Kommuner hjemtager tilsyn med det specialiserede område

ØKONOMI: Kommuner overtager i stor stil tilsynet med borgere, der bor og modtager f.eks. en handicapydelse uden for kommunegrænsen. KL jubler over bedre styring af økonomi, mens Danske Handicaporganisationer kalder det stavnsbinding.
Kommunerne har overtaget 80 procent af tilsynene med de borgere, der modtager f.eks. handicapydelser uden for kommunegrænsen, siden en ny lov trådte i kraft for godt to år siden.
Kommunerne har overtaget 80 procent af tilsynene med de borgere, der modtager f.eks. handicapydelser uden for kommunegrænsen, siden en ny lov trådte i kraft for godt to år siden.Foto: Colourbox
Kasper Frandsen

Der er sygt, at kommuner bestemmer serviceniveauet for borgere fra en anden kommune. Kommuner har altid et incitament til trække folk hjem for at spare penge. Det er kontrol og stavnsbinding af borgere, der for længst er flyttet. Og samtidig kæmper kommunerne indbyrdes om, hvem der skal have tilsynet med borgeren.

Stig Langvad
Formand for Danske Handicaporganisationer
Fakta

Udvalgte resultater fra Ankestyrelsens rundspørge blandt kommunerne, 80 kommuner har svaret:

- kommuner overtog tilsyn og visitationsret for 6.889 borgere ud af i alt 8.620, svarende til 80 procent af borgerne.

- ... af disse borgere fik 17 procent ændret i deres ydelse, og fem procent er fysisk flyttet tilbage til den oprindelige opholdskommune.

- 62 procent af kommunerne har politisk besluttede serviceniveauer "på alle områder" eller "på de fleste områder" i serviceloven.

- 75 procent af kommunerne finder, at botilbuddene er blevet bedre til at beskrive indholdet i ydelserne.

- 90 procent af kommunerne finder, at der generelt er match mellem kommunens serviceniveau og indholdet af ydelserne i botilbuddene.

- 80 procent af kommunerne har tilkendegivet, at overtagelsen af handlekompetencen har medført en større gennemsigtighed i forhold pris sammenholdt med indhold.

- ... af disse kommuner vurderer 92 procent, at det har givet
dem bedre mulighed for at styre økonomien. 


Kilde: Ankestyrelsen

Kommunerne er ellevilde med selv at føre tilsyn med botilbud, som de betaler for til mennesker med f.eks. handicap uden for kommunegrænsen.

Således har kommunerne overtaget 80 procent af tilsynene med botilbud på det specialiserede socialområde, der bliver leveret uden for kommunegrænsen. Det står klart efter Ankestyrelsen i denne uge kom med sin evaluering af den lov fra maj 2010, der gav kommunerne ret til at overtage tilsynet og visiteringen.

Og glæden er stor for de økonomisk pressede kommuner. 80 procent af kommunerne oplever øget gennemsigtighed mellem pris og ydelse, mens 92 procent heraf glæder sig over bedre muligheder for at styre udgifterne.

"Det har givet kommunerne et bedre overblik og redskaber til at styre udgifterne. Kommunerne har fået vished for, hvad de bestiller og betaler for. Sådan var det ikke før," siger Anny Winther (V), formand for KL's Social- og Sundhedsudvalg, til Altinget.dk.

Hun peger desuden på, at samme udvikling sker på hele det specialiserede område, som loven dækker. 

Det er de kommuner, der i første omgang har visiteret folk til en bestemt ydelse, der også fremadrettet skal betale for den, selvom personer bliver rykket til f.eks. et botilbud i en anden kommune eller flytter kommune. 

0:000:00