Debat

LGBT Danmark: Giv regnbuefædre ret til barsel

DEBAT: I en tid, hvor mange har blik for, at hetero-fædre skal være mere sammen med deres børn, bør man også huske regnbuefædrene. De har ikke ret til barsel, så længe lovgivningen kun tillader to juridiske forældre, skriver Peder Holk Svendsen. 

Lovgivningen er stadig håbløst gammeldags i sit syn på familiens konstellation og levner ikke mange juridiske krummer til en medfar, skriver Peder Holk Svendsen.
Lovgivningen er stadig håbløst gammeldags i sit syn på familiens konstellation og levner ikke mange juridiske krummer til en medfar, skriver Peder Holk Svendsen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peder Holk Svendsen
Forperson for LGBT Danmark

Familier kommer i mange former, og med den høje skilsmisseprocent er det ikke ualmindeligt, at et barn har flere forældre i sit liv. For regnbuebørn er det oftere reglen end undtagelsen, at der er mere end to forældre i deres liv.

En regnbuefamilie er en familie, hvor mindst en af forældrene er LGBT+-person. Ordet blev optaget i ordbogen i 2001, hvor Dansk Sprognævn inkluderede det officielt i sproget, men lovgivningen er ikke just fulgt med.

Kun to juridiske forældre
Langt de fleste forældre – regnbue- og heteroforældre – ønsker i dag at tage mere barsel. Danmarks barselslovgivning er generelt gammeldags sammenlignet med vores nordiske naboer, men det er en anden del af familielovgivningen, som for alvor spænder ben for regnbuefædres muligheder for barsel.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Det var et gennembrud, da vi i 2013 fik indført udvidede barselsrettigheder til medmødre. Men lovgivningen er stadig håbløst gammeldags i sit syn på familiens konstellation og levner ikke mange juridiske krummer til en medfar.

Peder Holk Svendsen
Forperson for LGBT Danmark

Ifølge dansk lovgivning kan et barn kun have to juridiske forældre. Den person, som føder barnet, vil uanset CPR-nummer oftest blive betragtet som barnets mor, og så er det op til resten af forældrene at blive enige om, hvem der bliver forælder nummer to.

Og mange regnbuefamilier lever i en dagligdag, hvor der er op til fire forældre, men hvor det er en aftalt konstruktion, hvem der må være forælder nummer to, med hvad der så hører til af udfordringer, begrænsninger eller slet og ret mangel på juridisk sikring af såvel barnet som dets regnbueforældre.

Mange regnbuefamilier lever i en dagligdag, hvor der er op til fire forældre, men hvor det er en aftalt konstruktion, hvem der må være forælder nummer to.

Peder Holk Svendsen
Forperson for LGBT Danmark

Umuligt at dele barsel mellem mere end to forældre
Hvordan deler man barslen mellem tre eller fire forældre, hvis kun to er juridiske forældre? Ifølge lovgivningen, så gør man det simpelthen ikke. Så enkelt er det.

Men det er jo helt hen i vejret. Mange i både samfundet og på Christiansborg er for tiden optagede af, at ”hetero-far” deler sin barsel mere ligeligt med ”hetero-mor”. Fordi vi ved, at det styrker forældres bånd til deres børn at være på barsel og i øvrigt stiller forældrene mere lige i tilfælde af skilsmisse. Hvorfor kan det samme ikke gøre sig gældende for regnbueforældre?

Nu er barslen imidlertid ikke den eneste udfordring. Hvis en af de ikke-juridiske forældre dør, vil den pågældende ikke efterlade nogen arv til barnet, andet end hvis vedkommende var gift med den ene juridiske forældre eller testamenterede til barnet. Vel at mærke med en større arveafgift, end når juridiske forældre efterlader sig arv til sine børn.

Medfædre lades i stikken
Det var et gennembrud, da vi i 2013 fik indført udvidede barselsrettigheder til medmødre. Men lovgivningen er stadig håbløst gammeldags i sit syn på familiens konstellation og levner ikke mange juridiske krummer til en medfar.

I min verden er det en selvfølge, at et barns forældre skal have sikrede juridiske rammer omkring deres familieliv på lige fod med resten af landets familier.

De skal også have adgang til barsel, barnets første sygedag, inviteres med til skole-hjem-samtaler, kunne hente junior i institutionen uden skriftlig tilladelse fra en anden forælder, og de skal kunne efterlade arv til deres børn, uden at børnene skal betale en højere arveafgift end andre mennesker.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peder Holk Svendsen

Fhv. folketingskandidat (SF), fhv. forperson, LGBT Danmark
cand.mag. (religionsvidenskab og historie) (Århus Uni. 2005)

0:000:00