Debat

LA: Forebyggelse frem for forbud

DEBAT: Løsningen til at forebygge et stigende alkoholforbrug er ikke flere forbud, men derimod mere oplysning om konsekvenserne af et stort alkoholforbrug, mener Liberal Alliances socialordfører, Thyra Frank.

Socialordfører Thyra Frank (LA) vil gerne være med til at forebygge alkoholmisbrug, men løsningen er ikke flere forbud, mener hun. Det er derimod bedre oplysning.
Socialordfører Thyra Frank (LA) vil gerne være med til at forebygge alkoholmisbrug, men løsningen er ikke flere forbud, mener hun. Det er derimod bedre oplysning.
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thyra Frank (LA)
Socialordfører

Det er din krop. Derfor må du også selv bestemme, hvad du putter i munden. Det er ikke politikernes opgave at diktere, om danskerne må ryge cigaretter, drikke alkohol eller spise chokolade. Statens opgave er blot at oplyse danskerne om de sundhedsmæssige konsekvenser, så de på et oplyst grundlag selv kan træffe beslutningerne.

Sådan cirka står der i Liberal Alliances arbejdsprogram, og deri kan jeg kun erklære mig 100 % enig.

Jeg havde endda som motto, da jeg var forstander på plejehjemmet på Frederiksberg, at her måtte beboerne spise, ryge, drikke og elske sig ihjel, og sjovt nok viste det sig, at beboerne i gennemsnit levede længere end på de fleste andre plejehjem. Måske fordi de her fik lov til at forblive de originaler, de var, og ikke blev forsøgt lavet om til kopier, der alle skulle leve op til sundhedsstyrelsens anbefalinger om det rigtige liv.

For hvorfor skulle Hr. Hansen eller Fru Jensen, der hele deres liv har nydt et glas vin eller to til aftensmaden, pludselig fratages denne nydelse, blot fordi de kommer på plejehjem.

Forebyggelse ja tak – forbud nej tak
Vi købte bailey ind i kassevis, for alle brugte fløde i kaffe. Vi holdt fester med øl, vin og spiritus på bordene, og til nytår skålede vi i champagne. For sådan er menneskelivet jo for de fleste, og vi skal hjælpe beboerne til at leve det liv, de havde valgt at leve, inden de fik brug for vores hjælp.

Som sundhedspersonale har vi jo magten til at bestemme, om beboerne skal have en god eller en dårlig dag – for det er os, der kan bestemme, om der skal vin på bordet, og om piben skal stoppes.

Forebyggelse ja tak – forbud nej tak.

Thyra Frank (LA)
Socialordfører

Disse betragtninger betyder ikke, at jeg ikke anerkender, at mange danskere har et stort alkoholforbrug, der for nogle ender i et decideret misbrug, med forringet livskvalitet og for tidlig død.

Dem skal vi hjælpe, hvis de selv ønsker det, og vi skal forebygge med oplysning, uden at det ender i et overformynderi, som jeg synes nogle kampagner fra bl.a Københavns Kommune gør. Forebyggelse ja tak – forbud nej tak.

Når dette er sagt, er det jo helt klart, at vi i Liberal Alliance aldrig ville kunne se på, at et alkoholmisbrug fik alvorlige konsekvenser for de børn, der måtte være i den pågældende familie. Der skal vi selvfølgelig træde til med alle de tiltag, der findes på området.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thyra Frank

Fhv. ældreminister, MF (LA), fhv. forstander, OK-Hjemmet Lotte (1988-2011)
sygeplejerske (Frederiksberg Sygeplejeskole 1982), diplom i ledelse (Danmarks Sygeplejehøjskole 1991)

0:000:00