Bruce Lipton Explains HOW WE ARE PROGRAMMED AT BIRTH

  På samme måde som Laura Lindahl naturligvis selv er ansvarlig for sin egen succes i kraft af sine fabelagtigt gode og rigtige valg om at vokse op på Frederiksberg som datter af en læge og en lærer og siden tage en akademisk grad på CBS.
  Johanne Thorup Dalgaard
  Se med her!

  Dr. Bruce Lipton Explains HOW WE ARE PROGRAMMED AT BIRTH (an eye opening video)
  Be Inspired
  1 month ago5,639,479 views
  This is one of the most eye opening speeches by Dr. Bruce Lipton. ▻RICH DAD, POOR DAD book : https://amzn.to/2ppqga6 ...

 • Anmeld

  Ulla Andersen · cand.scient.pol.

  Os og dem "udsatte" - forslag: civil ulydighed

  Mæskmidler har netop betalt VIVE undersøgelse. De kalder det en analyse (!) men er blot en kynisk opgørelse af hvad 1/4 mio. borgere i DK koster netto på tværs af velfærdsydelser og i kraft af sygdom, misbrug, familieproblemer og manglende indtjeningsevne. Alle fordomme i "os" og "dem" er i spil og målgrupperne så udefinerligt blandet sammen
  så logikken, der står tilbage - de bruger andre folks penge!
  LA er helt blinde på samundsøkonomi og reproduktion. Efter 37 års skattebetaling har jeg nok givet mere end Laura Lindahl, men skal nu udsulte mine børn pga. arbejdsløshed. Vi har brug for civil ulydighed.. LA er ekstremt amerikansk behavouristike og bankstøttet kapitalfikseret, uhæmmet velfærdsfjendske. Det man tidligere kaldte lakajer.

 • Anmeld

  Lars Ersgaard · Teknikumingeniør

  Problemet er snarere ...

  ... at pressen i sin sensationsiver ikke sørger nok for at beskytte Laura Lindahl, og forresten heller ikke partifællen Joachim B. Olsen, imod at skade og desavouere sig selv foran en alt for åben mikrofon.

  Det er lige som nu afdøde Prins Henrik sidste udtalelser på tv, hvor man gav en tydeligvis bims og senildement mand en alt for åben mikrofon til at komme med angreb på sin hustru, hvilket ret beset ikke var i nogens interesse.

  Lidt ret har Laura Lindahl dog alligevel, idet Kim Madsens erhvervsevne er langt bedre end Laura Lindahls, for trods manden er syg af gigt, har han vist mental råstyrke, og hans hoved fejler intet. Modsat Laura Lindahls!

  Men selvfølgeligt kan Kim Madsen ikke bare finde sig et job, han er jo ikke fillipiner til kr. 15 i timen! • Anmeld

  Erik Nørgaard · Journalist 6 fotograf

  Tak Johanne -

  - for dit indlæg.
  Som sædvanligt rammer du meget præcist.
  Frk. Liberal Alliance har netop kun den mening hun har, fordi hun er ret sikker på, at hun aldrig kommer ud at grave kloakrør ned eller lave tømmer til tagkonstruktioner.
  At hun påstår, at Kim er arbejdsdygtig skyldes, at den hobby han har, altså at reagere på uretfærdighederne (og som for ham slet ikke kan sammenlignes med et hårdt arbejde) - at den forholdsvis lille indsats han yder herved i sin fritid, nogenlunde svarer til, hvad hun yder fuldtids og så danner det pludselig mening, hvorfor hun synes, at Kim kan gå på arbejde.
  De fleste af hendes lige aner ikke, hvad hårdt og slidsomt arbejde er; men de synes, at det er rigtig, rigtig sundt for andre.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Et rammende indlæg

  Det er en meget rammende beskrivelse af en udvikling der har stået på i 30 år hvor mange partier er flyttet kraftigt mod højre.
  Fx har det medført, at det er den enkete egen skyld, hvis der ikke er et arbejde vedkommende
  Det ses også af den retorik hvor kontanthjælpsmodtagere kan risikere af få øgenavnet dovn eller der iriniseres over om en er fattig.
  Det er fra S og ud til Liberal alliance at man ikke har problemer med at mistænkeliggøre og nedgør folk, der er af en eller anden årsag er uden for det ordinære arbejdsmarked.
  Hele aktiveringssystem er udtryk for den nedværdigende og ydmygende behandling af mennesker.
  Det har ingen beskæftigelseseffekt og det er milliarder af kr, som lige er hældt i kloaken, og som kunne have gjort mere nytte inden for andre områder i velfærden
  Det er tankevækkende at på en række er fraretsretten indekseret - f.eks. inden for skatte - og afgiftsområdet, som er til fordel for de bedst eller rigeste del af befolkningen.
  Når skriver til bl.a.kiberatl alliance, at det er den samme beløbsgrænse for, hvad folk må have i formue for at modtage kontanthjælp da bistandsloven blev vedtaget, som gælder i dag, og sørg om dette beløb ikke også bør indekseres - får man intet svar
  Det er blevet betvivlet om det nu kan være sandt at folk opforedes til at melde nogen,,som de mistænkte fot at begå socialbedrageri.
  Det er ikke mange måneder hvor man i medierne kunne læse at Greve kommunen vil nedlægge deres anmeldelse (stikker) linje.
  Liberal alliance har tilsyneladende ikke meget emparti eller fortåeldelse for mennesker der har været mindre heldig i livet, når de ligefrem i medierne jublede og forringelse af førtidspensionen og fleksjobsordningen
  Det er rart at nogle tør at fremsætte deres kritiske røst, især når venstrefløjs partiet i mange år næsten har forholdt sig passiv

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  Godt og rammende indlæg.

  Tak, Johanne Thorup Dalgaard, fordi du så faktuelt og ærligt har grebet pennen. Kan helt tilslutte mig dine iagttagelser og vurderinger.
  ....
  Her i familien så vi også udsendelsen, hvor Laura Lindahl udtalte sig så dybt uansvarligt, umodent, diskrediterende og uvidende.
  Det er dybt foruroligende, at personer med så snævre personlige kompetencer kan blive valgt og nå til tops i dansk politik. Oven i købet et menneske, der i sin opvækst hos forældre, der som læge og lærer bruger deres dagligdag på at støtte, hjælpe og udvikle mennesker i alle aldre og fra alle sociale lag.
  Konklusionen må blive, at Laura Lindahl må befinde sig udenfor pædagogisk rækkevidde.
  Laura Lindahl opfører sig som en selvhævdende, forkælet pubertetspige, der er sur over, at hun skal rydde op på sit værelse eller skal tømme skraldespanden under påskuddet af, at så skal lillebror på 3 år i hvert fald ..og altså altså først gøre det.
  ....
  Lise Flensborg: Du kom mig helt i forkøbet med beskrivelsen af Laura Lindahl.. Tænk, at man kan sidde i Folketinget, når man har en så umoden, uempatisk, uvidende og selvpromoverende indfaldsvinkler til syge og svækkede mennesker.....til de mennesker, hvis trivsel og velfærd, hun som folkevalgt har ansvaret for !
  Kommer i den forbindelse til at tænke på vægtløfteren og muskelmanden i samme parti, der i en forsamling af svært fysisk hæmmede voksne mennesker udtalte: "Det er ikke en menneskeret at blive tørret i røven".
  Har flere gange henvendt mig pr mail til såvel JBO som til partiet for at få verificeret, om han er blevet citeret korrekt. Intet svar fra hverken partiet eller JBO, hvilket må tale for sig selv.
  At Laura Lindahl som ansvarlig, folkevalgt politiker "hænger" en borger ud med navns nævnelse, må være en direkte krænkelse og en overtrædelse af hendes eget ansvarsområde i sin egen offentlig position. Hun har tavshedspligt i personsager.
  ....
  Måske er det alligevel godt, at Laura Lindahls snævre kompetenceområder kom frem på åben skærm. Forså kan vi tage den viden med os, når vi går til valgurnerne.


KL og regionerne blander blod i fælles udspil

KL og regionerne blander blod i fælles udspil

ANALYSE: KL og Danske Regioner skriver historie med deres fælles udspil til, hvordan regeringen med en kommende sundhedsaftale skal sikre bedre sammenhæng mellem sygehuse, kommuner og almen praksis. De 12 pejlemærker er ikke færdige løsninger, men skitserer blandt andet samarbejdet rundt om de 21 akutsygehuse.