Lang ventetid får voldelige forældre til at droppe behandling

FLASKEHALS: Der er sket en eksplosiv stigning i antallet af voldsmænd og -kvinder, der ønsker hjælp til at stoppe volden. Men ventetiden på behandling er op mod halvandet år.

Voldelige partnere, der vil have hjælp til at komme ud af volden, dropper behandling på grund af lang ventetid (Jeppe Bøje /Modelfoto/ Scanpix).
Voldelige partnere, der vil have hjælp til at komme ud af volden, dropper behandling på grund af lang ventetid (Jeppe Bøje /Modelfoto/ Scanpix).
Mette Pabst

Voldelige mænd og kvinder, der slår deres børn eller partner, opsøger i stigende grad behandlingstilbud for at få hjælp til at komme ud af volden.

Men mange må gå forgæves, når de søger hjælp. Lige nu skal familier, der ønsker hjælp, vente op til halvandet år, før de kan komme i behandling. Den lange ventetid betyder, at op imod halvdelen af voldsmændene ender med at falde fra.

"Mennesker, der selv har erkendt, de har brug for hjælp, får ikke den hjælp, de skal have, og ender med at falde fra. Det er helt grotesk, at vi bare må se på og ikke kan hjælpe," siger Helle Øbo, direktør for Askovfonden, der administrerer tilbuddet Dialog mod Vold.

Siden 2002 har det været muligt at få hjælp hos Dialog mod Vold, hvis man ønsker hjælp til at stoppe volden i hjemmet. I løbet af det seneste år er der sket en eksplosiv stigning i henvendelse fra familier, der ønsker hjælp. Og projektet har langt fra kræfter nok til at imødekomme efterspørgslen.

Vi står med en gruppe mennesker, der rent faktisk erkender, at de har et problem, de ikke selv kan løse, og så lader man dem i stikken.

Karin Helweg-Larsen
Speciallæge og ekstern lektor på Københavns Universitet

"Vi oplever en kraftig efterspørgsel på vores hjælp. Lige nu står 157 familier på venteliste," siger hun.

Volden bliver ved
Herhjemme udsættes 33.000 kvinder og 13.000 mænd hvert år for partnervold. Det viser tal fra Socialministeriet. Volden omfatter i høj grad også familier med børn. En undersøgelse foretaget af Børnerådet viser, at 29 procent af børnene i 7. klasse har oplevet vold i hjemmet inden for det seneste år.

De lange ventelister kritiseres i skarpe vendinger af speciallæge Karin Helweg-Larsen, ekstern lektor på Københavns Universitets Institut for Folkesundhedsvidenskab, som igennem mange år har forsket i overgreb og vold i nære relationer. 

"Det er noget rigtig skidt. Vi står med en gruppe mennesker, der rent faktisk erkender, at de har et problem, de ikke selv kan løse, og så lader man dem i stikken," siger Karin Helweg-Larsen.

Hun peger på, at volden bliver ved, hvis ikke voldsudøveren kommer i behandling. Derfor bør man hjælpe, så snart voldsmændene henvender sig. Hun foreslår at indføre en behandlingsgaranti for voldsmænd, som man har på misbrugsområdet. Her har en alkohol- eller stofmisbruger ret til behandling indenfor 14 dage. 

"Det ville være en god idé at give voldsmænd ret til behandling inden for en kort tidsramme. Volden stopper først, når man får hjælp," siger Karin Helweg-Larsen.

DF vil nedbringe ventelisterne
Dansk Folkeparti har gennem længere tid haft fokus på at begrænse vold i familien. Socialordfører for partiet Karin Nødgaard finder det problematisk, at familier må vente i op til halvandet år på at få hjælp med at komme volden til livs.

"Det er et problem, at folk ikke får den hjælp, de skal have. Jeg har stor fokus på, at vi får hjulpet flere ud af volden," siger Karin Nødgaard.

Ved satspuljeforhandlingerne for nylig blev der afsat flere midler til indsatsen mod vold i nære relationer. Penge, som Karin Nødgaard håber, kan hjælpe.

"Jeg håber, at vi kan få nedbragt ventelisterne med nogle af satspuljemidlerne. Og så skal vi have lavet noget forbyggende arbejde, så vi kan hjælpe folk, før de ryger ud i vold," siger Karin Nødgaard.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) kalder arbejdet med at hjælpe voldsudøvere ud af volden en vigtig del af indsatsen for voldsramte familier. Netop derfor har partierne bag satspuljeaftalen bevilliget ekstra midler til denne type behandlingstilbud, lyder det.

"Dialog mod Vold gør et vigtigt stykke arbejde med voldsudøvere, og den behandling, organisationen tilbyder, viser gode resultater. Det er også derfor, vi i satspuljekredsen har afsat 13,1 mio. kr. ekstra til netop disse behandlingstilbud til og med 2019," skriver Mai Mercado i en skriftlig kommentar til Altinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karin Helweg-Larsen

Speciallæge, fhv. seniorforsker, Statens Institut for Folkesundhed, Syddansk Universitet, fhv. regionrådsmedlem (EL), Region Hovedstad
cand.med. (Københavns Uni. 1966), speciallæge i patologi og histologi 1975, speciallæge i samfundsmedicin 1995

Karin Nødgaard

Afdelingsleder, fhv. MF (DF)
lærer (Haslev Lærerseminarium 1990), diplom i ledelse (2021)

0:000:00