Ny aftale: Maks. 30 procent børn fra ghettoer i daginstitutioner

GHETTOPLAN: Regeringen indgår endnu en ghettoaftale. Fremover må daginstitutionerne maksimalt optage 30 procent børn fra udsatte boligområder.

Endnu en aftale falder på plads: Nyt loft over antallet af børn fra udsatte boligområder i daginstitutioner. 
Endnu en aftale falder på plads: Nyt loft over antallet af børn fra udsatte boligområder i daginstitutioner. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix
Christina Houlind

Fra 2020 må der højest nyoptages 30 procent børn fra udsatte boligområder om året i landets daginstitutioner.

Det er resultatet af en ny aftale mellem regeringen, Socialdemokratiet, Radikale og SF. 

Det skriver Børne- og Socialministeriet i en pressemeddelelse.

"Børn fra udsatte boligområder skal møde børn fra andre områder, så de kan få en god start og lære det danske sprog med videre," sådan skriver børne- og socialminister Mai Mercado (K) på Twitter. 

Mai Mercado forklarede på mandagens pressemøde til TV 2 News, at det med nyoptag betyder, at de børn, der 1. januar i 2020 allerede er indskrevet i en daginstitution, ikke bliver påvirkede af det nye loft.

Målet med aftalen er, at der skal være bedre mulighed for at udvikle det enkelte barns danske sprog, trivsel og generelle læringsparathed. 

Anerkendelse af kommunale udfordringer
I aftalen fremgår det, at partierne også er optagede af de udfordringer, initiativerne kommer til at indebære for kommunerne.

Som en del af aftalen afsætter partierne derfor 200 millioner kroner i alt til en låne- og ansøgningspulje til kommunerne, som udmøntes i 2019 og 2020 samt 15 millioner kroner årligt til administrative udgifter i kommunerne.

I kommuner med en stor andel børn i de udsatte boligområder, kan man også hæve grænsen fra 30 til 35 procent. Og i særlige tilfælde bliver det muligt for kommunerne at søge om dispensation for reglerne. 

Mandagens anden aftale
Aftalen er en del af regeringens ghettoplan og den anden af sin slags inden for 24 timer. Mandag morgen præsenterede Mai Mercado nemlig en anden del af ghettoaftalen på børne- og socialområdet. Den indeholdt blandt andet obligatorisk læringstilbud på 25 timer om ugen og skærpet straf for pligtforsømmelse for ledere i offentlig tjeneste eller hverv – for eksempel i dagtilbud og skoler – som ikke overholder deres pligter.

Læs også

Dokumentation

Her er aftalen om bedre fordeling i daginstitutioner

Regeringen, Socialdemokratiet, Radikale og SF har mandag indgået en aftale, der indeholder følgende initiativer:

  • Der må højst nyoptages 30 procent børn fra udsatte boligområder i hver daginstitution. Det vil gælde både kommunale, selvejende og udliciterede daginstitutioner og privatinstitutioner.
  • Selvejende og udliciterede daginstitutioner med optagelseskompetence samt privatinstitutioner, der nyoptager mere end 30 procent børn fra udsatte boligområder om året, skal henholdsvis have opsagt deres driftsaftale eller tilbagekaldt deres godkendelse.
  • Kommuner, hvor nul til fem-årige børn bosat i udsatte boligområder udgør over 20 procent af alle nul til fem-årige børn i kommunen, får mulighed for at hæve loftet for nyoptag til 35 procent.
  • Det bliver muligt for en kommune at søge dispensation for enkelte institutioner hos ministeren.
  • Der er afsat 200 millioner kroner i en låne- og ansøgningspulje, som kommunerne kan søge til anlæg med videre.

Læs hele aftalen


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Mercado

MF og gruppeformand (K), fhv. børne- og socialminister, fhv. formand, FOF
cand.scient.pol. (SDU 2008)

0:000:00