Lovgivning forhindrer ny kommunal indsats

UDSPIL: Tværfagligt samarbejde skal trække borgerne hurtigere fra sygedagpenge til arbejde, mener KL efter en række vellykkede forsøg. Stive regler forhindrer, at ideen kan udbredes.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Reglerne er i dag sådan, at beskæftigelsesindsatsen skal være forankret ét sted i kommunen. Det begrænser vores intentioner om mere tværfagligt arbejde.

Anny Winther
Formand, KL's social- og sundhedsudvalg

Færre kommunale udgifter til sygedagpenge og færre danskere på førtidspension.

Det er ifølge KL, hvad man kan forvente, hvis kommunerne for lov til at udbrede en praksis, hvor personale fra beskæftigelses-, social- og genoptræningsområdet må arbejde tættere sammen end hidtil.

En række kommuner har opnået gode resultater med forsøg med den tværfalige indsats. Se boksen i bunden af artiklen for eksempler.

Dokumentation

Sådan har kommuner forsøgsvis arbejdet tværfagligt

Århus:  
I Århus Kommune bliver sygemeldte borgere, der er henvist til genoptræning efter ortopædkirurgisk behandling, tilbudt en koordineret indsats af fysioterapeut og sagsbehandler. Sagsbehandleren er fysisk placeret på genoptræningscenteret, og der bliver således på samme tid sat ind i forhold til genoptræning og i forhold til muligheder for at vende tilbage på arbejdsmarkedet. Projektet er evalueret, og resultaterne er gode.

Borgerne opnår hurtigere god funktionsevne og kommer hurtigere tilbage på arbejdsmarkedet. Sygedagpengeperioden til fuld raskmelding afkortes for deltagere i det tværfaglige forløb i sammenligning med dem, der ikke har været gennem forløbet. Det samme gør sig gældende for sygedagpengeperioden for delvist raskmeldte. Her blev perioden i gennemsnit reduceret med 37 dage. Dermed medvirket projektet til en sundhedsmæssig og social gevinst for borgerne. Samtidig viser en cost-benefit-analyse, at indsatsen på grund af reducerede udgifter til sygedagpenge og øgede skatteindtægter samlet set giver overskud for Århus Kommune.

Aalborg: 
I Aalborg Kommune er der indgået et lignende samarbejde mellem Sundhedscenter Aalborg og Jobcenteret om tilbud til borgere med kræft. Kræftrehabiliteringen i kommunen består således både af sundhedscenterets tilbud om blandt andet fysisk træning, kostvejledning og hjælp til rygestop og af rådgivning og hjælp fra to sagsbehandlere fra Jobcenteret, der fysisk er placeret på Sundhedscenteret. Erfaringerne fra indsatsen viser, at borgerne er glade for det samlede tilbud, og at de kommer - om ikke hurtigere - så bedre tilbage på arbejdsmarkedet.


Altinget logoSocial
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget social kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00