Lettere at smide chikane-lejere på gaden

KORT PROCES: Regeringen vil gøre det nemmere at smide lejere på gaden, som groft chikanerer deres naboer. Fogedretten får mulighed for at smide de værste lejere ud med kort varsel alene på grundlag af nogle få vidner.
Regeringen vil gøre det muligt at sætte chikane-lejere på gaden, uden at deres sag bliver prøvet ved en domstol. Dog kun i de mest grove og åbenbare sager.
Regeringen vil gøre det muligt at sætte chikane-lejere på gaden, uden at deres sag bliver prøvet ved en domstol. Dog kun i de mest grove og åbenbare sager. Foto: colourbox.com
Jørgen Skadhede

Når sagerne trækker så langt ud, så ender det med at naboernes retssikkerhed bliver tilsidesat, selvom de er ofrene. Nu kommer der mere balance i tingene.

Palle Adamsen
Formand for Boligselskabernes Landsforening
Det skal være slut med, at lejere, der groft chikaner deres naboer, kan blive boende i hele og halve år, mens sagen behandles ved boligretten.

Regeringen bebuder nu et lovforslag i næste folketingssamling, der vil give fogedretterne mulighed for smide de værste chikane-lejere på gaden med det samme alene på baggrund af nogle få vidneudsagn, typisk fra naboerne.

Dermed imødekommer regeringen et stærkt ønske fra udlejernes side. Men samtidig er det et tiltag, der er kontroversielt for lejernes retssikkerhed, fordi de dermed kan sættes på gaden uden at få deres sag prøvet ved domstolene, hvilket Lejernes LO finder betænkeligt.

Undgår lange retssager
Både Boligselskabernes Landsforening og Ejendomsforeningen Danmark har presset på for øgede beføjelser til fogedretterne. Den gennemsnitlige ventetid ved boligsager i byretterne er således vokset til over 15 måneder.

"Det er positivt, at fogedretterne kan gå mere aktivt ind i grove tilsidesættelser af husordenen. Når sagerne trækker så langt ud i retssystemet, som de gør nu, så ender det med at naboernes retssikkerhed bliver tilsidesat, selvom de er ofrene. Nu kommer der mere balance i tingene," siger Palle Adamsen, der er formand i Boligselskabernes Landsforening og direktør for boligselskabet Lejerbo.

Han venter dog lidt med at give tiltaget topkarakter.

"Det bliver afgørende, om retssystemet rent faktisk prioriterer disse sager højt. Et er teori og noget andet er, hvordan det bliver prioriteret i praksis," siger Palle Adamsen.

Med det nuværende system kan fogedretten kun skride ind og smide en lejer ud, hvis der forelægger en dom for eksempelvis hærværk eller vold.

Skal prioriteres højt
Det vil regeringen altså ændre på, så nogle få vidneudsagn fra naboerne kan gøre udslaget i de mest grove og åbenbare sager, som der er cirka 5-10 af om året. Det fremgår af et notat, som Socialministeriet og Justitsministeriet har sendt til Folketingets Boligudvalg.

Samtidig har Domstolsstyrelsen indskærpet over for både byretter og fogedretter, at husordensager skal prioriteres højt og over andre almindelige fogedsager.

Der er ikke mindst en sag fra Helsingør i sommer, der har sat skub i tingene. Her overvejede folk at flytte fra en boligforening, fordi de blev terroriseret af en bestemt familie og dens børn i bebyggelsen.

Boligforeningen ville gerne sige problemfamiliens lejemål op, men med den lange ventetid for boligretssager havde det lange udsigter, når familien ikke ønskede at flytte frivilligt. Siden overtalte kommunen dog familien til at flytte ud på landet.

Betænkeligt for retssikkerheden
Hos Lejernes LO havde man foretrukket en løsning, hvor domstolene får flere ressourcer, så både boligsager og andre sager ikke trækker i langdrag.

"Vi deler ønsket om en meget hurtigere afklaring af disse ulykkelige sager. Men man løser ikke politimæssige og sociale problemer med boligpolitik. Det er betænkeligt for retssikkerheden, at lejere kan smides på gaden uden at få deres sag prøvet. Det er en glidebane mod en skræmmende vilkårlighed, når folk kan miste deres bolig på baggrund af et individuelt skøn og nogle få vidneudsagn," siger Helene Toxværd, der er formand for Lejernes LO.

Flertal for kort proces
Regeringen ser dog ikke ud til at få problemer med at sikre sig et flertal for en strammere kurs over for chikane-lejerne.

Der har på forhånd været bred politisk opbakning fra både Dansk Folkeparti, SF og Socialdemokraterne til at give fogedretterne større beføjelser.

"Det lyder som en fornuftig løsning, men det er ærgerligt, at vi har skullet vente så længe på det," siger boligordfører Nanna Westerby (SF).

Også Socialdemokraterne er umiddelbart med på ideen.

"Vi er positive over tiltag, der kan få utilpassede lejere opsagt hurtigere i de få helt grove sager, så de lovlydige lejere ikke har gener. Men vi kan først tage endelig stilling, når det konkrete lovforslag foreligger, for der kan gemme sig nogle retssikkerhedsmæssige problemer," siger boligordfører Thomas Jensen (S).

Han påpeger, at der samtidig skal gøres en indsats for, at de enkelte chikane-lejere ikke bliver en belastning for deres nye naboer, når de er smidt ud af deres gamle lejemål.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helene Toxværd

Landsformand, Lejernes Landsorganisation
boghandler (1989), ba i Socialvidenskab (RUC 2001), kandidatstudier i forvaltning

0:000:00