Minister lover nye initiativer til at modvirke overgreb i Grønland

LØSNINGER: 16 nye anbefalinger skal forebygge overgreb mod børn i Grønland. Socialminister Astrid Krag forventer, at forslaget om at sende flere socialrådgivere til Grønland for at mindske sagspuklerne og håndtere nye underretninger vil kaste resultater af sig.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Simon LesselAndreas Krog
Fakta
Sådan har regeringen prioriteret socialområdet i Grønland i denne regeringsperiode:
  • 5,3 millioner til et akutteam af socialrådgivere, der skal hjælpe med sagsbehandling i byen Tasiilaq i Østgrønland, der er hårdt plaget af sager om sexovergreb.
  • 80 millioner til hjælp til udsatte børn og unge i Grønland fra reserven for satspuljen. De 80 millioner skal efter planen gå til at finansiere nogle af 16 anbefalinger, som den fælles grønlandsk-dansk arbejdsgruppe bestående af repræsentanter fra Departementet for Sociale Anliggender og Justitsområdet (nu Departementet for Sociale Anliggender, Familie og Justitsområdet), Social- og Indenrigsministeriet, Justitsministeriet samt en repræsentant for de grønlandske kommuner.

Kilde: Social- og Indenrigsministeriet

Nedbringelse af sagspukler, nye forældrekurser målrettet udsatte familier og hårdere straffe til de, der begår overgreb på børn.

Sådan lyder tre af i alt 16 anbefalinger til at nedringe antallet af sager om svigt og overgreb på grønlandske børn, som social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) og Grønlands landsstyremedlem for sociale anliggender, Martha Abelsen, præsenterede fredag.

”Styrken ved anbefalingerne er, at de er konkrete, og at det ikke er et dansk projekt, der kører i en periode og så lukker ned igen. Det løfter hele området. Lige fra at komme til bunds i bunkerne af ubehandlede børnesager til at tage hånd om familierne allerede fra de har babyen i maven,” siger Astrid Krag til Altinget.

Dokumentation

Her er de 16 anbefalinger:
1. Udsatte familier skal have hjælp til at styrke deres forældrekompetencer gennem skræddersyede kurser og intensiv støtte i form af småbørnskonsulenter.
2. Det tværfaglige samarbejde mellem sagsbehandlerne og sundhedsplejerskerne/jordemødrene skal styrkes, så tegn på mistrivsel og omsorgssvigt opdages og handles på endnu tidligere.
3. Dagtilbudspersonale skal opkvalificeres og kompetenceudvikles til bedre at kunne opdage tidlige tegn på mistrivsel og omsorgssvigt.
4. Rammerne for den frivillige sociale indsats på børneområdet styrkes, så civilsamfundet får bedre muligheder for at byde ind på løsningen af de sociale udfordringer så tidligt som muligt.
5. Antallet af ubehandlede sager på børne- og ungeområdet skal nedbringes gennem tværkommunale samarbejder og vikarbistand.
6. Fælles sagsbehandlingsprocedurer skal implementeres i alle fem kommuner, og der skal ske et kompetenceløft af medarbejdere og ledere i takt med, at der gennemføres en socialfaglig understøttelse af implementeringen af et elektronisk sags- og dokumenthåndteringssystem.
7. Der skal dannes et overblik over de eksisterende kurser for medarbejdere på det sociale børne- og ungeområde ved at etablere en online kursusportal, tilpasse udbuddet af kurser samt sikre, at flere kurser bliver meritgivende.
8. Der etableres væresteder til børn målrettet udsatte børn og unge, så de har et trygt helle om aftenen, natten og i weekenderne.
9. Familiecentrene målrettes i højere grad udsatte børn og unge og deres familier.
10. Det eksisterende børnerejsehold fordobles, så flere børn og unge kan modtage hjælp i byer og bygder, hvor de er bosat. Samtidig styrkes Den Centrale Rådgivningsenhed.
11. Forhøjelse af foranstaltningsniveauet i sager om voldtægt af børn ved samleje og andet seksuelt forhold.
12. Etablering af en dedikeret enhed i Grønlands Politi med fokus på seksuelle overgreb.
13. Oprettelse af programindsats i Kriminalforsorgen i Grønland for indsatte dømt for seksualforbrydelser.
14. Etablering af behandlingspladser i Anstalten i Nuuk.
15. Kriminalforsorgen i Grønland optages i Behandlingsnetværket.
16. Etablering af et behandlingscenter til krænkere efter afsoning eller uden dom.

Kilde: Rapporten "Grønlandsk-dansk tværgående arbejde for en styrket indsats for udsatte børn og unge".


0:000:00