Debat

Ni organisationer: Hjemløse skal selv have lov at bestemme, hvem de vil have støtte fra

Hjemløse skal selv kunne bestemme, hvor de søger bostøtte, skriver ni socialorganisationer i et fælles indlæg, hvor de opfordrer til en ændring i det nye lovforslag om Housing First.

Hjemløse er forskellige og skal have mulighed for selvstændige valg, skriver ni organisationer i et fælles indlæg.
Hjemløse er forskellige og skal have mulighed for selvstændige valg, skriver ni organisationer i et fælles indlæg.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Lovforslaget om omlægningen af indsatsen mod hjemløshed er – endelig – fremsat i Folketinget.

I samlet flok bifalder vi, at ambitioner om en markant bekæmpelse af hjemløshed nu omsættes til handling. For det er bestemt på tide, at vi sætter en stopper for hjemløshed i Danmark.

Det er på tide, at mennesker i hjemløshed får den hjælp og støtte, de har behov for – og som de har manglet alt, alt for længe.

Indlæggets afsendere

Indlæggets afsendere:

  • Ann-Sofie Bech von Hielmcrone, generalsekretær, KFUK’s Sociale Arbejde
  • Ask Svejstrup, sekretariatsleder, SAND – De hjemløses landsorganisation
  • Christian Bjerre, generalsekretær, Blå Kors Danmark
  • Jon Krog, branchedirektør, Selveje Danmark
  • Jeanette Bauer, chef, Kirkens Korshær
  • Ole Mikkelsen, direktør, WeShelter
  • Peder Meisner, generalsekretær, KFUMs Sociale Arbejde
  • Robert Olsen, forstander, Kofoeds Skole
  • Sandra Steckel Magnussen, tilbudsleder, Mændenes Hjem

Særligt er vi glade for, at bekæmpelsen af hjemløshed sker ved udbredelse af Housing First-tilgangen. Hvor mennesker i hjemløshed tilbydes egen bolig kombineret med specialiseret bostøtte til at klare tilværelsen.

Begejstringen bunder i, at tilgangen virker. Viden og erfaring viser, at den hjælper rigtig mange mennesker ud af hjemløshed og over i egen bolig - også på lang sigt.

Et af grundprincipperne i Housing First er, at der tages udgangspunkt i det enkelte menneskes behov og selvbestemmelse. Et princip, der er afgørende for, at indsatsen lykkes.

Mennesker i hjemløshed bør selv kunne vælge, hvem de ønsker at modtage bostøtte fra

Ann-Sofie Bech von Hielmcrone, Ask Svejstrup, m.fl.
Se faktaboks

Med det in mente peger vi i fællesskab på en ting, der er centralt at ændre i det lovforslag, der netop er præsenteret: Indfør en selvbestemmelsesordning, så mennesker i hjemløshed selv kan vælge, hvem de ønsker at modtage bostøtte fra.

Indsatser skal rumme forskelligheden

Som lovforslaget er i sin nuværende form, har mennesker i hjemløshed ikke selvbestemmelse, når det kommer til bostøtten. Det er problematisk, fordi det er det enkelte menneske, der bedst kender egen situation og ved, hvem der er tillid til.

Vi i civilsamfundet har peget på det igen og igen. Hvor vigtigt det er, at vi giver mennesker i udsathed den respekt og værdighed, at de selv kan tage beslutninger for eget liv.

Mennesker med ophold på et herberg udvikler ofte en god relation til medarbejderne på stedet. En relation som det vil være værdifuldt og trygt at bygge videre på i eget hjem.

Vi håber, at grundprincippet om selvbestemmelse bliver taget seriøst og skrevet ind i lovforslaget

Ann-Sofie Bech von Hielmcrone, Ask Svejstrup, m.fl.
Se faktaboks

Omvendt kan der også være tilfælde, hvor det enkelte menneske i hjemløshed ikke ønsker at bygge videre på relationen og i stedet vurderer, at det vil være bedst med en anden bostøtte.

Som mennesker er vi forskellige. At tage højde for forskelligheden betyder, at vi behandler mennesker værdigt. Og det betyder, at de indsatser, vi tilbyder, i langt højere grad vil rumme den enkelte – og at de har virkning.

Vi håber inderligt, at politikerne vil handle på vores fælles opfordring og indføre en selvbestemmelsesordning. At udgangspunktet i det enkelte menneske og grundprincippet om selvbestemmelse bliver taget seriøst og skrevet ind i lovforslaget.

Så vi en gang for alle kan komme i mål med at reducere antallet i mennesker i hjemløshed markant. Så vi en gang for alle kan sikre, at hjemløshed i Danmark bliver en historie fra gamle dage.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ann-Sofie Bech von Hielmcrone

Generalsekretær, KFUK's Sociale Arbejde
cand.jur. (Aarhus Universitet 2001)

Ask Svejstrup

Sekretariatsleder, Sand (De hjemløses Landsorgnisation)
cand.scient.soc. (Aalborg Uni. 2001)

Jon Krog

Branchedirektør, Selveje Danmark, Dansk Erhverv
cand.jur. (Københavns Uni. 1996), diplomleder (Danmarks Forvaltningshøjskole. 2009), MPA (CBS, 2016)

0:000:00