K: Alle børn skal have adgang til sund mad i skolen

SKOLEMAD: Alle skoleelever skal have adgang til sunde måltider, er S, SF og K enige om, men forældrene skal selv betale, mener K.
Foto: Altinget.dk
Marie Dissing Sandahl

Grundlæggende er det forældrenes ansvar at give deres børn mad. Men vi lægger op til, at der skal være et tilbud om et måltid på alle skoler, for der er stadig kommuner, hvor det ikke er en mulighed. Vi politikere skal skabe rammerne for, at det er fleksibelt og nemt at træffe et sundt valg, og at alle skal have adgang til skolemad.

Charlotte Dyremose
Uddannelsesordfører (K)
Et sundt måltid mad til børn i skoler eller fritidsordninger kan måske blive en realitet, men politikerne er uenige om, hvordan det skal finansieres.

I tirsdags fremlagde Forebyggelseskommisionens sine forslag, og den slog fast, at kvaliteten af de eksisterende kommunale madordninger er svingende. Hvis skolemaden skal have en sundhedsmæssig effekt, skal den være sund og spændende, og ét af deres 52 forslag er derfor en certificeringsordning af skolemaden.

Men der skal mere til, hvis folkesundheden skal forbedres, mener Jakob Sølvhøj, formand i FOAs pædagogiske sektor.

"Der er ingen tvivl om, at dårlige vaner grundlægges i en ung alder, og hvis et godt og nærende måltid blev serveret i folkeskolen, ville vi kunne forebygge overvægt og fedme langt bedre. Kommissionen mener, madordningen vil koste tre milliarder på landsplan, men de penge vil blive sparet mange gange sammenlignet med de udgifter, der vil komme på sundhedsområdet, hvis vi ikke sætter ind nu," siger han.

Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00