Kurven for nye førtidspensioner knækker

FØRTIDSPENSION: Kommunerne tildelte 10 procent færre førtidspensioner i 2011 end året før. Dermed er kurven knækket efter flere års markante stigninger. Kommunerne reagerer på den politiske debat, mener KL.
Kasper Frandsen

Det er forhåbentligt et udtryk for, at færre har behov for en førtidspension. Men jeg tror i høj grad også, det skyldes et langt større fokus på alternativer til en førtidspension i kommunerne. Det er et godt eksempel på, at når regeringen, Folketinget og den offentlige debat kører, lytter man ude i kommunerne.

Erik Nielsen
Formand for KL's Arbejdsmarkeds-og Erhvervsudvalg

Efter flere år med konstant stigning i kommunernes tildeling af førtidspensioner er antallet faldet med knap 11 procent fra 2010 til 2011. Kommunerne tildelte i alt 15.323 førtidspensioner i 2011.

Det viser nye tal fra Ankestyrelsen.

Hos Rødovres borgmester, Erik Nielsen (S), der er formand for KL's Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg, er der glæde at spore over de nye tal.

"Det er forhåbentligt et udtryk for, at færre har behov for en førtidspension. Men jeg tror i høj grad også, det skyldes et langt større fokus på alternativer til en førtidspension i kommunerne. Det er et godt eksempel på, at når regeringen, Folketinget og den offentlige debat kører, lytter man ude i kommunerne," siger han.

Førtidspension koster samfundet knap 40 milliarder kroner om året, og der er cirka 240.000 førtidspensionister i Danmark. I 2012 budgetterer kommunerne med et fald på 7 procent i udgifterne til førtidspensioner.

Konsekvenser i økonomi
Erik Nielsen mener, at de nye fald til nye førtidspensioner kan blive et emne i de kommende forhandlinger om de økonomiske rammer for en kommende reform af førtidspensionsområdet.

"Når kommunerne forventer et fald på 7 procent i udgifterne til førtidspension i 2012, skal man være opmærksom på, om faldet i nye førtidspensioner kommer ud over det forventede fald. Hvis det er en konsekvens af noget andet, er det jo ikke en forbedring for den kommunale økonomi," siger han.

Rødovre Kommune ligger lavt i forhold til landsgennemsnittet for uddeling af førtidspensioner, men omvendt ligger kommunen højt på områderne som revalidering og kontanthjælp, der er tæt forbundne med førtidspension.

"De mennesker, der ikke får førtidspension, kan være et andet sted i systemet, og det skal vi analysere nærmere," siger Erik Nielsen, der dog understreger, at faldet i nye førtidspensioner alt andet lige er postivt.

Færre unge
Fra 2007 til 2010 var de store stigninger i antallet af tildelingen af førtidspensioner blandt andet drevet frem af mennesker med psykiske lidelser. Også her er udviklingen nu vendt. Den samlede andel af nye førtidspensionister med en psykisk lidelse faldt således fra 51 til 49 procent fra 2009 til 2011.

For mennesker under 40 år er antallet af nye førtidspensioner tildelt på baggrund af en psykisk lidelse faldet med knap 13 procent fra 2010 til 2011 - 2011 fik 2.958 i gruppen tildelt førtidspension. Især mændene har oplevet et relativt stort fald på 14,5 procent, mens 11 procent færre kvinder fik en førtidspension i 2011.

I regeringens udspil til en førtidspensionsreform er blikket især rettet mod unge på førtidspension. Regeringen ønsker som udgangspunkt ikke, at mennesker under 40 år skal kunne få tildelt førtidspension, men i stedet skal de igennem et såkaldt ressourceforløb, der maksimalt strækker sig over fem år og skal forsøge at få folk tilbage til arbejdsmarkedet.

Tallene fra Ankestyrelsen er forløbige, og derfor kan der stadig komme nye indberetninger fra kommunerne, som kan reducere faldet i nye førtidspensioner.

<script type="text/javascript" src="//ajax.googleapis.com/ajax/static/modules/gviz/1.0/chart.js"> {"dataSourceUrl":"//docs.google.com/spreadsheet/tq?key=0Arg2Akr1BZuRdFdNRVVWbFNoTDBaYXNsYTh0OGVzZGc&transpose=0&headers=0&range=A4%3AB8&gid=0&pub=1","options":{"vAxes":[{"title":null,"minValue":null,"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{"min":null,"max":null},"maxValue":null},{"viewWindowMode":"pretty","viewWindow":{}}],"booleanRole":"certainty","title":"Nye tildelinger af f\u00f8rtidspension","animation":{"duration":500},"vAxis":{"format":""},"useFirstColumnAsDomain":true,"hAxis":{"title":"","format":""},"isStacked":false,"width":450,"height":371},"state":{},"view":{"columns":[{"calc":"stringify","type":"string","sourceColumn":0},1]},"chartType":"ColumnChart","chartName":"Diagram1"} </script>

Kilde: Ankestyrelsen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Nielsen

Fhv. borgmester 1994-2020, Rødovre (S) og formand for KL 2012-14
Udlært maskinarbejder 1973

0:000:00