Mangel på indvandrerkvinder i toppolitik

NYHED: Der er ingen indvandrerkvinder i Folketinget. Der mangler opgør med kvindeforestillingen samt rollemodeller til at bryde isen, lyder vurderingen.
179 pladser, men ingen af Folketingets medlemmer er indvandrerkvinder.
179 pladser, men ingen af Folketingets medlemmer er indvandrerkvinder.Foto: ft.dk
Marie Louise Gørvild

For nogle vil jeg være en rollemodel - for andre et skræmmebillede, fordi jeg gør op med den traditionelle forestilling om kvindens rolle. Derfor går jeg først og fremmest ind i politik, fordi jeg selv har en masse ting, jeg brænder for.

Rushy Rashid Højbjerg (S)
Medlem af Socialudvalget og Kultur- og Fritidsudvalget i Hvidovre Kommune.
Fakta
Tyrkiske Lone Isminiur Yalcinkaya blev i 2000 den første kvinde med indvandrerbaggrund i Folketinget.

Yalcinkaya blev dog ikke valgt ind, men indsat i CD som stedfortræder, da Mimi Jakobsen startede i "Red Barnet".
I dag er Lone Isminiur Yalcinkaya medlem af Venstre og sidder i Gladsaxe Byråd. 


Kilde: www.ft.dk


Der findes 77.279 kvinder fra ikke-vestlige lande med dansk statsborgerskab. Det betyder, at de er stemme- og opstillingsberettigede til danske folketingsvalg. Proportionelt set burde denne samfundsgruppe besidde omkring 3 mandater i Folketinget. I dag sidder der ingen.

Til sammenligning findes der 84.113 mænd med indvandrerbaggrund og dansk statsborgerskab. Og i modsætning til kvinderne blev mændene repræsenteret ved folketingsvalget 2001, hvor de første mænd med indvandrerbaggrund blev valgt ind.

De hedder Naser Khader (R) og Kamal Qureshi (SF), og de sidder der stadig. Siden har Hüseyin Arac (S) gjort dem selskab.

0:000:00