Debat

Landsforeningen Autisme: Vi har ikke brug for flere tvangsfjernelser

DEBAT: Der sker forkerte tvangsfjernelser af børn med autisme, som kunne have været undgået med den rigtige forebyggelse og viden. Vi skal skabe et bedre system, hvor forældre får den rette viden til at tage sig af deres børn med autisme, skriver Kathe Johansen.

Børn med autisme tvangsfjernes oftere end andre børn, ikke mindst fordi der ikke er tilstrækkelig forebyggelse. Det skal vi til livs, skriver Kathe Johansen.
Børn med autisme tvangsfjernes oftere end andre børn, ikke mindst fordi der ikke er tilstrækkelig forebyggelse. Det skal vi til livs, skriver Kathe Johansen.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Autistiske børn tvangsfjernes tre gange oftere end andre børn.

Vi ser i Landsforeningen Autisme ofte anbringelses- og tvangsfjernelses-sager, hvor autistiske træk (som glade og aktive autistiske børn også har) som eksempelvis manglende øjenkontakt eller ringe mentaliseringsevne, tolkes som mistrivsel hos barnet.

Vi ser sager, hvor et barn ikke har været i skole i årevis, fordi kommunen ikke har kunnet finde et autisme-venligt skoletilbud, som ender med en anbringelse.

Det er ikke dårlig forældreevne ikke at kunne holde et barn oppe, når kommunen presser det ned. Der sker fejl, der sker anbringelser på forkerte grundlag, der sker tvangsfjernelser der kunne være undgået med forebyggelse.

Vi har brug for forebyggelse
I regeringens udspil “Børnene Først” er oplægget, at de ikke vil forebygge tvangsfjernelser. Socialminister Astrid Krag (S) siger, at de i stedet vil forebygge mistrivsel.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Men der er ikke ét eneste tiltag i udspillet, der skal forebygge. Til gengæld er der lagt op til flere og tidligere tvangsfjernelser og anbringelser.

Vi har ikke brug for flere tvangsfjernelser. Vi har brug for forebyggelse, og vi har brug for at fagpersonerne, der træffer afgørelsen om, at et autistisk barn ikke må bo hos sine forældre, har et mere kvalificeret grundlag og en større viden om autisme.

I sidste uge kom en undersøgelse fra Ankestyrelsen, der viser at ankestyrelsen stadfæster 99 procent af kommunernes afgørelser i anbringelsesager.

Det fik socialminister Astrid Krag til at sige: “Undersøgelsen rammer en solid pæl igennem påstandene om, at mange børn og unge bliver anbragt uretmæssigt, fordi kommunerne laver fejl i deres sagsbehandling.”

Jeg er, udover at være formand for Landsforeningen Autisme, også beskikket medlem af ankestyrelsen i børnesager gennem Danske Handicaporganisationer.

Jeg vil gerne anfægte den kommunale indsats, som i mange tilfælde er middelmådig og kun formår at fremstille det, forældrene ikke kan, og hvor der sjældent ses en indsats fra kommunerne, som udvikler forældrene

Kathe Johansen
Formand, Landsforeningen Autisme

Derfor kan jeg med sikkerhed fortælle, at en stadfæstelse fra Ankestyrelsen, ikke siger noget om kvaliteten af kommunens arbejde. Det siger intet om, hvorvidt anbringelsen kunne være undgået, og det siger intet om, om årsagen til anbringelsen er rigtig.

Læs også

Vi må som beskikkede i ankestyrelsen ikke sige noget om kvaliteten af kommunernes arbejde. Vi må kun vurdere, om påstande holder i forhold til de valgte paragraffer. Vi må ikke vurdere om alternative indsatser havde været mulige eller om tidligere indsatser kunne have betydet, at man ikke skulle fjerne barnet.

I de sager, hvor barnet aldrig burde være blevet anbragt, hvor årsagerne til anbringelsen er ubelyste, eller hvor der var andre muligheder, der kunne have været bedre for både barn og familie, får man at vide ” men det er ikke det, vi har til prøvelse her”.

Det siger ikke noget om kvaliteten eller rigtigheden af de tiltag kommunen har lavet op til at barnet anbringes. Og det rammer på ingen måde en pæl gennem påstanden om at mange børn og unge bliver anbragt uretmæssigt. Uretmæssige anbringelser sker.

Vi kan skabe et bedre system
Jeg vil gerne anfægte den kommunale indsats, som i mange tilfælde er middelmådig og kun formår at fremstille det, forældrene ikke kan, og hvor der sjældent ses en indsats fra kommunerne, som udvikler forældrene. Oftere ser jeg det modsatte: indsatser, der afvikler forældrene.

Der er dårlige forældre derude - jeg har også set dem. Der er også dårlige forældre til autistiske børn. Og jeg forstår, at "Børnene først” med tidligere og flere anbringelser skal være til barnets fordel. Men det er ikke rigtigt, at systemet er perfekt i dag - og “Børnene først” er vores mulighed for at gøre det bedre.

Og vi kan gøre det bedre:

Hvis man pålagde kommunerne at søge vejledning om autisme hos ViSO (Den nationale videns- og specialrådgivningsorganisation), som leverer helt gratis rådgivning til kommunerne - så ville kommunerne have anbefalinger, de kunne implementere i barnets hverdag, før de går videre til anbringelse om sidste udvej.

Hvis det havde konsekvenser for kommunerne, når de lavede fejl eller undlod at hjælpe familier, der beder om hjælp, så ville autismefamilier ikke sidde fast i systemet i årevis, og mange familier ville aldrig ramme den kant, der gør, at anbringelser kommer på tale.

Hvis anbringelsestruede familier fik ret til vejledning og undervisning i autisme, ville de bedre kunne støtte deres barn. Ofte har hverken barn eller familie fået vejledning i at håndtere autismen i hjemmet. Det vil kunne forebygge tvangsfjernelser og anbringelser.

Hvis sagsbehandlere og familiebehandlere havde viden om autisme, så de bedst muligt kunne hjælpe og understøtte familier med autisme inde på livet. Så ville vi ikke se alle de sager, hvor autistiske træk mistolkes som mistrivsel – og familierne ville få støtte, der kunne forebygge anbringelser.

Anbringelsesområdet er i sig selv komplekst, og samspillet med et så komplekst handicap som autisme er, er der mange faldgrupper - men der er lige så mange muligheder for at skabe et bedre system, end det vi har i dag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00