Løkke og Kielsen aftaler udredning om tvangsfjernede grønlandske børn

HISTORIE: Tvangsfjernelsen af 22 grønlandske børn i 1951 og den mislykkede ambition om at give dem en eliteuddannelse i Danmark bliver nu genstand for en historisk udredning. Det har statsminister Lars Løkke Rasmussen og den grønlandske landsstyreformand Kim Kielsen aftalt.

Foto: Andreas Krog
Andreas Krog

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og formanden for det grønlandske landsstyre, Kim Kielsen, er på et møde onsdag blevet enige om at få lavet en historisk udredning om de 22 grønlandske børn, der blev sendt til Danmark i 1951.

Statsministeren og landsstyreformanden er enige om, at fortiden ikke står til at ændre. Men en historisk udredning kan bidrage til at få de historiske fakta frem i lyset. De vil derfor bede børne- og socialminister Mai Mercado og landsstyremedlem for sundhed, sociale anliggender og justitsområdet Martha Abelsen om sammen at udarbejde et kommissorium for en historisk udredning.

”Sagen om de 22 grønlandske børn er en ulykkelig del af vores fælles historie. Tiden er heldigvis en anden nu. Udredningen handler ikke om at placere skyld eller give undskyldninger, men om at vi alle skal blive klogere. Det håber jeg, denne undersøgelse kan bidrage til,” siger statsminister Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

”Jeg er glad for, at vi i dag har besluttet at udarbejde en historisk udredning om sagen. Vi skal have beskrevet den historiske kontekst og nuancerne i datidens udfordringer, dilemmaer og beslutninger.” 

Bliver ordentligt belyst
For Kim Kielsen handler det både om de involverede og om, hvad samfundet kan lære af forløbet.

”For Naalakkersuisut (det grønlandske landsstyre, red.) er det først og fremmest vigtigt, at disse begivenheder bliver ordentligt belyst. En historisk udredning bør igangsættes nu, både af hensyn til de involverede børn og deres familier; men også for at samfundet kan lære af det forløb, der har været for børnene og deres familier,” siger Kim Kielsen.

De 22 grønlandske børn skulle danne fortrop i det nye tosprogede skolevæsen i Grønland. De blev derfor fjernet fra forældrene og sendt til Danmark for at lære dansk sprog og kultur. Forsøget gik galt, og børnene kom aldrig hjem til Grønland igen, men tilbragte i stedet livet hos plejefamilier eller på børnehjem.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Kielsen

Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Grønlands selvstyre
Sømand, politibetjent (1996)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00